Budimpešta

Budimpešta, glavni grad Mađarske, jedna je od najpopularnijih vikend destinacija. Grad je ekonomski, kulturni, politički i trgovački centar zemlje i nudi mnoštvo mogućnosti za kvalitetan odmor, provod, šoping. Jedna od glavnijih prestonica Evrope leži na reci Dunav, a grad je nastao spajanje Budima sa jedne i Pešte sa druge strane, odakle i naziv Budimpešta. Osim arhitekture i spomenika koji ostavljaju turiste bez daha grad je obogaćen parkovima i šetalištima pa će vam šetnja dugim bulevarima biti pravi izazov.

 

 

U Budimpešti ima itekako šta obići, a sve znamenitosti se ne mogu videti za jedan dan. Sve kreće od Vaci ulice koja je glavno šetalište i centar svih dešavanja, od šopinga do ispijanja kafa u kafićima. Ulica vodi do trga Kossuth na kome se nalazi zgrada Parlamenta, koji je jedan od većih u Evropi a posebno je lep zbog toga što je izgrađen u neogotskom stilu, sa kupolom. Zbog velikog broja kulturnih spomenika Andrassy bulevar, jedan od glavnih, poznat je pod imenom “avenija kulture”. Bulevar vodi do Trga heroja na čijem se centralnom delu nalazi spomenik sedam plemenskih vođa koji su po legendi osnovali Mađarsku. Pored Sedmorice, na prostranom trgu nalaze se i statue ostalih mađarskih velikana kao i 36 metara visok stub na čijem se vrhu nalazi kip arhanđela Gabrijela. Na obe strane bočno od trga nalaze se Muzej lepih umetnosti i Muzej savremene umetnosti. Jedna od glavnih atrakcija Budimpešte je most preko Dunava koji je najprometniji u gradu. U pitanju je Sečinjijev lančani most sa skulpturama lavova na krajevima. Most spaja Budim i Peštu i preko njega se stiže do Budimske tvrđave, Budimskog kraljevskog dvorca i Ribarskog bastiona. Legenda o tvrđavi kaže da je u prošlosti bila osvajana i oslobađana više od 30 puta. U tvrđavi možete posetiti Istorijski muzej, Nacionalnu galeriju i nadaleko poznatu Sečenjijevu biblioteku. Sa pomenutog Ribarskog bastiona pruža se lep pogled na Peštu, Dunav, mostove, Parlament. Po legendi, ime je dobio po ribarima koji su branili uzvišenje u srednjovekovnim ratovima. 

 

 

Brojna religijska zdanja nalaze se u Pešti. Neke od njih su katedrala sv Stjepana koja je poznata po tome što je u njoj izložena mumificirana ruka prvog mađarskog kralja. I najveća sinagoga u Evropi, Dohany utcai Zsinagoga nalazi se u ovom delu Budimpešte. Svi delovi grada dobro su povezani i lako se stiže od jednog kraja na drugi, a posebno je interesantan žuti tramvaj. Linijom 2 kreće se uz samu obalu Dunava, od Parlamenta do centra Pešte i vožnja predstavlja pravo uživanje zbog prelepog pogleda na reku i mostove na njoj. Još jedan dragulj Budimpešte je Opera, koja je sagrađena krajem 19. veka. S obzirom na to da se radi o jednoj od najprestižnijih opera u Evropi velika je potražnja za kartama, a kad ste već u gradu ne bi trebalo propustiti izvođenje nekog dela klasične muzike.

