Dubai

Dubai je jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u svetu. Od sedam emirata koji čine Ujedinjene Arapske Emirate Dubai je najveći i najrazvijeniji, koji se i dalje progresivno razvija. Prvo naselje na mestu današnjeg Dubaija postojalo je 1799. godine. Tada su se njegovi stanovnici bavili ribolovom i tek je sa pronalaskom nafte počelo naglo napredovanje ove zemlje. Luksuzni tržni centri, ogromne i luksuzne zgrade i arhitektonska čuda, najviši hotel na svetu Burdž al Arab: sve su ovo simboli Dubaija. Iako je većinski muslimanska zemlja, Dubai je mesto koje je otvoreno za turiste i njihove navike i poznati su po gostoprimstvu prema turistima.

 

 

Najpoznatija zgrada je Burj Khalifa. Visoka je 828 metara što je stavlja na prvo mesto u svetu. Čitav grad se vidi kao na dlanu sa ove zgrade. Ovo zdanje ima 160 spratova i čak 30.000 stanova. Dosta poznat restoran Atmosphere nalazi se na 122. spratu zgrade.

 

 

Iako još uvek nisu izgrađena, Ostrva Palma takođe su jedna od atrakcija Dubaija. Veštačka ostrva na kojima je planirano da budu izgrađeni stambeni i poslovni objekti imaće i oko 500 kilometara plaže.

 

 

Burj Al Arab je takođe zgrada koja spada u 50 najviših na svetu. Visoka je 321 metar i ima oblik jedra. Ovo je inače i jedan od najluksuznijih hotela u svetu, a Zaid ben Sultan je naručilac izgradnje ovog arhitektonskog čuda. Zgrada poseduje nekoliko luksuznih restorana. Restoran Al Muntaha nalazi se na 200 metara od zemlje. Drugi restoran je Al Mahara do koga se dolazi simuliranom podmornicom i proglašen je jednim od 10 najboljih restorana na svetu.

 

 

Vredna pomena je i zgrada 23 Marina koja je visoka 395 metara i ima 90 spratova. Neboder Visina okeana visok je 310 metara i ima 83 sprata. Četvrta je najviša stambena zgrada na svetu. Dijamant kula je treća najviša zgrada u Dubaiju i visoka je 360 metara.

 

 

Dubai je grad koji se konstantno razvija i gradi i vrlo malo je ostalo od njegovog nekadašnjeg izgleda. U starom delu grada možete posetiti Al Ahmadi školu koja je sagrađena 1912. godine. Ovo je ujedno i prva škola u gradu. Zanimljiv za obilazak je i deo starog grada okrug Bastakia gde je sačuvano i obnovljeno mnogo tradicionalnih zgrada.

 

 

Istoriju Emirata možete upoznati obilaskom muzeja u Dubaiju. Kod Al Fahidi tvrđave nalaze se primeri tradicionalnih turskih kuća pa je lepo videti kako je grad nekada izgledao i uporediti tadašnji izgled i arhitekturu sa onim što je Dubai danas. Najveća džamija u gradu je Džumeira. Otvorena je i za turiste i cilj toga je upoznavanje turista sa islamskom verom. Zaštitni znak je unutrašnjost džamije koja je ukrašena arapskom kaligrafijom. U okrugu Shindaga nalazi se otvoreni muzej Heritage sela i tu takođe možete videti i kuću bivšeg šeika Rašid Al Maktuma.

 

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Dubai je poznat po restoranima najrazličitijih svetskih kuhinja. Razlike gotovo nema jer u većini restorana hranu za goste pripremaju najbolji kuvari sveta. Tradicionalno jelo je šavarma odnosno jagnjetina i piletina sa povrćem servirana na kriškama hleba. Kada je reč o fast food restoranima postoje lanci KFC, McDonalds, TGI Fridays, Starbucks, a postoji i veliki izbor vegeterijanskih restorana. Neki od najpoznatijih i najluksuznijih restorana su indijski restoran Antique Bazzar sa izuzetnim enterijerom i još boljom hranom; Thai Chi gde možete probati tajlandske i kineske specijalitete; Kiku, koji važi za najbolji japanski restoran u gradu i čija je usluga na vrhunskom nivou; Ashiana je indijski restoran u kome se često organizuju i nastupi bendova koji sviraju indijsku muziku; italijanski restoran BICE gde obavezno morate probati rižoto sa divljim pečurkama i govedinu karpaćo.

 

 

Dve stvari morate znati o Dubaiju kada je reč o noćnom životu: najbolji provod je četvrtkom i alkohol je zabranjen na ulicama. Najpopularniji noćni klubovi su Alamo, Irish Village, Kasbaa i Planetarium. Agency Wine Bar je jedan od popularnijih i lepših barova u Dubaiju koji se može pohvaliti velikim izborom najboljih svetskih vina.

Shopping / Marketi

Dubai je sinonim za dobar shopping. Ima preko 20 tržnih centara koji se nalaze u ulicama Fahejdi, Al Rigga, Al Karama, Al Satwa i na trgu Beniyas. Većina robnih kuća osim mnogobrojnih butika poseduje i restorane, salone automobila, bioskope i izložbene salone. Najveći tržni centri su Deira City Center, Burjam, Mercato Mall, Wafi City Mall, Al Ghurair city, Hamarain Center, Town Center, Twin Towers, Ibn Battuta Mall… Svake godine se održava i Dubai shopping festival koji uvek privuče veliki broj kupaca iz čitavog sveta. Osim rasprodaja i popusta do čak 75% na ovom festivalu možete osvojiti i mnogobrojne nagrade.

 

 

Ostale aktivnosti

Kada ste u Dubaiju puno je novih stvari koje možete probati. Jedna od nezaobilaznih tura je pustinjski safari koju ukoliko propustite kao da niste bili u Dubaiju. Nezaboravno iskustvo je i jahanje kamila kroz pustinju i ispijanje čaja u nekoj od pustinjskih dina.

 

 

Jedan od najpoznatijih akva parkova nalazi se u Dubaiju. Za park Wild Wadi neophodno je odvojiti barem jedan ceo dan da biste uživali u jednom delu onoga što on nudi. Ovaj park poseduje dve mašine za surfovanje, jedan od najvećih tobogana na svetu, a posebna atrakcija je vodopad visok 18 metara.

 

 

Sigurni smo da niste očekivali da skijate u sred pustinje. Ipak, Dubai je grad koji pomera granice pa tako ima i svoj skijaški centar koji se nalazi u shopping centru Mol Emirata. Temperatura na stazama je četiri stepena ispod nule, a osim skijanja možete se oprobati i u snowboardingu. Kompletnu skijašku opremu možeti iznajmiti u ovom skijaškom centru.

 

 

Nezaboravno iskustvo je i posmatranje grada iz vazduha. U agencijama u gradu možete uplatiti i obilazak grada iz aviona, helikoptera ili balona. Jedno je sigurno, prizor iz vazhuha na Dubai je spektakularan. Grad možete obići i krstarenjem tradicionalnom arapskom jedrilicom duimom ili vodenim taksijem.

 

 

Cene putovanja u Dubai možete proveriti u našoj ponudi.

 

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 16728 puta