Bansko

Bansko je malo živopisno mestašce koje se nalazi u jugozapadnom delu Bugarske, na oko 160 km od Sofije i 580 km od Beograda. Sama varošica se nalazi na 600 m nadmorske visine i u samom je vrhu liste evropskih mondenskih skijališta. Nalazi se u podnožju planine Pirin i od svih okolnih skijališta može se pohvaliti činjenicom da ovde skijaška sezona najduže traje, od decembra do maja.

 

 

Često se može čuti da ga porede sa Alpima zbog organizacije staza koje poseduje. Naime, centar je prilagođen svima: od blago kosih staza za početnike do strmih i gotovo vertikalnih padina za one iskusnije. Bansko ima ukupno preko 70 km ski staza opremljenih brojnim topovima za veštački sneg.
Raspoređene su u dva glavna ski-centra: Čalin Valog (1.100-1.600 m) i Šiligarnika (1.700-2.500 m). Centri su od grada udaljeni oko 12 km i nalaze se na severnoj strani planine. Najčuvenija je ski staza Tomba, crne kategorije sa visinskom razlikom od preko 2,5 km. Nadmorska visina kreće se od 1100 do 2500 metara. Često se staze ukrštaju jedna u drugu, široke su i dobro održavane i to ukrštanje omogućava prelaze sa lakših na teže staze.

Bunderica je staza iz kategorije lakših, sa četvorosednim tipom žičare. Počinje na 2560 m nadmorske visine i račva se u tri staze različite težine: Tombu, Todorski i Balkaniadu. Poslednja, Balkaniada, je staza srednje težine koja je pogodna za malo iskusnije skijaše. Sa nje se isključujete na stazu Todorku kod koje je donji deo staze lakši, a gornji malo zahtevniji, a upravo je taj donji deo namenjen početnicima za učenje.

 

Dinamična i kratka je Yulen staza, srednje težine. Tomba je staza koja spada u tešku kategoriju i ima nagib od 73%. Četvorosed je tip žičare koji se koristi kod ove staze. Ova staza namenjena je samo onim najiskusnijim skijašima. Chalin Valog 1 je staza srednje težine, malo je duža i opremljena je topovima za veštačko nabacivanje snega, kao i 85% terena ovog ski centra. Žičare u centru su Doppelmayer gondola za 8 osoba čiji je kapacitet 2500 skijaša na sat, tri četvoroseda, šest vučnica i tri dečija lifta.

 

Restorani / Kafići / Marketi

Restorani u Banskom imaju najraznovrsnije ponude za turiste. Od internacionalnih jela italijanske, meksičke, japanske i kineske kuhinje pa sve do autentičnih starih nacionalnih bugarskih jela. Među jelima koja se moraju probati kada se poseti Bansko nalaze se: kapama, čomlek, Banski kebap, saće… Cene su izuzetno prijatne za naš džep i moguće je ručati za recimo pet eura. Što se tiče cena pića one su niže od cena po beogradskim lokalima. Kada je reč o marketima sa prehrambenom robom cene su takođe slične našim, čak i niže. Odmor u Banskom ne sme proći bez posete nekoj od mehana koje se nalaze u starom delu grada. Većina odiše istorijom i tradicijom a što se tiče hrane nećete pogrešiti šta god da probate. Neke od najpoznatijih su Dedo Pene, Vodenicata, Lovna srešta, Čevermeto, Čobanov han, Čardaka…

 

Pored mehana Bansko poseduje i svetski poznate restorane poput Euphoria Bar&Restaurant, Victoria, Amvrosia itd. Ako niste ljubitelj planinarenja i željni ste odmora i uživanja, Bansko Vam nudi veliki izbor hotela sa otvorenim i zatvorenim bazenima, a većina hotela poseduje spa centre. Većina hotela je sa 3 i 4 zvezdice, vrhunski su opremljeni. Poseduju svoje restorane sa različitim kuhinjama, velike spa&wellness centre sa bazenima, saunama, uslugama masaže, terenima za tenis i još puno toga.