 

 

Restorani / Kafići / Barovi

Nakod razgledanja istorijskih i umetničkih spomenika i šetnje gradskim trgovima veče je savršeno za predah u neki od restorana, a Budimpešta ih ima podosta. Nikako ne biste smeli da propustite mađarske čarde i mađarski gulaš ili paprikaš. Najpoznatiji je restoran Gundel, u kome je obedovao i Putin. Restoran je jedan od lepše uređenih a o kvalitetu hrane koja se služi u njemu ne treba puno govoriti. Tradicionalna mađarska kuhinja može se probati u restoranu Matyas Pince, koji se nalazi u prizemlju zgrade. Fantastičan pogled na grad pruža se sa balkona restorana Icon, koji se nalazi u sklopu hotela Hilton u budimskoj tvrđavi. Malo van grada nalazi se restoran Nancsi Neni koji je šampion u dobijanju priznanja kada je o ugostiteljstvu reč. Uprkos tome važi za restoran sa pristupačnim cenama. Kvalitetan i jeftin obrok može se dobiti u restoranu Fatal, koji se nalazi u ulici Vaci, a ambijent restorana je prijatan i posećuju ga uglavnom mađari. Još neki restorani su Rosenstein, Normafa,  Karpatia Budapest, koji spada u malo skuplje restorane. 

 

 

Kada je reč o provodu, Budimpešta je vodeća metropola u ovom delu Evrope. Najveći akcenat stavlja se na festivale koji se organizuju tokom čitave godine. Neki od najpopularnijih su Sziget, Budapeštanski prolećni festival, a posebno se izdvajaju Novogodišnje veče i Božićni vašar kada je grad specijalno sređen i prilagođen praznicima. 

O noćnom životu ne treba takođe puno pričati s obzirom na to da je Budimpešta pravi raj za ljubitelje lumpovanja. Svi lokali otvoreni su do kasno u noć, cene variraju od mesta do mesta i nema velikih odstupanja od cena u Beogradu. Neka od najpopularnijih mesta za izlazak su Menta Terasz, Godor Club, Bar Domby, Bar Galaxia, ApaCuka, Ba Br, Monyo, Bar Negro, Barroco…

Shopping / Marketi

Arkad je najveći i najpopularniji tržni centar, sa najvećim sezonskim sniženjima i najvećim izborom svetskih brendova. U glavnoj ulici smeštene su radnje najpoznatijih svetskih marki. Lepo iskustvo je i kupovina na zatvorenoj pijaci u Budimpešti na kojoj se može kupiti što bi se reklo od “igle do lokomotive”. U Centralnoj tržnoj dvorani, koja se nalazi u Pešti, takođe se osim finih restorana može prošetati radnjama i potražiti neki suvenir, ili pazariti u velikom marketu. Budimpešta je poznata i po radnjama u kojima se mogu pazariti antikviteti a većina ovakvih radnji nalazi se oko Parlamenta ili na pijaci Esceri. Pijačni dan je subota i obavezno je cenkanje oko cene robe. 

Ostale aktivnosti

Osim razgledanja istorijskih spomenika grad nudi i mnoštvo drugih aktivnosti. U blizini Budimpešte nalazi se Sentadreja, gradić iz 14. veka koji je poznat po malim pravoslavnim crkvama. Zanimljiv za obilazak je i dvorac iz 13. veka Holoko. Najsvetiji grad mađara, Estergom, u kome je krunisan prvi hrišćanski kralj nalazi se na oko 50 km od Budimpešte. Dosta popularno je krstarenje Dunavom, a usput se mogu obići i neka od ostrva, poput ostrva Margaret ili Šepel. Margaret nazivaju magičnim ostrvom i mađari često odlaze tamo. Dugačko je oko 2,5 kilometara i krasi ga mnoštvo parkova, vrtova, fontana, japanska bašta sa ribnjakom, zoološki vrt i vodopadi. Izvanredan panoramski pogled na Budimpeštu pruža se sa brda Gelert, a na vrhu se nalazi i jedan od najprepoznatljivijih spomenika, Spomenik slobode. Prestonica Mađarske poznata je i po velikom broju termalnih i mineralnih izvora kao i po velikom broju banja. Najpoznatija je Sečenji banja koja je jedan od najvećih wellness i spa centara u zemlji. 

 

 

Cene putovanja u Budimpešti možete proveriti u našoj ponudi.

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 12791 puta