Antibes

Antibes je jedno od najpoznatijih letovališta na Azurnoj obali. Od Nice je udaljen 20 kilometara, a od Kana 12 kilometara. Ovo turističko mesto je primer kako se može očuvati istorijski šarm, ali i biti vodeće turističko mesto sa dobrim provodom i luksuznim hotelima.

 

Antibes

 

Letovalište čine tri celine: Antibes u kome se nalaze stari restorani i nekoliko pozorišta. Ovo je stari deo grada. Juan les Pins je deo namenjen provodu. Tu se nalazi veliki broj klubova, kockarnica i butika. Sa Antibesom je povezan šetalištem i poznat je po prelepim peščanim plažama; Cap d Antibes je rt sa ogromnim šumovitim parkom gde se nalazi nekoliko zamkova, ali i jedan od najlepših hotela na svetu, hotel Eden Roc.

 

Antibes

 

Najlepši deo grada je srednjovekovni deo u kome se nalaze simpatične uske ulice. U istoriji je grad bio zaštićen zidinama koje su sprečavale upade osvajača. U nekadašnjoj tvrđavi smešteni su Muzej moderne umetnosti, Muzej istorije i arheologije i Muzej tradicionalnih zanata i lokalne kulture. Pikasov muzej u Antibu poseduje jednu od najvećih i najboljih kolekcija i tu možete videti oko 100 njegovih crteža, slika, litografija i predmeta od keramike.

 

Antibes

 

Katedrala Notre Dame de la Platea dAntibes je najveća crkva u Antibu. Sa izgradnjom crkve počelo se u 11. veku, a današnja fasada potiče iz 18. veka. Crkva je poznata po impresivnom baroknom oltaru koji je 1515. godine oslikao Ludoviko Brea. Katedrala se nalazi južno od luke, u ulici Avenue Amiral de Grasse.

 

Antibes

 

Obala Antibea se može pohvaliti sa 25 kilometara što peščanih što šljunkovitih plaža. Ima i privatnih plaža na kojima se ulaz naplaćuje. U blizini Antiba nalazi se Port Vauban, najveća marina na Azurnoj obali. Nalazi se u prirodnoj uvali, a koristi se još od vremena starog Rima. U njoj se nalaze i neke jahte svetskih bogataša.

 

Antibes

 

Restorani / Kafići / Noćni život

U starom delu grada nalazi se puno autentičnih i simpatičnih restorana. Najpopularniji restorani su restoran Le Cesar, restoran de Bacon, restoran Michelangelo, restoran La Safranier, restoran le Vauban i ekskluzivni restoran La Passagere.

 

Antibes

 

Shopping / Marketi

Marche Provencal je velika pokrivena pijaca na kojoj možete kupovati ribu, sir, povrće, ulje i različite rukotvorine. Jedan od lokalnih delikatesa koje obavezno morate poneti sa ove pijace je provansalske trave – mešavina timijana, anisa i bosiljka. Pijaca se nalazi u blizini luke i otvorena je svakog dana osim ponedeljka.

 

Antibes

 

Ostale aktivnosti

U blizini Antibesa nalazi se letovališe Juan les Pins koji je sa njim povezan šetalištem uz obalu. Mesto je poznato po prelepim peščanim plažama i još boljem noćnom životu. Juan les Pins se može pohvaliti sa puno klubova, restorana i kockarnica, a nije loše i obići butike koji se nalaze ovde. Ovde se svake godine održava legendarni jazz festival Jazz a Juan. Festival ima jako dugu tradiciju i svake godine, već 40 godina, ovde se okupljaju izvođači poput Nil Amstronga, Džona Koltrejna, Majlsa Dejvisa i Ele Ficdžerald.

 

Antibes

 

Mesto Sophia Antipolis, poznatija kao mala silikonska dolina Francuske, udaljena je od Antiba 15 minuta kolima. Ovaj naučno-tehnološki park okuplja neke od najpoznatijih kompanija, a ukupno je 1300 kompanija poput American Expressa i Air France-a. Mesto je izgrađeno 1970. godine i ime je dobilo po ženi francuskog senatora Lafita. Antipolis je staro grčko ime za Antib. Biot je mesto koje je od Antiba udaljeno 7 kilometara. Nekada je bio centar za proizvodnju grnčarije i proizvoda od stakla, a danas je ovde jako interesantan Muzej stakla i Muzej francuskog slikara Fernana Ležea. Prelep pogled na Kanski zaliv pruža se iz mesta Vallauris, u kome je u periodu od 1948. godine do 1955. godine živeo Pablo Pikaso. Ovde se nalazi i muzej sa njegovim delima. U blizini se nalazi i jedno od najlepših sela na Azurnoj obali. Selo Mougins je smešteno na 250 metara nadmorske visine i iz njega se pruža prelep pogled na Kanski zaliv i ostrvo Lerins. Okruženo je borovom šumom i maslinjacima i prava je oaza mira i tradicije.

 

Antib

 

Kan je od Antiba udaljen 12 kilometara. Ovaj grad je najglamuroznije i najskuplje mesto na francuskoj obali. Svoj procvat doživljava u 19. veku kada su ovde počeli da letuju Britanci. Najpoznatija ulica u Kanu je Croissette, a ne biste smeli da propustite obilazak starog kvarta Suqueta i pijace Marche Forville.

 

Antibes

 

Osim plaža i dobrog provoda, Nica, koja je od Antiba udaljena 20 kilometara, poznata je i po muzejima, rimskim ruševinama i festivalima. Kada ste već ovde morate obići stari grad Viex Nice, park Colline du Chateau, čuveno šetalište Promenades des Anglais i kulu iz 16. veka Tour Bellanda.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Leto.

 

 

Podeli:
Pregledano 10552 puta