Bled

Bled se nalazi na južnoj strani Alpa u blizini austrijske i italijanske granice. Stari zamak, jezero i malo ostrvo sa crkvom u njegovom centralnom delu simboli su ove turističke atrakcije Slovenije. Crkva koja se nalazi na ostrvu poznata je po zvonu iz 1534. godine, a čitava okolina predeo je jedinstvene lepote. Nalazi se između tri ski centra, Vogle, Kobla i Krvaveca, a u blizini se nalazi i Poljkuka koja je poznata po stazama za trčanje na skijama. Bled je od Ljubljane udaljen oko 50 kilometara.

 

Bled

 

Još je slovenački pisac Prešern rekao da ne postoji lepši kraj od raja kakav je Bled. Posebno je lepo zimi, kada pod snegom jezero izgleda kao iz bajke. Osim što je popularno ski mesto, Bled je mesto koje rasterećujuće deluje na čoveka svojim prirodnim lepotama. Zasigurno jedna od najlepših atrakcija je dolina rečice Vintgar.

 

Bled

 

Malo, ali dobro opremljeno skijalište nalazi se na oko 100 metara od grada Bleda. Prostire se na nadmorskoj visini od 503 do 634 metara i poseduje sistem za veštačko osnežavanje. Staze su dosta dobre i pokrivene su reflektorima što omogućava noćno skijanje. Dužine su jednog kilometra i možete skijati na tri staze. Prva je FIS staza, dužine oko 400 metara i nagiba 40%. Spada u kategoriju crnih staza. Plava je dužine 850 metara i nagiba 19%. Staza za najmlađe dugačka je 150 metara. Skijalište poseduje žičaru sedežnicu i ski lift.

 

Bled

 

U blizini Bleda, na oko 30 kilometara oko Bohinjskog jezera, nalazi se još par manjih skijališta. Kobla je skijalište sa koga se pruža prelep pogled na vrh Triglav i jezero. Skijalište sadrži nekoliko lakših i srednje teških staza, a ukupna dužina staza je 23 kilometara. Najveći spust dugačak je 6000 metara. Nalazi se na nadmorskoj visini od 540 do 1480 metara. Ovo je inače i prvo slovenačko skijalište otvoreno 1914. godine.

 

Bled

 

Vogel je porodično skijalište koje je smešteno u nacionalnom parku Triglav. Prostire se na visinama od 1535 do 1800 metara nadmorske visine. Ukupna dužina staza je 38 kilometara i staze su prilagođene i početnicima i ozbiljnijim skijašima. Staze spadaju u kategoriju crvenih i plavih, a posebno je interesantna staza koja se prostire od vrha Vogela do samog jezera koje je dugačko oko 1000 metara. Za naprednije skijaše namenjene su dve crne staze, a ski centar poseduje i snowpark. Skijalište poseduje 4 vučnice, 4 dvosedežnice i jednu gondolu.

 

Bled

 

Soruška planina je posebno interesantna početnicima na skijama. Ukupna dužina staza je oko 6 kilometara. Ovo malo skijalište prostire se na visinama od 1350 do 1550 metara i osim staza poseduje i poligon na kome se često održavaju takmičenja u skijanju. Poseduje 3 ski lifta. Ski centar se može pohvaliti i uređenom stazom za skijaško trčanje dužine 5 kilometara. Kada je reč o stazama teške staze prostiru se na 2 kilometra, 2 kilometra zauzima srednje teške staza, a lake staze prostiru se na 3 kilometra. Ski centar poseduje i snowboard park.

 

Bled

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Bled je destinacija koja osim predivne prirode turistima može ponuditi i restorane sa fantastičnom hranom. Jedno od najpopularnijih mesta je picerija Rustika za koju kruži priča da ima najbolju picu u Sloveniji. Restoran Dvorac je još jedno prelepo mesto sa lepom terasom sa koje se pruža fin pogled na okolinu. Cena ručka u ovom restoranu je oko 12 evra što ga stavlja u kategoriju povoljnijih restorana. Još neki od finih restorana sa tradicionalnim ambijentom su restoran Okarina, Sova Bled, gostilna pri Planincu, Panorama i Grajska plaza. I jedna od najboljih slovenskih poslastičarnica Šmon nalazi se na Bledu. Noćni život se odvija u pivnicama, pabovima i kafićima. Najzanimljivija mesta su Kult club, pab Bled Janez Troha, Rock bar Bled i vinski podrum Bled.

 

Bled

 

Ostale aktivnosti

Pored skijanja Bled je mesto gde se možete okušati i u mnogim drugim aktivnostima na snegu. Turisti se mogu oprobati u biatlonu ili penjanju po ledu. Tu je i veliki snowboard park, ali i osvetljene staze na kojima se može skijati i sankati i po noći.

 

Bled

 

Na obali jezera nalazi se i hotel Grand Toplice. Osim veličanstvenog pogleda na jezero, Julijske Alpe i srednjovekovni zamak hotel poseduje i bazen koji leži na samom termalnom izvoru, a u ponudi ima i saune i velnes centar. U letnjim mesecima otvorena je i plaža na samom jezeru.

 

Bled

 

Kada govorimo o Bledu ne možemo a da ne spomenemo njegovu najpoznatiju znamenitost, srednjovekovni dvorac. Ova tvrđava ima veliki toranj i terasu koja gleda na jezero, a nalazi se na 130 metara iznad jezera. Potiče iz 11. veka i u njemu se nalazi i muzej sa velikom kolekcijom oružja i oklopa. Cena ulaznice za dvorac je 8 evra za odrasle i 3,5 evra za decu. Na malom ostrvu u Bledskom jezeru smeštena je crkva Marijina Uznesenja. Izgrađena je u baroknom stilu iako je u prošlosti više puta menjan njen izgled.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Bled.

 

 

 

Podeli:
Pregledano 9011 puta