Alpe d’Huez

Alpe d’Huez je jedno od poznatijih skijališta u Francuskoj i jedno od najvećih u Ronskim Alpima. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1860 metara. Zbog njegovog geografskog položaja i velikog broja sunčanih dana nazivaju ga još i Ostrvom sunca.

 

Alpe d'Huez

 

Nalazi se u podnožju planinskog masiva Rousses i povezan je sa nekoliko manjih naselja: Vujani, Oy En Oisans, Villard Reculas, Huez i Auris En Oisans.

 

Alpe d'Huez

 

Skijalište se nalazi na oko 10.000 hektara i poseduje 238 kilometara staza. Skijalište nudi različite kategorije staza pa je tako 37 staza namenjeno početnicima, 31 je plava, 32 je crvenih staza i 17 crnih. Postoje i dve FIS staze i dva snowparka. Kao i svako drugo francusko skijalište i Alpe d’Huez opremljen je topovima za veštačko osnežavanje u slučaju nedostatka snega, sa čak 700 topova. Osim regularnih staza poseduje i jednu osvetljenu za noćno skijanje i jednu stazu za spust sankama. Staze su povezane sa 87 ski liftova od čega je 10 gondola, 24 sedežnica i 46 vučnica.

 

Alpe d'Huez

 

Na 3330 metara nadmorske visine nalazi se najviši vrh Pic Blanc sa koga se pruža lep pogled na susedno skijalište Les 2Alpes. Sa istog vrha pruža se i najduža crna staza na svetu – Sarenne. Dugačka je 16 kilometara. Ova staza strma je samo u njenom gornjem delu, pri dnu je više zelena. Sa druge strane nalazi se i staza Tunel koja je još jedna od strmih na Alpima. Alpe d’Huez poseduje čak četiri staze čija ukupna vertikala iznosi preko 2000 metara.

 

Alpe d'Huez

 

Jedno od najmodernijih skijališta u Francuskoj poznato je i po teškoj etapi najpoznatije biciklističke trke na svetu, Tour de France. Trka se završava u ovom ski centru i prava je turistička atrakcija u tom periodu godine. Alpe dHuez je i poznata ski destinacija za free ride i turno skijanje.

 

Alpe d'Huez

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Ovaj ski centar poznat je po velikom broju prodavnica i sportskih restorana. Neki od najpoznatijih klubova su Igloo, Cave des Alpes, Sporting, La Grotte du Yeti, The Avalanche i Freeride Caffe. U njima je zagarantovan nezaboravan noćni provod. Najpopularniji restorani su Au Montangard, La Cremaillere, Au Grenier, La Petite Taverne. Kada je reč o restoranima brze hrane najpopularniji i najpovoljniji su Bar les Bergec Chez, Creperie des Jeux, Captain Sendwich i Alaska.

 

Alpe d'Huez

 

Ostale aktivnosti

U Alpe d’Huezu sve je podređeno skijanju i sportu. U centru grada nalazi se i veliki sportski centar sa halom za tenis, squash terenima i otvorenim i zatvorenim bazenima. Turisti ovde mogu i klizati na zanimljivom klizalištu ili u letnjim mesecima odigrati partiju golfa.

 

Alpe d'Huez

 

Turisti željni avantura mogu se zabaviti i sankanjem na psećim zapregama ili sa konjskom zapregom. Na obodu grada nalazi se i mali aerodrom odakle se organizuju ture za panoramsko razgledanje gradića. U blizini grada, na 2700 metara nadmorske visine, nalazi se i interesantna ledena pećina sa skulpturama uklesanim u ledu. Skijašima je na raspolaganju i bob staza dužine 1200 metara.

 

Alpe d'Huez

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Alpe d’Huez.

 

Google mapa

 

Putna ruta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 7365 puta