Alyki

Alyki se nalazi na jugoistočnoj obali Tasosa i od Limenasa je udaljena oko 32 kilometara. Alyki zapravo predstavlja impresivno poluostrvo koje čine dve uvale, povezane rtom. Ovaj rt je karakterističan jer se ovde vadio mermer tokom rimskog i vizantijskog carstva, a sama istorija Alykia seže unazad do 7. veka pre nove ere, u vreme Rimskog carstva kada je radio veliki kamenolom odakle se vadio mermer i ukrcavao na brodove. Mermer sa Alikija poznat je širom sveta po svom kvalitetu i lepoj, svetlucavo-beloj boji. Na velikom arheološkom nalazištu mogu se videti ostaci građevina još iz prehrišćanskog vremena. Tu su hramovi antičkih bogova, zaštitnika mora i moreplovaca, a na ruševinama starih prehrišćanskih hramova građene su kasnije hrišćanske crkve čiji se ostaci i sada mogu videti.

 

 

 

Jedna od plaža ovog poluostrva nalazi se uz arheološko nalazište, po čemu je i prepoznatljiva. Ona je delom peščana, a delom kamenita, i na njoj nije karakteristična gužva kao na popularnoj Alyki uvali. Okružena je stenama i ostacima antičkog naselja. Ležaljke i suncobrane možete koristiti uz nadoknadu plaćenog osveženja u okolnom restoranu. Do nje je malo teže doći, ako uporedimo prilaz do druge plaže, tako da ukoliko imate malu decu, ipak izaberite drugu plažu, ali imajte na umu da je na ovoj daleko manja gužva i imaćete potrebnu privatnost i mir.

 

 

Druga, poznatija Alyki plaža, bliža magistrali jeste manja peščana plaža, sa stenama na bokovima, i prepoznatljiva je po svojoj tirkiznoj boji vode. Turisti je ubrajaju u jednu od plaža na Tasosu sa najlepšom vodom. Dubina je postepena, te je porodice sa malom decom obožavaju, a dno je sa najsitnijim peskom. Plažu prate male riblje taverne i kafići sa autentičnom morskom atmosferom. Ležaljke se dobijaju besplatno uz nadoknadu kupljenog osveženja. Plaža je izuzetno popularna i u sezoni je velika gužva. Ukoliko poranite, možete zauzeti besplatne suncobrane i ležaljke ispred jednog bara koji je u vlasništvu devojke iz naše zemlje i osvežiti se nekim od njenih specijaliteta, nalazi se na desnom kraju plaže.

 

 

Alyki je izuzetno bitno arheološko nalazište, očuvano i polaže se na red i čistoću kako na plažama, tako i u okolini. Ne propustite ovaj prirodno-istorijski raj ukoliko se nađete na ostrvu.

 


 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto za Tasos.

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 4688 puta