Zadar

 

Zadar se nalazi u Hrvatskoj, na Jadranskom moru i po broju stanovnika drugi je po redu u Dalmaciji.

 

 

Simbol grada je crkva Svetog Donata i ujedno je i najpoznatija monumentalna građevina u Hrvatskoj iz ranog srednjeg veka. Smatra se da je sagrađena u 9. veku i kružnog je oblika. Isod temelja crkve proteže se pločnik glavnog trga iz rimskih vremena, za koji se smatra da potiče iz 1. veka pre Hrista.

 

 

Najpoznatija ulica u Zadru je Kalelarga i proteže se od Narodnog trga do rimskog Foruma.

 

 

Na glavnom trgu u Zadru, sa zapadne strane trga, nalazi se crkva Svetog Lovre iz 11. veka, zgrada Gradske straže iz 1562. godine, a na severnom delu trga Gradska većnica koja je podignuta 1934. godine. U Zadru su sačuvani i ostaci gradskih zidina, poznati pod imenom Muraj. U okviru bedema, uz same bedeme, nalazi se Kapetanova kula, a u blizini crkve svetog Krševana nalaze se Morska vrata iz 1573. godine.

 

 

Zadar je poznat po prelepim plažama, a u samom gradu najpoznatije su Kolovare, čuvena plaža Borik i Uskok.

 

 

Plaža Borik se nalazi severno od gradskog jezgra i jedna je od najlepših u okolini Zadra. Na ovoj plaži možete iznajmiti ležaljke i suncobrane, a na njoj se nalaze i brojni restorani, barovi i manji akvapark. Plaža je šljunkovita, jednim delom peščana, a dobila je naziv po borovoj šumi koja je okružuje.

 

 

Južno od centra grada nalazi se oblast Kolovare i čini je obala od oko 2 kilometara, sa nekoliko plaža. U ovom delu nalazi se i nekoliko kafića, a postoje i parking mesta za one koji automobilima dolaze. Plaža je delom peščana, delom šljunkovita.

 

Restorani / kafići / noćni život

 

Jedan od najpoznatijih restorana u Zadru je restoran 5 bunara koji nije skupocen već je reč o jednostavnom restoranu, sajako dobro pripremljenim jelima. Nalazi se na trgu Pet bunara. Restoran Kornat je ujedno i galerija sa slikama renomiranih umetnika a poznat je po probranim mediteranskim i internacionalnim jelima i po prelepom pogledu na gradsku luku. Nalazi se na adresi Liburnska obala. Jedan od najboljih restorana u Zadru sigurno je restoran Foša u kome se neguju u služe tradicionalni dalmatinski ukusi. Najpoznatija picerija u Zadru je picerija Tinel koja je još poznata i po tome što se poslužuju ukusna vina zadarskog područja.

 

Ostale aktivnosti

 

Nešto što nikako ne biste smeli da propustite kad ste u Zadru je jeep safari do parka prirode Vransko jezere. Reč je o predelu sa netaknutom prirodom i staništu više od 250 vrsta ptica. Ovde se nalazi i spomenik turske kulture, Maštović Hanu, sa hamamom i muzejom. Nikako ne biste smeli da zaobiđete vidikovac Kamenjak koji je poznat po predivnom pogledu na jezero Vrana i nacionalni park Kornati.

 

 

Kornati, poznati nacionalni park, nalazi se u Dalmaciji. Reč je o stotinak malih ostrva koji su zaštićeno područje i mesto koje će svakog turisti ostaviti bez daha. Različitih su veličina, ima i većih i manjih ali i nekoliko koralnih grebena. Ukupna površina parka je 220 kvadratnih kilometara. Zaštitni znak Kornata su takozvane krune, tj litice koje su okrenute ka moru i protežu se čak i kroz vodu. Najdublja je na ostrvu Piškera, a na ostrvu Mana nalazi se najduža.

 

Cene putovanja u Zadar možete proveriti u našoj ponudi.

Podeli:
Pregledano 8655 puta