Agios Nikolaos

Agios Nikolaos se nalazi oko 65 km istočno od Herakliona. Ovo mesto dominira nad lepim Merabelo zalivom, na severoistočnoj obali Lasiti Prefekture. Agios Nikolaos ima oko 10.000 stanovnika. Agios Nikolaos je slikovit gradić u jugistočnom delu ostrva bogat tavernama, restoranima i kafeima, u čijoj se okolini nalaze luksuzni hoteli i lepe plaže. Izuzetno slikovito mesto krase mnogobrojni restorani koji se nalaze uz obalu mora, a zaštitni znak Agios Nikolaosa je malo “jezero” tj. kanal napravljen suženjem morske obale.

 

 

Letovalište Agios Nikolaos je idealno za sve, stare i mlade, samce, parove i porodice, istraživače ali i za one koji bi rado proveli svoj odmor na plažama Agios Nikolaosa i drugim mestima u blizini, kao što su Elunda na severu ili Amoudara i Istron na jugu. Danas je Agios Nikolaos mondensko letovalište, poznato po luksuznim prodavnicama, tradicionalnim dućanima, mnoštvu taverni i kafeterija. Jedna od najlepših marina sagradjena je ovde 1994. godine. Agios Nikolaos nudi obilje zabave, bogat noćni život koji zadovoljava sve ukuse. Slatkovodno jezero Vulismeni se smatra najvećom atrakcijom Agios Nikolaosa, iako je sama okolina grada bogatija po različitim prirodnim uvalama i rekama. Jezerce je stvorilo ambijent lagune, što je mestu darivalo jedinstven izgled i šarm. Ovo je središte rivijere Lasiti koja je poznata širom sveta i na kojoj se vrlo često odmaraju slavne ličnosti. Na obodu grada nalazi se nekoliko manjih plaža, ali turisti opsedaju ovo mesto pre svega zbog prijatne mediteranske atmosfere i obilja ukusa koji vladaju brojnim tavernama i kafićima.

 

 

Agios Nikolaos je noću vrlo prijatno mesto, ali tokom letnjih meseci i ovaj je gradić okupiran pretežno britanskim, ali naročito ruskim turistima željnih dobrog pića i bučne zabave. U gradu je obilje diskoteka, kafića i različito dekorisanih barova, dok su večernji časovi idealni za sve koji vole šoping suvenira ili tradicionalnih primorskih đakonija. Prvi veliki luksuzni hotel na Kritu podignut je upravo nedaleko od Agios Nikolaosa, i to 1969. godine. Nazvan je Elounda Beach Resort i od tada je sinonim za najekstravagantnije uživanje u Grčkoj. Ovaj hotel stecište je najslavnijih ličnosti i zvezda. Pored pomenutog hotela, danas se pored grada uzdiže još nekoliko ultra-luksuznih rizorta i pregršt vrlo interesantnih hotela. 

 

 

Arheološki muzej u gradu, koji je inače vrlo bogat vrednim eksponatima, predstavlja dokaze da se ovde živelo i trgovalo još u doba Minojaca. Današnje naselje potiče od drevnih Dorana koju su ovde podigli luku Kamara koja je u doba Vizantije bila glavna luka na Kritu. Vizantijci su tada podigli malu crkvu posvećenu Svetom Nikoli po kojoj će kasnije ovaj grad i dobiti ime. Pomenuti svetac oduvek je u pravoslavnoj Grčkoj smatran zaštitnikom moreplovaca, ali je voljen i kao patron čitave Grčke. I ovim mestom, kao i čitavim Kritom, vladali su i Arapi, Mlečani, Đenovljani i Otomani. Svi oni podizali su utvrđenja čiji su ostaci vidljivi i danas, ali i solane i trgovačke centre.

 

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto  za Krit.


 

 

Podeli:
Pregledano 14927 puta