Bibione

Mesto Bibione se nalazi na severoistoku Italije. Ovaj biser na Jadranskom moru nalazi se između Trsta i Venecije. Mesto je poznato po plaži dugačkoj 10 kilometara, prelepom zlatnom pesku i puno zelenila što omogućuje blagu klimu. Od 2002. godine Bibione je zaštićen od strane EMAS organizacije koja je zadužena za brigu o prirodnoj okolini.

 

Bibione

 

Istorija Bibionea potiče od 3. veka pre nove ere kada su lagunu između Jadrana i reke Taljamente izgradili i naselili stari Rimljani. Bibione je u svojoj istoriji bio pod francuskom, austrijskom i vlašću Napoleona, a deo kraljevstva Italije postao je 1866. godine. Pedesetih godina 20. veka izgrađeni su prvi hoteli i mesto je počelo da se turistički razvija.

 

Bibione

 

Bibione se može pohvaliti prelepim kristalnim morem. Prostrana gradska plaža prostire se duž čitavog mesta i široka je 300 metara, a podloga je od sitnog zlatno-belog peska. Plaža je opremljena tuševima i toaletima, a za bezbednost kupača brinu spasioci. Opremljena je i ležaljkama i suncobranima. Voda u ovoj oblasti je možda i najčistija na čitavom Jadranu, a plaža je okružena mirisnom borovom šumom. Plaža je ponosna vlasnica Evropske plave zastavice koja se dodeljuje za uređenost i čistoću vode.

 

Bibione

 

Mesto se može pohvaliti i prelepim šetalištem koje je podeljeno na dva dela. Jedan je za pešake i šetnju, a drugi za bicikliste. Bibione pruža i mogućnost za bavljenje najrazličitijim sportovima. Pored plaže se nalaze teniski i odbojkaški tereni, fudbalsko igralište i teren za golf. Na raspolaganju su i sprave za teretanu i za nordijsko hodanje. Ljubitelji ektremnijih stvari mogu surfovati, roniti, skijati na vodi ili ploviti u kanuu i kajaku. Često se organizuje i biciklistička trka sa rutom dugačkom 58 kilometara – od Bibionea do Caorlea.

 

Bibione

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Bibione je mesto koje osim plaže i sijaset raznoraznih aktivnosti na vodi može puno ponuditi i kada je reč o zabavi. Tople letnje noći idealne su za razgledanje prodavnica ili večeru u nekom od prelepih italijanskih restorana. Mesto važi i za centar dobrog provoda i nije loše posetiti neku diskoteku ili bar. Najpoznatiji restorani su restoran Atmosfera, restoran Di Zio Stefano, prelep restoran Merano Bibione i Spaghetti House. Kada je reč o diskotekama najpopularnije su Koco Music Club i Naima Club.

 

Bibione

 

Ostale aktivnosti

Na oko pola sata vožnje kolima ili brodom od Bibiona nalazi se Venecija. Venecija je jedan od najlepših i najromantičnijih gradova Evrope. Zaštitni znak Venecije su mreža kanala kroz grad kojim elegantno plove gondole, zatim romantični mostovi koji spajaju male šarmantne uske uličice, balkoni okićeni cvećem i prelepe crkve i palate. Najlepši deo Venecije je Veliki kanal gde se tokom vožnje gondolom mogu videti najraskošnije zgrade po kojima je i samo mesto poznato. U blizini je velika Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari. Dela Ticijana i Belinija, kao i statua Donatela i mnoga druga umetnička dela krase unutrašnjost ove bazilike. Simbol grada je crkva Svetog Marka koju krase neka od najlepših umetničkih dela. Trg Svetog Marka se smatra jednim od najlepših trgova na svetu. Na njemu se nalaze i očaravaju turiste velike i lepe zgrade Procuratie nuove, Procuratie Vecchie i Ala Napoleonica.

 

Bibione

 

Jedna od najlepših plaža u Veneciji je Albarella. Ovo ostrvo dugačko 5 kilometara poznato je po tome što ima oko 2 miliona stabala. Na njemu se nalazi i najveći bazen sa slanom vodom u Evropi, a leti se ovde organizuju i veliki koncerti i manifestacije.

 

Bibione

 

Plaža Rosolina je od aerodroma Marco Polo udaljena 60 kilometara. Dugačka je 8 kilometara i široka je 100 metara, a pokrivena je sitnim mekim peskom.

 

Bibione

 

Nešto manje od 30 kilometara od plaže Bibione udaljena je Venecija na suvom, prelepi gradić Portoguaro. Poznat je po renesansnim palatama i po voćnom vinu Pino roze dela Venecia koje je proizveo admiral baron Lajoš Baboš. Gradić je još poznat i po šoping molu Adriatico.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Italiju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 15389 puta