Venecija

Venecija je grad u severnoj Italiji i glavni je grad oblasti Veneto. Jedan je od najlepših i najromantičnijih gradova u Evropi i leži na 117 manjih ostrva. Kraljica Jadrana, kako je još nazivaju, proglašena je spomenikom svetske baštine Uneska. Suptropska klima zaslužna je za topla leta kada temperatura bude oko 25 stepeni i sveže zime. 

 

 

Zaštitni znak Venecije su mreža kanala kroz grad kojim elegantno plove gondole, zatim romantični mostovi koji spajaju male šarmantne uske uličice, balkoni okićeni cvećem i prelepe crkve i palate. 

 

 

Najlepši deo Venecije je Veliki kanal gde se tokom vožnje gondolom mogu videti najraskošnije zgrade po kojima je i samo mesto poznato. U blizini je velika Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari. Dela Ticijana i Belinija kao i statua Donatela i mnoga druga umetnička dela krase unutrašnjost ove bazilike.

 

 

Još jedno grandiozno zdanje je mermerna Scuola Grande di San Rocco u kojoj je izloženo oko 50 Tintoretovih dela. Mnogo lepih zgrada nalazi se na trgu Svetog Đovanija i Paola. Tu se može videti poznata skulptura Bartolome Colleoni, delo Verokia. U blizini trga nalazi se i crkva Santi Giovanni e Paolo izgrađena 1333. godine. Na Velikom kanalu se nalazi Ca’Rezzonico, ogromno sedamnaestovekovno barokno zdanje sa najlepšom plesnom dvoranom u Veneciji. Danas je na istom mestu muzej Setećento Veneciano sa velikom zbirkom nameštaja i umetničkih dela iz 18. veka. Zgradu je započeo arhitekta Baldazere Longena, a završio ju je Đorđo Masari 1750. godine. U njoj je živeo i umro engleski pesnik Robert Brauning.

 

 

Simbol Venecije je crkva Svetog Marka u kojoj se nalaze mnoga remek dela i predmeti od kulturnog značaja. Prvobitno je na istom mestu bila crkva koja je izgorela, a danas u obnovljenom zdanju osim slika i skulptura mogu se videti i različiti predmeti od stakla, zlata i ostale rukotvorine. U crkvi se održavaju i važne ceremonije i svetkovine. 

 

 

Trg Svetog Marka se smatra jednim od najlepših trgova na svetu. Na njemu se nalaze i očaravaju turiste velike i lepe zgrade Procuratie nuove, Procuratie Vecchie i Ala Napoleonica. Na ulazu u Mercerie nalazi se Torre dell’Orologio – toranj sa satom, koji se oglašava na svakih sat vremena. Tu je i figura Svetog Teodora. Pored crkve Svetog Marka, najpoznatiji spomenik na trgu je krilati lav Svetog Marka. Trg Svetog Marka je najniži plato u gradu, te je često podložan poplavama, posebno u martu i oktobru. Campanile je zvonik koji se 1902. godine srušio a kasnije je restauriran i sa njegovog tornja se pruža prelep pogled na sam trg. 

 

 

Među glavnim atrakcijama Venecije su njeni mostovi, među kojima je najpoznatiji most Rialto. U blizini je Fondaci dei Tedeschi zgrada koja je nekada bila nemačka poslovna zgrada, a sada je glavna pošta. Kod mosta se nalazi najstarija crkva u gradu Chiesa di San Giacomo di Rialto osnovana pre skoro 16 vekova. 

 

 

Zlatna kuća je impresivna gotička palata izgrađena u XV veku. Njene skulpture, ornamenti i fasada turiste ostavljaju bez daha. U zgradi se sada nalazi Galerija Franchetti koja obuhvata vizantijske slike, skulpture i bronzu, kao i flamanske tapiserije. Vrlo važna zbirka iz kolekcije Đorđa Frenčetija, koja obuhvata dela Mantenja, Diana i Karpaća, izložena je u galeriji od 1984. U prizemlju palate se nalazi kopija mozaika iz crkve Svetog Marka, a na drugom spratu su fragmenti Ticijanovih i Đorđionovih fresaka.

