Istanbul

U severozapadnom delu Turske, zauzimajući obe strane Bosforskog moreuza, nalazi se Istanbul. Ova metropola nalazi se na dva kontinenta i povezuju je Crno i Mramorno more. Osnovali su ga grčki mornari 660. godine pre nove ere. Još je poznat po nazivu Grad sedam brda jer je osnovan na sedam brda.

 

 

Istanbul je kulturni, istorijski i ekonomski centar Turske. Grad je spoj vizantijske, grčke, rimske, otomanske i moderne turske kulture.

 

 

Najstarije mesto u Istanbulu je Sultanahmet. Ovaj najstariji deo grada zaštićen je od strane UNESCA. Nalazi se na poluostrvu Eminonu koje leži na raskršću Zlatnog roga, Bosfora i Mramornog mora. Ovaj deo je jedan od najprivlačnijih turistima zbog prelepih malih ulica i malih simpatičnih kafea.

 

 

Prva na spisku za obilazak je Aja Sofija. Godine 537. Vizantijski osvajač Justinijan I je izgradio ovu zgradu i prvobitno je ona bila pravoslavna crkva. Ova crkva je bila najveći hrišćanski hram na svetu do 1453. godine kada ju je Mehmed Osvajač pretvorio u džamiju.

 

 

Plava džamija je jedna on najpoznatijih u Turskoj. Ime je dobila po boji kupova. Kao projektant spominje se Sedefkar Mehmed Aga. Kada je sagrađena sadržala je bolnicu, pijacu, kuhinju za siromašne, a u sklopu nje takođe se nalazio i teološki fakultet i grob sultana i njegove porodice. U 19. veku su ove zgrade porušene.

 

 

Bazilika Cistern je izgrađena 532. godine. U njoj se nalazi glava Meduze, a još je poznata i po mermernim i granitnim kolonadama koje su rađene kombinovanjem dorskog, korintskog i jonskog stila. Ova znamenitost sadrži i simpatičan kafić i restoran.

 

Topkapi palata je još jedna zgrada koja svakodnevno mami uzdahe turistima. Sagrađena je 1478. godine na zahtev sultana Mehmeda II. U početku je služila kao rezidencija sultana da bi 1924. godine bila pretvorena u muzej. Sadrži velike kolekcije oružja, kostima, nakita i drugih predmeta iz turske istorije. Svakako najpoznatiji predmeti muzeja su ogrtač i mač proroka Muhameda. U muzeju je izložen i peti najveći dijamant na svetu. U ovom muzeju možete ručati u restoranu koji se nalazi u sklopu njega ili kupiti neki zanimljiv suvenir.

 

 

U palati Ibrahim Paše nalazi se tursko-islamski muzej. Palata je izgrađena 1524. godine u čast ovog rođaka i prijatelja Sulejmana Veličanstvenog. Od 1983. godine služi kao muzej. Stalna postavka su stare islamske knjige, prepiske Kurana, kaligrafije, posuđe i keramika i ostali predmeti koji svedoče o bogatoj islamskoj kulturi i istoriji. Izložena je i zbirka turskih ćilima i ćebadi.

 

 

Arheološki muzej se zapravo sastoji iz tri muzeja: Arheološkog, Muzeja starog Orijenta i Muzeja islamske umetnosti. Izloženi eksponati svedoče o jako dugom periodu i pokrivaju čak 5000 godina. Muzej je osnovan 1881. godine. U njemu je izložen i sarkofag koji je pripadao kralju Abdalonimosu koji je u istoriji predvodio Persijance u borbama protiv Makedonaca.

 

 

Most Galata je najpoznatiji istanbulski most. Prostire se preko Zlatnog roga i dugačak je 500 metara. Sagrađen je 1992. godine. U njegovoj blizini nalazi se Nova džamija koja je izgrađena 1663. U sklopu nje nalazi se biblioteka, bolnica, osnovna škola i pijaca začina Misir Carsisi. U njenom mauzoleju čuvaju se ostaci Mehmeda IV, Mustafe II, Ahmeta III, Mahmuta I i Valide, žene koja je podigla džamiju. Prelepo dvorište sa fontanom i unutrašnjost od mermera, zlata i pločica su simboli po kojima je ova znamenitost poznata.

