Valloire

Valloire je šarmantan i moderan ski centar u Severnim Alpima, lociran u dolini Maurienne. Skijaška regija Galibier Thabor, objedinjuje skijališta Valmenier i Valloire i zajedno čine peto najveće skijaško područje u Savojskim Alpima. 

 

 

Skijalište se prostire na tri brda, s ukupnom visinskom razlikom od 1.170 metara. Ski staze se protežu od 1.430 metara nadmorske visine pa sve do 2.600 metara. Na raspolaganju je 150 km skijaških staza, a čak 70% skijališta smešteno je na visini preko 2.000 mnv. 85 skijaških staza, koje pokreću 33 skijaške žičare, kapaciteta su oko 42.000 skijaša po satu. Centar je dobro pokriven i topovima za zasnežavanje i čak 400 topova zaduženo je za pokrivanje staza u periodu kada ima manje snega. Veliki broj staza nudi širinu i mogućnost za kvalitetno skijanje, lepu uređenost i ne malu nadmorsku visinu. Ovde je smešten i snowpark, ski cross poligon, kao i poligoni za početnike. Staze su pretežno plave i crvene. 

 

 

Deo resorta Setaz koji pripada skijalištu Valloire ima najbolje snežne uslove i padine sa težim ski stazama. Drugi deo Crey du Quart je središnji deo ski domena Galibier-Thabor, i nudi širok izbor ski staza koje povezuju Valloire i Valmenier. 

Restorani / Barovi / Shopping

Valloire ne nudi samo dobre ski staze već i zabavu za sve uzraste u restoranima i barovima i zbog toga je jedno od popularnijih i šarmantnijih skijališta u Francuskoj. Jedan od popularnijih restorana je L’Escale. Bistrot Chez Fred je restoran koji služi najkvalitetnije vrste vina i sireva, malo je skuplji u odnosu na ostale u resortu i namenjen je turistima koji žele da uživaju u pažljivo pripremljenoj hrani i lepom ambijentu. Svežu testeninu i kvalitetne obroke od mesa možete probati u restoranu Grill and Pasta. Noćni život nije nešto čime se mesto može pohvaliti, ali svakako malo dobrog provoda možete naću u baru Pub Le Centre. Bar of the Sun je prijatno mesto na stazi koje je namenjeno skijašima gde bi se okrepili toplom kafom ili čajem, ili eventualno prezalogajili neki od fantastičnih sendviča. 

 

 

Ostale aktivnosti

Valloire je tipično francusko selo, koje je uspelo da očuva duh i tradicionalnu atmosferu. Atraktivno je tokom cele godine, zimi za skijaše a leti za ljubitelje prirode i biciklizma. Dobro poznati planinski prevoj Col du Galibier, čiji uspon počinje u Valloireu, je često deo etape napoznatije biciklističke trke Tour de France. Valloire nudi veliki izbor aktivnosti i za neskijaše, a posebno se preporučuje besplatni mini voz i ski-bus koji vozi po čitavom naselju, panoramska vožnja konjskim zapregama ili šetnja na krpljama. Drugo naselje, Valmeinier, se sastoji od dva dela. Valmeinier 1500 sa drevnim kamenim kućama tipičnim za ovo područje. Valmeinier 1800 je novo moderno naselje, dobro uklopljeno u okolni alpski pejzaž. Brojne rezidencije su izgrađene od drveta i kamena u stilu tradicionalne Savojske arhitekture. U Valmeinieru se u januaru održava međunarodno takmičenje u pravljenju skulptura od leda i snega i ovaj mali festival svakako treba posetiti. Planinarenje je dosta aktuelno u Valloiru i svakodnevno se organizuju ture sa vodičima koji turiste upoznaju sa planinom. Osim planinarenja, čari planine se mogu upoznati i ona se može obići i na iznajmljenim konjima. Iskustvo se ne može opisati rečima jer ovaj deo planine svojim pejzažima ostavlja malo ispred sebe ostala ski mesta Francuske. U samom centru resorta nalazi se snow park, klizalište, vrtić za decu, otvoreni bazeni sa toplom vodom i sportski centar sa zatvorenim bazenom.

 

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Valloire.

 

 

 

Podeli:
Pregledano 6676 puta