Noćni život / Shopping

Noćni život je vrlo živ, a neki od najpoznatijih mesta za izlazak su The Happy End, Selo veselo, J.J. Murphy’s, Harry’s bar… Kafe Eliz nalazi se u samom centru Banskog i zahvaljujući modernom ambijentu, profesionalnim uslugama i prijatnoj atmosferi uz muziku, ovaj kafe je postao jedan od omiljenih mesta za lokalno stanovništvo i turiste. Kafe nudi posetiocima širok spektar brendiranih i domaćih alkoholnih i bezalkoholnih pića, kao i razne vrste ukusnih meza. Klubovi i pabovi su raštrkani po čitavoj varošici, a oni najpopularniji smešteni su u strogom centru. Muzika koja se može čuti prilagođena je različitim ukusima pa tako imamo rok klubove, klubove sa pop i house muzikom, i naravno, klubove sa bugarskom muzikom, koja je veoma interesantna strancima. Jedan od novijih klubova je Flash koji se nalazi u blizini gondole. Ovde je sudeći po iskustvima jedan od boljih provoda, a za muziku je zadužen DJ koji pušta house i dance hitove. Cene u klubu su dosta pristupačne našem džepu, a s druge strane dosta niže nego u popularnim beogradskim klubovima. Noćni klub i bar Mirage nalazi se u sklopu hotela Vihren palace i posetiocima nudi dobar provod do zore uz hitove popularne strane muzike. Neke večeri rezervisane su i za live svirke popularnih bugarskih bendova. Poseban deo ponude noćnog života Banskog zauzimaju pabovi. Zbog velikog broja turista iz Britanije puno je engleskih pabova, koji su dobro opremljeni, udobni i imaju veliku ponudu pića. Rade obično do duboko u noć i savršeno su mesto za “zagrevanje” pred odlazak u neki od klubova. Jedan od popularnijih je The Lions pub.

U Banskom se nalazi i tržni centar koji nudi proizvode poznatih modnih brendova, a osim toga po gradu su raštrkani i manji butici i radnje. Kako god, za neki ozbiljniji šoping preporučuje se odlazak do Sofije. Svi kupujemo suvenire na mestima koje posetimo, a oni su u Banskom malo drugačiji od onih na koje nailazimo po evropskim metropolama. U suvenirnicama koje su skoro na svakom koraku najzastupljeniji su tradicionalni motivi vezani za Bugarsku i predstavljuju bugarsko selo 18. veka. Različite šoljice, lutke, čaše sa etno šarama, tepisi i još mnogo toga dostupni su po finim cenama i predstavljaće lepu uspomenu sa odmora u Banskom.

Izleti i ostale aktivnosti

Postoji više muzeja i znamenitosti u gradu. Registrovano je oko 130 spomenika kulture, a sedam od njih su proglašeni za spomenike od nacionalnog značaja. Neke od njih nije loše posetiti. Tu su ostaci antičke tvrđave u Starom Gradištu, a nalaze se samo četiri kilometra u pravcu zapada. Bansko pripada području Nacionalnog parka Pirin koji je od 1983. godine proglašen za UNESCO-vu kulturnu baštinu, a sama planina idealna je za planinarenje. Park je bogat jezerima, vodopadima, pećinama, drvećem i istorijskim lokacijama. Staze kroz Pirin su različite težine, a u samoj varošici postoji agencija gde se može iznajmiti vodič koji će Vam pokazati sve skrivene lepote ove planine. Bansko je zajedno sa Dobriništem poznato po svojim mineralnim izvorima. Takođe preporučujemo posetu manastiru Rila i glavnom gradu Sofiji. Rilski manastir je takođe poznat kao Sveti Manastir Rila i spomenik je kulture koji je uključen u listu Svetske Baštine od UNESKO. Na oko 20 km od Banskog nalazi se selo Dobarsko, sa crkvom svetog Teodora Tiron i Teodora Stratilata. Selo je smešteno na 1000 m nadmorske visine.

 

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Bansko.

 

Google mapa

 

Putna ruta

Podeli:
Pregledano 10791 puta