Restorani / Kafići / Noćni život

Mnoštvo lepih restorana nalazi se u Veneciji. Najviše se jede testenina i naravno neizbežna je pica. Kafa je još nešto što nikako ne biste smeli da propustite s obzirom da se u Italiji služi jedna od najboljih. U venecijanskim restoranima se služi i kvalitetno i ukusno domaće vino. Neki od najpopularnijih restorana su Al Covo, Fortuny, Ristorante Cantina Canaletto, Muro, Aromi i Osteria Alla Botte. Malo jeftiniji su Brek, Da Renato i Al Giardinetto Da Severino. Među najpopularnijim barovima je Harry’s Bar, koji se nalazi na trgu Svetog Marka i koji ima običaj da ugosti poznate holivudske zvezde. Na istom trgu se nalaze još dva odlična bara Florian i Quardi. Oko mosta Rialto nalaze se dva vrlo dobra bara Al Merca i Osteria alla Postali. 

 

 

Shopping / Marketi

Oblasti oko trga San Marco, Rialto, Mercerie i Velel dei Fabbri su centri kupovine u Veneciji. Grad ne može da se pohvali velikim tržnim centrima ali pravo uživanje je obilazak malih radnji sa kvalitetnom italijanskom robom. Oko trga San Marko nalaze se outlet radnje najpoznatijih italijanskih modnih marki. Venecija je poznata i po nakitu. Najbolji komadi mogu se pogledati i pazariti u radnjama italijanskih kuća Missiaglia i Nardi. Puno sličnih, ali i jeftinijih radnji se može naći oko mosta Rialto. Venecija obiluje suvenirnicama u kojima se mogu kupiti maske, makete gondola i slični predmeti po kojima je ova oblast Italije poznata. Jedna od najvećih knjižara je Goldoni na Calle dei Fabbri. Ljubitelji antikviteta mogu posetiti neku od radnji oko San Maurizaia ili Santa Marie Zobenigo. 

Ostale aktivnosti

Venecija ima prelepe plaže koje bi trebalo obići prilikom posete gradu. Ostrvo Lido ima nekoliko lepih plaža, a posebno se izdvaja plaža Alberoni. Bibione plaža je dosta uređenija od plaže Alberoni i okružena je borovom šumom. Voda je izuzetno čista, možda najčistija u ovoj oblasti Jadrana. Tu postoji mali simpatični grad, sa odličnom banjom. Plaža Rosolina se nalazi na 60 km od aerodroma Marco Polo. Duga je 8 km i široka 100 m i jedna je od najprometnijih upravo zbog lepote i mogućnosti za relaksaciju koje pruža.

 

 

Giudecca je ostrvo prvobitno zvano Spinalunga zbog svog oblika. Predstavlja predgrađe Venecije. Ostrvo je vrlo mirno i lepo, pogodno za duge šetnje i poglede na centar grada. Na samo 40 minuta brodom od Venecije nalazi se ostrvo Burano prošarano malim simpatičnim ulicama i šarenim kućama. Poznato je po ribarstvu i proizvodnji čipke, a osim lepih parkova na ostrvu se nalazi i muzej Marletto di Burano. Ima divne parkove. Najpopularnije ostrvo blizu Venecije je Murano koje se sastoji od više malih ostrvaca povezanih mostovima. Murano je najpoznatiji po proizvodnji stakla. Sadrži puno prodavnica u kojima se mogu kupiti predmeti od ovog stakla, a postoje i fabrike koje se mogu posetiti.

 

Cene putovanja u Veneciju možete proveriti u našoj ponudi.

 

Podeli:
Pregledano 14248 puta