 

 

Trg Bajazit napravljen je 393. godine i u to vreme bio je najveći trg u Istanbulu. Od trga se ulicom ide do Univerziteta u čijem se kompleksu nalazi Bajazitova kula. I Muzej kaligrafije i Bajazitova džamija nalaze se u blizini trga.

 

 

Zlatni rog deli stari deo grada od novih naselja. Ime je dobio po svojoj prvobitnoj nameni trgovačkog centra grada. Na staroj strani nalazi se mnogo crkava i džamija, a posebno su interesantne za obilazak crkva Svetog Stefana i džamija sultana Ejupa, koja se smatra trećim najsvetijim islamskim hramom na svetu.

Restorani / Kafići / Noćni život

Svima nam je donekle poznata turska kuhinja i njeni ukusi. Najpopularnije jelo su jagnjeći ćevapi, a Turci u svojoj ishrani dosta koriste i ribu i morske plodove i različite začine. Od poslastica najpoznatije su dobre stare baklave i tulumbe, a značajno mesto u turskoj kulturi pa i u ishrani zauzima čaj. Turske kafane su najpopularnije mesto za večeru. Neke od najpopularnijih su Boncuk, Refik, Imroz, Zarifi, Sevic i Liman. Osim kafana postoji i veliki broj vegeterijanskih restorana i fast foodova. Ne zaostaju i mesta sa jermenskom, kineskom i japanskom kuhinjom. Dosta popularan je i brazilski restoran Rodizio Churrascaria. Najpoznatiji klubovi su Babylon, Riddin, Club Academia sa techno muzikom, Exen Dance club, Jazz stop i Kiraz Caffee.

 

 

Shopping / Marketi

Istanbul je grad u kome se, kada je o šopingu reč, može naći sve i za svakoga. Mnogo je outlet tržnih centara. Neki od njih su Airpost Outlet Center, Asya Outlet, Armonipark Outlet, Deposite Outlet, Fox city Outlet, Istanbul Outlet Park, Kale Outlet Center… Zanimljive radnje su ArkeoPera u kojoj se mogu kupiti zanimljive knjige, Gonul Paksoy gde možete kupiti garderobu turskih kreatora i tradicionalnu nošnju, Iznik Foundation gde možete kupiti grnčariju i suvenirnica Sedef Mum koja je poznata po lepim svećama. Najpoznatiji bazar u Istanbulu je Veliki bazar koji je jedan od njegovih simbola. Ova pijaca datira iz 15. veka i osnovao ju je Mehmed II. Ovde možete naći suvenire, začine, tradicionalne turske rukotvorine, garderobu, povrće i voće. Ima oko 4000 radnji sa raznolikom robom pa se preporučuje odlazak u ovaj veliki market.

 

 

Ostale aktivnosti

Galipolje je poluostrvo u turskoj Trakiji i predstavlja važno istorijsko blago Turske. Na ovom poluostvu možete posetiti zaliv Kilia, muzej Kabatepe i istoimeno selo.

 

 

Na sat vremena od grada nalazi se Ataturkov Arboretu. Reč je o prelepoj šumi bogatom raznovrsnim vrstama drveća. Lučki grad Kanakale je takođe mesto koje je interesantno za obilazak zbog istorije. Najpopularnije mesto je trg na koje se nalazi drveni trojanski konj iz filma Troja. U istom mestu možete obići i Arheološki muzej.

 

 

Prva prestonica Otomanskog carstva, Bursa, nalazi se južno od Istanbula. Danas ovaj grad ima oko 2.5 miliona stanovnika. Njegove znamenitosti su hramovi, pijace i termalna kupatila, kao i muzeji i mnogobrojni spomenici koji svedoče o njegovoj istoriji.

 

 

Cene putovanja u Istanbul možete proveriti u našoj ponudi.

 

 

 

Podeli:
Pregledano 16185 puta