Varšava

Varšava je grad na obali Visle i postala je prestonica Poljske 1526. godine. Prvo naseljeno naselje na području današnje Varšave zvalo se Brodno i zapisi o njemu datiraju iz 9. veka. Jedan od najlepših gradova Evrope je tokom Drugog svetskog rata bio potpuno uništen ali je kasnije, nakon mnogo premišljanja, ipak obnovljen i izgrađen.

 

 

Simboli Varšave su mnogobrojne palate, dvorci, parkovi, crkve i galerije. Mnogo toga uvršćeno je u Uneskovu listu svetske baštine poput kule Barbakan i starog dela grada sa starim kamenim kućama šarenih fasada. U neposrednoj blizini je i Kraljevski dvorac, koji dominira nad okolinom sa platoa nad Vislom. Danas je pretvoren u muzej.

 

 

Najatraktivniji deo grada je stari grad. U prošlosti služio je kao utvrđenje o čemu svedoče i zidine koje ga danas krase. Godinama je ovaj stari deo obnavljan nakon rata. Stari grad prostire se od Barbakana do trga Zamak. Mnogobrojni kafići, restorani i suvenirnice locirani su u ovom delu. Zaštitni grad Varšave je statua sirene koja se nalazi na Pijačnom trgu.

 

 

Barbakan je još jedna od većih atrakcija. U pitanju je kompleks utvrda koje su u prošlosti štitile grad od neprijatelja. Neke od najlepših zgrada u Varšavi nalaze se na trgu Rynek. Sve te prelepe raznobojne zgrade stare su tek pedesetak godina.

 

 

Na uzvišenju iznad Visle smešten je dvorac Krolewski. Ranije je bio sedište poljskih kraljeva. Kasnije je služio kao parlament da bi danas bio pretvoren u muzej u kome su izložene tapiserije, nameštaj, portreti i kolekciju porculana.

 

 

Sigmundov stup je najstariji spomenik u Varšavi i podignut je 1644. godine. Visok je 22 metra. Kralj na statui u jednoj ruci drži mač, a u drugoj krst.

 

 

Varšavska četvrt Praga smeštena je na desnoj obali reke Visle i nekada je bila zaseban grad. Danas je ovaj deo fascinantna četvrt koja osim turista privlači i veliki broj umetnika. Mnoge galerije, klizališta i noćni klubovi nalaze se ovde. Stara zgrade promenile su svrhu i danas su tu kulturni centri, bioskopi i pabovi.

 

 

Nekada letnja rezidencija kralja Ivana III Sobjeskog danas je najimpresivnija barokna građevina u Poljskoj. Reč je o palati iz 17. veka koja se nalazi u Wilanovu. U sklopu nje nalazi se veliki vrt sa mnogobrojnim skulpturama i fontanama, sa raznovrsnom florom i jezerom na istočnom kraju parka.

 

 

Katedrala Svetog Ivana Krstitelja je najstarija crkva u Varšavi i jedna od najvažnijih sakralnih građevina u čitavoj Poljskoj. Izrađena je u gotičkom stilu i u njoj su krunisani vojvode Mazovije i mnogi drugi poljski velikani.

Restorani / Kafići / Noćni život

Tradicionalnu poljsku hranu možete probati u restoranu Delicja Polska. Pored tradicionalnih specijaliteta meni sadrži i specijalitete mnogih evropskih i svetskih kuhinja. Restoran Lemongrass oriental je zanimljiv zbog neobičnog enterijera: lokal je podeljen na dva dela i to Jasmin Room gde se može smestiti 14 osoba i Orchid Room za 8 osoba.  Jos neki od popularnih varsavskih restorana su restoran Senses, Trattorio Murano, indijski restoran Karma Kitchen i lebanski restoran Le Cedre. Kada je reč o noćnom životu Varšava se može pohvaliti mnoštvom zanimljivih klubova i pabova. Najposećeniji su u ulici Mazovjecka u kvartu Srodimješče. Varšavljani se obično okupljaju u klubovima i pabovima u ulici Novi svjat. Najpoznatiji klubovi su Space club, Mirage, Teatro Cubano club, BANK i Dekada.

 

 

Shopping / Marketi

Glavne ulice za soping su Chmielna, Marszalkowska i aleje Jerozolimskie. Veći šoping centri nalaze se van grada i u njima možete pronaći osim poljskih brendova i internacionalne brendove poput H&M-a, Levisa, Zare ali i malo skuplje italijanske i francuske brendove. Dva najpoznatija tržna centra su Galeria Centrum i Arkadia. Najbolje mesto za kupovinu suvenira je Stari grad u kome se nalazi mnogo umetničkih štandova. U radnjama Cepelia možete kupiti neke tradicionalne poljske predmete. Najveći buvljak u Evropi nalazi se u blizini Poniatowskiego mosta i tu može pronaći što bi se reklo od igle do lokomotive.

Ostale aktivnosti

Palata kulture i nauke je jedna od najimpozantnijih zgrada u gradu. Poljaci su je dobili na poklon od Staljina, a danas se u njoj nalazi muzej, bioskop, restoran i univerzitet.

 

 

Bulevar južno od Starog grada naziva se Kraljevska cesta i to je mesto koje su prehodali mnogi kraljevi, plemići, predsednici i mnoge druge poznate i slavne ličnosti. Na ovom bulevaru nalazi se Predsednička palata i kampus Varšavskog sveučilišta ali i mnoge crkve, neoklasične palate i spomenici. Tri kolometara južno od starog dela Varšave nalazi se najveći park u gradu, Kraljevske toplice. Potiče iz 17. veka i u njemu se nalazi spomenik Fredericu Chopinu. Svakog leta se u ovom parku održava i festival posvećen njemu.

 

 

Varšava može da se pohvali i velikim stadionom koji je sagrađen na mestu stadiona Dziesieciolecia. Ovaj novi prima nešto više od 55 000 gledalaca i UEFA ga je nagradila statusom stadiona s pet zvezdica. Stadion se gradio skoro četiri godine, završen je 2011. i koštao je oko 500 miliona evra.

 

 

Kraljevski put se završava kod Lazhenki parka koji je jedno od omiljenih mesta za razonodu Varšavljana. Kompleks je poznat po veličanstvenoj Palati na vodi koja je bila letnja rezidencija kralja Stanislava. Pored nje još moramo spomenuti i palatu Myslewicki, Belu kuću, Oranžeriju sa teatrom i amfiteatar. Predivni cvetni vrtovi i statue i mnogo pitomih veverica čine ovaj park pravom oazom mira u koji možeto pronaći beg od gradske vreve.

 

 

Cene putovanja u Varšavu možete proveriti u našoj ponudi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 10067 puta