Bratislava

Bratislava je glavni grad Slovačke i nalazi se u jugozapadnom delu zemlje. Lepotica na Dunavu, kako je još nazivaju, udaljena je samo 60 kilometara od glavnog grada Austrije. Šarmantna prestonica, puna zdanja u rokoko, baroknom i renesansnom stilu oduvek je bila grad koji morate posetiti. Centar grada su dva trga: Hlavne namestie i Hviezdoslavovo namestie. 

 

 

Lepotica na Dunavu ima dva dela grada. U istočnom delu nalaze se kulturno-istorijski spomenici i zdanja, a zapadni deo grada, Petržalka, je uređen u nešto modernijem stilu. Najpoznatija znamenitost Bratislave je dvorac koji apsolutno dominira nad okolinom i nalazi se na visini od 100 metara iznad Dunava, Bratislavsky hrad. Dvorac datira iz 15. veka i u početku je bio kraljevska rezidencija. U istoriji je bio više puta napadan pa je tako 1811. godine izgoreo do temelja. Danas je obnovljen i jedan je od glavnih muzeja. Ispred dvorca nalazi se gradski park iz koga se pruža prelep pogled na grad i reku.

 

 

Tu se nalazi i Novy most na čijem je vrhu restoran zanimljiv zbog toga što izgledom podseća na leteći tanjir. U Starom gradu zanimljivo za pogledati je Mihaelov toranj koji je visok 51 metar. Još jedna od atrakcija je Rolandova fontana koja se nalazi na glavnom trgu. Prema legendi kip na vrhu fontane se u večeri Stare na Novu godinu okrene na suprotnu stranu. U periodu praznika ispred Stare većnice se organizuje i Božićni sajam, a u njoj se nalazi i najstariji slovački muzej. 

 

 

Još jedna atrakcija Bratislave su i kipovi koji su smešteni po centralnim gradskim ulicama. Neki od njih su Napoleonov vojnik koji se nalazi u samom centru grada. Malo dalje kip čoveka koji viri iz šahte, Čumil, svakodnevno pozdravlja turiste. Schone Naci ili Lepi Naci je kip podignut u čast siromašne legende Bratislave koji je u vreme kad je živeo u odelu i sa šeširom pozdravljao stanovnike grada. Kip Paparazzi nalazi se takođe u blizini trga. Hviezdoslav trg slavi slovačkog pesnika Hviezdoslava i na sredini trga nalazi se njegov kip. Na istom trgu smeštena je i zgrada opere i baleta, a ispred nje Ganimedova fontana. I najveća koncertna dvorana u Bratislavi, Reduta, nalazi se na istom trgu. Predsednička palata nalazi se u centru grada i u početku su se u njoj održavali balovi i zabave. Čak je i čuveni Joseph Haydn izvodio u ovoj palati. Danas je palata politička zgrada u kojoj je smešten predsednik države. U okviru palate nalazi se i lep veliki vrt otvoren za turiste. 

 

 

Prelep pogled na Bratislavu pruža se sa brda Slavin. Na njegovom vrhu nalazi se spomenik posvećen sovjetskim vojnicima. Nikako ne bi trebalo propustiti i obilazak Plave crkve. To je inače crkva svete Elizabete koja je ukrašena keramičkim pločicama plave boje, pa odatle i njen naziv. 

 

 

Bratislava je mali grad i većina njegovih znamenitosti nalazi se u samom centru tako da grad možete obići i pešaka. U svakom slučaju na raspolaganju je autobuski prevoz, tramvaj ili trolejbus. 

Restorani / Kafići / Barovi

Bratislava je pravi raj za gurmane. Najpoznatija slovačka jela su Bryndzove halušky, gulaš i šnicla i obeduju se u kombinaciji sa belim vinom, koje je još jedan poznat slovački proizvod. Većina restorana smešteno je u starom delu grada. Jedan takav koji se, osim što neguje tradiciju zemlje, može pohvaliti i dobrom hranom je Prašna Bašta. Restoran se nalazi u Zamocnicka ulici i omiljeno je mesto lokalnih umetnika. Tradicionalne slovačke ukuse možete probati u restoranu Modra Hviezda i Staroslovenskoj krčmi. U blizini predsedničke palate nalazi se restoran Traja musketieri. U Bratislavi su dosta popularni i restorani sa meksičkom hranom. Predlažemo Vam da posetite restoran El Diablo i Hysteria. Osim meksičke, arapsku kuhinju možete probati u Sultanu, jevrejsku u Chez Davidu, a tursku u porodičnom restoranu Tulip. 

 

 

Grad nudi i mnoštvo lepih poslastičarnica i kafea a neki od najpoznatijih su Cafe Mayer, Cafe Maximilian, Antik, Next Apache i Verne. Kada je o noćnom provodu reč centar svih dešavanja je trg Hviezdoslavovo. Tu se nalaze barovi Kristian i Bar Parada. Dosta popularni su koktel barovi Camouflage i GMT bar. Najpopularniji klubovi su Be About i Cocoloco Coctailbar. Dobar provod je i u klubovima Radost i Duna, koji su nadaleko poznati po Dj-evima koji gostuju. Ljubitelji techno muzike biće zadovoljni provodom u klubu Subclub. 

Shopping / Marketi

Bratislava može da se pohvali sa četiri veća shopping centra. Aupark i Polus City Centar pored radnji popularnih brendova nude i ostale vrste zabave. Pa tako u njima pored kupovine možete popiti kafu u kafićima ili ručati u nekom od mnogobrojnih restorana. Oba šoping centra imaju i bioskope. Malo dalje od centra grada nalazi se Avion Shopping Park i noviji tržni centar Shopping Palace. Ukoliko tražite suvenire najbolje mesto za njihovu kupovinu je glavni trg. Nadaleko poznato slovačko staklo i posuđe možete kupiti u prodavnici Rona. Čuveno slovačko vino takođe može biti suvenir a veliki izbor imaju vinarije Trunk i St. Michael. 

Ostale aktivnosti

Pravi raj za odmor od napete gradske atmosfere su parkovi u Bratislavi. Ima ih nekoliko a najveći se nalazi u Starom gradu i poznat je pod imenom Horsky park. U Malim Karpatima nalazi se Bratislavsky lesny park, a na desnoj obali Dunava beg od asfalta i oaza mira je Janko Kral park. Blizina Dunava omogućava i boravak na vodi a mogućnosti je puno, od krstarenja do veslanja. Na oko 25 kilometara od grada nalazi se arheološki park Carnuntum koji predstavlja ostatak rimskog grada. Trencin je mesto koje je udaljeno nekih sat vremena vožnje a poznato je po zamku na vrhu brda. Na granici sa Češkom nalazi se podrum vina Mutenice i do mesta se najbrže stiže vozom. U okolini su i sela Rača, Pezinok i Modra i ne bi ih trebalo propustiti kad ste već tu. Golf je dosta popularan u Slovačkoj i na nekih 20 kilometara od Bratislave nalaze se savršeni tereni u okviru kluba Bernolakova i kluba Neusiedlerse. 

 

 

Cene putovanja u Bratislavu možete proveriti u našoj ponudi.

 

 

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 14497 puta