Tasos

Tasos, najzelenije ostrvo Grčke, ostrvo maslina, prelepih plaža, vodopada, srdačnih domaćina. Tasos je najsevernije ostrvo Egejskog mora. Od obale istočne Makedonije udaljeno je 8 km, do koga stižete ili iz Kavale ili Keramotija. Površina ostrva je 393 km kvadratnih, a broj stanovnika po poslednjem popisu iznosi 16.000. Ostrvo je gotovo pravilnog, kružnog oblika i magistralni put se proteže pored obale, praveći tako krug oko ostrva. Sporedni putevi odvajaju se od magistrale i vode prema selima. Tasos je deveto ostrvo po veličini u Grčkoj. Geografski, Tasos pripada teritoriji zvanoj Trakija, a prefekturi Kavala. Tasosu pripadaju još tri mala nenaseljena ostrva – Tasopula, Kinira i Panagija. Duž ostrva proteže se prostrani mermerni planinski venac Ipsarion, čiji je najviši vrh Ipsario (1200 m). Vazduh na ostrvu je vrlo čist i često obojen gustim mirisom maslinjaka i prostranih četinarskih šuma koje dominiraju brdovitom površinom Tasosa. 

 

 

Istorija Tasosa seže u daleku, daleku prošlost, u davni period Fenikije odakle i potiče ime ostrva. Tasos je bio sin feničanskog kralja Agnora. Prema drugom mitu, Tasos je bio sin feničanskog kralja Agnusa koji je bio poslat da pronađe sestru koju je zaljubljeni Zevs odveo na Krit. Neuspešnu potragu završio je nastanivši se na ovom prelepom ostrvu. Od Kavale je udaljen 24 km, od Svete gore 50 km, od ostrva Limnos 111 km. Najvažnije su luka glavnog grada Tasos (Limenas), luka u mestu Skala Rahoni na severu, zaliv Skala Prinos na severozapadu, luke Sotiros, Kalirahi i Maries na zapadu, zalivi Limenarija, Roso Gremos i Astris na jugu, zaliv Aliki na jugoistoku te zalivi Kinira, Panagia, Potamia i Agios Joanis na istoku. Tasos je poznat po vinu sa prepoznatljivom aromom jabuke. Stanovništvo se bavi poljoprivredom, ribolovom i turizmom.

Tasos ima obilje minerala. Tasos je planinsko i stenovito ostrvo, prekriveno gustom šumom borova, jela, hrasta i platana, dok masline rastu duž obale. Ne tako davno, sve padine su bile prekrivene šumama (skoro 9 desetina zemljišta) i to je razlog zašto je bio poznat kao “plutajuća šuma”. Plaže na Tasosu su uglavnom peščane, veliki broj je organizovan i sa svim potrebnim turističkim sadržajima, a za entuzijaste koji vole ekskurzije po alternativnim stazama, Tasos nudi nekoliko prelepih uvala i zaliva. Na ostrvu ima i šljunkovitih plaža, neorganizovanih, divljih. Tasos je takođe daleko poznat po jagnjetini za koju turisti kažu da ima ukus meda. 

 

 

Administrativni i kulturni centar ostrva, kao i glavna luka je grad Tasos, koga drugačije nazivaju i Limenas, izgrađen na prostoru antičkog grada koji gleda na tri luke. Jugozapadni deo je više ravničarski sa maslinjacima na obodima brda, stoga i ne čudi što se većina naseljenih mesta nalazi u ovom delu Tasosa. Dalje na jugozapadnoj obali se nalaze tri naselja u nizu – PotosPefkari i Limenarija. Dalje zapadnom obalom ka severu ostrva se pružaju brojne „skale“ – letnja naselja sela iz unutrašnjosti ostrva. Skala Marion, Skala Kalirahis, Skala Sotiros, Skala Prinos, Skala Rahoni pružaju se u nizu ka severu ostrva Tasos. 

 

 

Tasos je ostrvo koje ne možete da doživite ravnodušno. Obilje zelenila, predivnih plaža, grčkih tradicionalnih sela, luka, dokaza grčke istorije učiniće da Vam odmor proleti u pozitivnim mislima i utiscima. Tasos podjednako vole i porodice sa malom decom, mladi parovi, turisti željni istraživanja i avanturisti koji vole planinarenje, pešačenje, ronjenje. Tasos je ostrvo koje će udovoljiti i najzahtevnijim turistima i svakako ćete poželeti da se vratite još koji put.

 


 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto za Tasos.

 

Podeli:
Pregledano 7419 puta