Afitos

Afitos ili Athitos je tradicionalno selo na poluostrvu Halkidikija, koje se nalazi 83 km od Soluna. Ima neverovatan pogled na zaliv Toroneos i izgrađen je na brdu iznad obale. Većina kuća je izgrađena od kamena sa odličnom arhitekturom. Mali trgovi, kaldrma i tradicionalne taverne stvaraju prelepe pejzaže potpuno usklađene sa prirodnim pejzažima. Posetioci imaju priliku da se dive jedinstvenoj arhitekturi hrama Svetog Dimitrija, koji je izgrađen 1859. godine i nalazi se na centralnom trgu i palatama i poznatoj skulpturi Vasilis Pavlis. U centru mesta ćete naći muzej folklora u kome su smeštene različite umetničke izložbe, poput izložbe alata i pribora koji su se koristili u prošlosti od strane lokalnih stanovnika.

 

 

Selo ima dugu istoriju, a navode se i dokazi za to koji datiraju iz 3000. godine pre nove ere. Afitos, koji je poznat kao Afitios, je cvetao kao član atinskog saveza. 348 godine p.n.e. je uništen od strane kralja Filipa II, a kasnije je obnovljen. Tokom rimskog perioda Afitos doživljava drugi veliki razvoj. 

 

 

Ulazak u istorijski centar sela nije dozvoljen automobilom, ali je parkiranje omogućeno u susednim ulicama. Ako se nađete u selu 15. avgusta ne propustite praznik Bogorodice, tradicionalni praznik propraćen grčkom muzikom, plesom i hranom. Osim toga, tokom jula i avgusta se održavaju umetnički događaji u okviru Afitos festivala.

 

 

Restorani i kafići 

Tokom letnjih meseci Afitos je “poplavljen” turistima. Restorani sa izobiljem nacionalnih jela, tradicionalne taverne, kafići i barovi čekaju da ponude turistima nezaboravne trenutke tokom boravka na Halkidikiju. Šetnjom Afitosom, otkrivajući svaki ugao, priuštićete sebi pored prelepog pejzaža i romantičnu večeru u restoranu Sousourada koji se smatra najboljim restoranom grčke kuhinje na Halkidikiju ili Sgouros Skantzokiros ili osvežavajuće koktele u popularnom baru Bousoulas koji je smešten na brdu sa pogledom na more.

Shopping / Kupovina / Marketi

Na pola puta između Kalitee i Afitosa nalazi se Lidl, na otprilike 1.5 km od Afitosa. Za obavljanje nabavke pešaka – daleko, ali ukoliko putujete svojim kolima izuzetno povoljna varijanta, takođe možete unajmiti i taksi. U samom mestu postoji i nekoliko manjih marketa za svakodnevne potrepštine.

Plaža

Afitos plaža je duga glavna peščana plaža i pruža se ispod zelenih brda, sa kristalno čistom vodom. Postoje barovi na plaži, sa puno ležaljki i suncobrana. Ovo je jedino mesto na Kasandri gde možete naći ravne i glatke stene na ulasku u more i na različitim mestima postoje stene u vodi. Takođe, treba obratiti pažnju na to da stene mogu biti prilično klizave, čak i sa ježevima između njih. Dubina mora se naglo povećava, pa morate biti pažljivi ako boravite na plaži sa decom.

 

 

 

 

Noćni život i provod

Afitos je udaljen samo 3 km od kosmopolitske Kalitee sa živahnim noćnim životom, čime svoju ponudu proširuje i na one turiste koji su u potrazi za zabavom i provodom. U samom mestu noćni život se u većini zasniva na kafićima i barovima.

 

 

Naših 4 preporuka plaža kada ste na Afitosu

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto za Afitos.


 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 25373 puta