Čanakale

Čanakale je grad i luka u Turskoj, u istoimenoj provinciji, na južnoj azijskoj obali Dardanela. Severni deo moreuza Dardaneli usmeren je ka Mramornom moru, a južni ka Egeju i Mediteranu. Nalazi se blizu drevnog grada Troje i drugi je grad u Turskoj koji se nalazi na dva kontinenta, pored Istanbula. Ranije je grad bio poznat pod imenom Kale-I Sultaniye, a Grci su ga nazivali Dardanelia.

 

Čanakale

 

Prvi stanovnici ovog područja živeli su pre 6000 godina ali o njihovom životu i navikama se jako malo zna. Prva naselja osnovana su u Kumteku i Troji. U 8. veku pre nove ere su ovo područje naselili Grci. U 7. veku regija pada u ruke Lidijana, a u 6. veku pre nove ere ovde vladaju Persijanci. Ova oblast je poznata po bitki koja se odigrala na poluostrvu Galipolju 1915. godine kada su ujedinjene francuske i britanske snage započele bitku u nameri da zauzmu Istanbul i tako uspostave kontrolu na bitnim moreuzima Bosforom i Dardanelima. U turskoj istoriji bitka je poznata pod imenom Bitka kod Čanakalea.

 

Čanakale

 

Na zapadnoj strani Dardanela, nasuprot Čanakalea, nalazi se zamak Kilitbahir, na evropskom delu. U blizini njega nalazi se i tvrđava Kale-I Sultaniye. Na azijskoj strani nalazi se tvrđava Čimenlik. Oba zdanja izgradio je Fatih Sultan Mehmed II 1463. godine u odbrambene svrhe jer se bojao da će Mlečani pokušati da zauzmu Carigrad.

 

Čanakale

 

U Arheološkom muzeju Čanakalea možete videti artefakte iz raznih ruševina u blizini grada, iz Troje, Asosa, Apolona i Tenedosa. Najznačajniji predmeti su obojeni sarkofazi iz Ahemenidovog carstva, a pored toga izloženi su i različiti bronzani i mermerni predmeti poput pribora, oružja, nakita i ostalih stvari koje su korišćene na ovom području. Pored njega možete posetiti Vojni muzej i Pomorski muzej.

 

Čanakale

 

Najpoznatiji spomenik u Čanakaleu je crvena statua Trojanskog konja. Korišćena je u filmu “Troja” iz 2004. godine. Nasuprot pristaništa nalazi se Sahat kula koju je sagradio Italijan Emilio Vitali 1897. godine. Sagrađena je od kamena iz Ajvalika. Na Trgu republike nalazi se veliki top koji se upotrebljavao u bitkama 1915. godine.

 

Čanakale

 

Najpoznatija plaža nalazi se na 15 kilometara od centra grada. U pitanju je Guzelyali plaža do koje lako možete stići gradskim prevozom. Plaža Kabatepe je poznata po prelepom moru i malo je udaljenija od grada – do nje se koristi trajekt koji kreće iz Eceabata, a vožnja traje nekih 25 minuta. U okolini Čanakalea nalaze se i prelepe plaže Zargana, Sivrice, Habbele, Liman, Dardanos i plaža Westest.

 

Čanakale

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Veliki broj klubova nalazi se uz samo pristanište, a po dobrim barovima poznata je i ulica Barlar. Najpoznatija mesta sa rok muzikom su Hayal Kahvesi i Han Bar, a za ljubitelje popularne muzike tu su Depo i Lodos Bar. Najpoznatiji restorani su Sardalye, restoran Hasanaki, restoran Yalova i restoran Cevahir ev Yemekleri.

 

Čanakale

 

Ostale aktivnosti

Kada ste u Čanakaleu možete posetiti bojna polja Galipolja na kojima je 1915. godine Kemal Ataturk predvodio odbranu. Ova vojna operacija se kod Turaka zove Bitka kod Čanakala, u Americi je poznata kao Dardanelski pohod, a poznata je i pod nazivom bitka na Galipolju.

 

Čanakale

 

Najveća atrakcija ove regije udaljena je 30 kilometara od grada. Na brdu Hisarlik nalazi se Troja, grad kralja Prijama. Troja je stara više od 4000 godina i osnovao ju je Dardanov unuk Tros. Drevnu Troju pronašao je nemački arheolog Šliman 1870. godine.

 

Čanakale

 

Istorijski gradić Asos nalazi se 87 kilometar južno od Čanakalea. Gleda na Egejsko more i ostrvo Midili. Otkriven je 1879. godine i u njemu je živeo Aristotel, a grad je pominjan i u Homerovim delima. Danas se na ovom mestu mogu videti ruševine akropolja, gimnazije, teatra, agore, ali i crkva i Murat-hudavendigar džamija.

 

Čanakale

 

U severozapadnom delu Egejskog mora, na ulazu u Saroski zaliv nalazi se najveće tursko ostrvo, Gokceada. Njegova površina je 280 kvadratnih kilometara i poznato je po nestvarnim lepotama, velikom broju izvora pitke vode, manastirima, crkvama i džamijama. Plaže su uglavnom peščane, a najpoznatija na ostrvu je Pinarbasi. U blizini se nalazi i prvi podvodni park u Turskoj, Bluebay.

 

Čanakale

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Tursku.

 

 

 

Podeli:
Pregledano 19336 puta