Vroclav

Vroclav je grad u jugozapadnoj Poljskoj sa oko pola miliona stanovnika, što ga čini četvrtim gradom po veličini u ovoj zemlji. Prostire se na obe strane Odre, a kroz njega protiču još i Bistrica, Olava, Sleza i Vidava. Zbog toga ga još i nazivaju poljskom Venecijom. Simbol grada su njegovi mostovi, kojih ima oko 220. 

 

 

Prvi put se u istoriji pominje oko hiljadite godine a tokom burne istorije promenio je mnogo vladara, dinastija i država koje su vladale njime i sva ta njegova istorija doprinela je bogatoj kulturi i arhitekturi koju danas primećujemo. 

 

 

S obrizom na to da je manji grad Vroclav se može pohvaliti mnogobrojnim muzejima koje možete obići. U Narodnom muzeju Poljske izložena je slika Panorama Raclavicka. Pored njega možete obići Etnografski muzej, Akademiju umetnosti, Gradski i Muzej arhitekture, Geološki i Mineraološki muzej koji se nalazi u sklopu Vroclavskog univerziteta i na kraju Prirodnjački muzej, takođe u sklopu univerziteta. 

 

 

Glavni trg je Reynek i na njemu se nalazi najveći broj atrakcija. Tu se nalazi Gradska većnica, crkva Svete Elizabete koja datira i XIV veka i crkva Jovana Krstitelja iz XIII veka. Solny trg poznat je po tome što se nekada na njemu prodavala so. Dva manja simpatična trga su Nowy Targ i Teatralny. Najpoznatija ulica u gradu je Swidnicka gde se nalazi najveći broj radnji, kafića i koja privlači najveći broj turista. U njoj se nalazi i najstarija pivara u Evropi koja je otvorena 1275. godine.

 

 

Spomenuli smo da Vroclav leži na pet reka, tačnije na 25 malih ostrva koja su povezani sa preko 200 mostova. Najveći most je Redžin most, a pored njega najpoznatiji su Zoološki most, Tumski most, Peščani i most Slobode. 

 

 

Najstariji deo grada je Ostrow Tumski do koga se dolazi prelaskom istoimenog mosta i zanimljiv je zbog prelepih građevina iz XII veka. U ovom delu nalazi se i crkva Svetog Martina. 

 

 

Još jedan od simbola grada je i Japanski vrt koji se može pohvaliti vodopadima i mostovima koji očaravaju turiste. U njegovoj blizini nalazi se i jedan od najvećih zoo vrtova u Evropi sa preko 7000 životinja. 

 

 

Pored svega što smo pomenuli, glavni simbol grada su mali metalni patuljci koji su postavljeni na svim glavnim tačkama u gradu i služe kao neka vrsta putokaza. Iako su novijeg datuma, ova tradicija sa patuljcima datira iz davnina i deo je njihove kulture. Prvi patuljak postavljen je 2001. godine u Swidnicka ulici. Od tada pa do današnjih dana postavljeno je više od 300 malih statua.

Restorani / Kafići / Noćni provod

Najpoznatiji restorani u gradu skoncentrisani su u samom centru. Neki od restorana koji su i povoljni a nude i kvalitetnu i ukusnu hranu su Stol na Szwedzkiej, Konspira, Jadka, Przystan i Grape. Vroclov je studentski grad pa je samim tim i puno interesantih mesta za provod. Najpoznatiji klubovi su Coctail Bar Max, Incognito Bar, Casa de la Musica i AleBrowar.

 

 

Shopping / Marketi

Većina radnji nalazi se u glavnoj ulici i tu možete osim garderobe pronaći i radnje sa suvenirima i tradicionalnim poljskim predmetima. Najpoznatiji i najveći tržni centri nalaze se malo van samog centra. Sa čestim rasprodajama najpoznatije robne kuće su Renoma, Galeria Dominikanska i Mangolia Park. 

 

 

Cene putovanja u Vroclav možete proveriti u našoj ponudi.

 

 

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 9377 puta