Vrnjačka Banja

Gotovo 150 godina Vrnjačka Banja je jedno od najpopularnijih lečilišta u Srbiji. Nalazi se u centralnoj Srbiji u Raškom okrugu. Od Beograda je udaljena oko 200 kilometara, a smeštena je između planine Goč i Zapadne Morave.

 

Vrnjačka banja

 

Sa umereno-kontinentalnom i planinskom klimom i demografskim položajem u kome se nalazi, Vrnjačka Banja je izuzetno privlačna destinacija za odmor i relaksaciju i ima jako dugu lečilišnu tradiciju. U njoj su još pre nove ere uživala keltska plemena Skordiska i kasnije Rimljani.

 

Vrnjačka banja

 

Najveće banjsko lečilište može se pohvaliti sa sedam termomineralnih izvora od kojih se četiri koristi za banjske terapije. Izvori su Topla voda, Snežnik, Jezero i Slatina i Borjak, Beli izvor i Vrnjačko vrelo. Lečenje se obavlja u Specijalnoj bolnici Merkur u kojoj se dignostikuje i leči bolest i sprovode terapije. Od dvadesetih godina 20. veka Vrnjačka Banja može da se pohvali centrom za lečenje, laboratorijama i modernom opremom u oblasti zdravstva, ali i lekarima koji su se školovali na najprestižnijim fakultetima u Evropi. Sa izvora Tople vode i Vrnjačkog vrela mineralna voda koristi se za piće. Najviše korišćen izvor je Topla voda i voda sa ovog izvora je specifična po svojoj temperaturi. Voda koja izvire na izvorima Snežnik, Jezero i Slatina spada u hladno mineralne vode, odnosno pripadaju grupi alkalnih i zemno-alkalnih akrotopega.

 

Vrnjačka banja

 

Zamak Belimarković nekada je bio letnjikovac generala Jovana Belimarkovića koji je bio kraljev namesnik. Nalazi se na padini iznad jednog od toplih izvora i izgrađen je 1889. godine. Danas je Zakonom o zaštiti spomenika kulture zaštićen kao kulturno dobro Republike Srbije. U njemu se danas nalazi Zavičajni muzej koji poseduje bogatu arheološku, etnografsku, istorijsku, prirodnjačku i umetničku zbirku. Posebno važna je i zbirka retkih knjiga i novina koje su izložene u njemu, a koje datiraju iz perioda 19. i 20. veka. Stalnu postavku čine izložbe Ladarište – praistorija Vrnjaca, Etnografsko nasleđe Vrnjačke Banje i Spomen soba generala Belimarkovića.

 

Vrnjačka banja

 

Još jedan od simbola Vrnjačke Banje je narodna biblioteka Dr Dušan Radić koja danas poseduje oko 40.000 knjiga i mimo toga kompletnu dnevnu i periodičnu štampu i časopise iz oblasti nauke i kulture. Ova biblioteka i čitaona koja se nalazi u sklopu nje otvorena je tokom cele godine, a tokom banjske sezone često se organizuju književne večeri, predavanja i promocije novih izdanja.

 

Vrnjačka banja

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Restorani koji se nalaze u Vrnjačkoj Banji nude nacionalnu srpsku ali i internacionalnu kuhinju. U banji se nalazi veliki broj dobrih restorana sa dugom tradicijom i zavidnim kvalitetom usluge i hrane koju služe. Mnogi će se složiti da su neki od najboljih restorana restoran Kod Koče, Kruna, restoran Dukat, restoran Kraljica, restoran Kod kumova, restoran Vuk… Osim kvalitetne hrane koju služe često se, pogotovo tokom banjske sezone, organizuje i živa muzika. Tako se u lepom ambijentu, uz zvuke starogradske muzike i kvalitetnu hranu i vino možete lepo opustiti i družiti. Ako ste zainteresovani za malo modernija mesta sa dobrim žurkama, onda je pravi izbor klub Podroom. U ovom najpopularnijem noćnom klubu često gostuju mnogi izvođači sa srpske estrade, a neretko i popularni srpski DJ-evi iz regiona.

 

Vrnjačka banja

 

Ostale aktivnosti

Planina Goč jedna je od omiljenih izletničkih destinacija gostiju Vrnjačke Banje. Čisti planinski vazduh, staza zdravlja, brojni ribnjaci i seoske kućice i netaknuta priroda razlog su što je obilazak ovog mesta obavezan. Od centra banje do vrha Goča potrebno je oko pola sata automobilom, a na planini se nalazi i ski staza solidnog kvaliteta. Gočki vazduh nadaleko je poznat po blagotvornom dejstvu na ljudski organizam. Planina je bogata bukvom i jelom, gočkim borom, hrastom i kitnjakom.

 

Vrnjačka banja

 

Poslednjih godina gostima Vrnjačke Banje omogućeno je i bavljenje ekstremnim sportovima. Ljubitelji prirode i adrenalina mogu uživati u alpinizmu, sportskom penjanju i paraglajdingu. U poslednje vreme dosta je popularan rafting Ibrom u dužini od 15 kilometara. Još jedan ekstremni sport u kome se možete oprobati je skok iz aviona. Turistička organizacija Vrnjačke Banje ima jako dobru saradnju sa aero klubom iz Trstenika koji u svojoj ponudi nudi panoramsko razgledanje okoline, padobranstvo i jedriličarstvo.

 

Vrnjačka banja

 

Geografska pozicija na kojoj se Vrnjačka Banja nalazi izuzetno je bogata istorijom i istorijskim spomenicima, prirodnim lepotama i manastirima. Gosti Vrnjačke Banje mogu organizovano posetiti i obližnje manastire Studenicu, Žiču, Gradac, Sopoćane, Đurđeve Stupove ali i ostatke tvrđava Ras, Maglič, Brvenik i Koznik.

 

Vrnjačka banja

 

Tokom cele godine u Vrnjačkoj Banji organizuju se i brojne manifestacije kao što su Vrnjačke kulturne svečanosti, Festival filmskog scenarija, Festival meda, Festival knjige, Berza banja… Beer Fest je jedan od najposećenijih manifestacija. Prvi put je održan 2010. godine kao rezultat saradnje opštine, Turističke organizacije Vrnjačke Banje i Beogradske kulturne mreže. Festival se održava početkom jula i okuplja više od 50.000 posetioca svake godine. Do sada su za dobar provod bili zaduženi izvođači Zvonko Bogdan, Kiki Lesandrić, grupa Negativ, SARS, Van Gog ali i poznati DJ-evi iz čitavog regiona. Godine 2007. prvi put je održan LOVE FEST. Ovaj festival sa naglaskom na elektronsku muziku svake godine privuče veliki broj turista iz zemlje i iz cele Evrope. Dobra muzika i uživanje u prirodi i zanimljivi izvođači razlog su velike popularnosti ovog festivala.

 

Vrnjačka banja

 

Cene putovanja u Vrnjačku Banju možete proveriti u našoj ponudi.

 

 

Podeli:
Pregledano 7980 puta