Chianciano terme

Chianciano terme je banjski kompleks u Italiji koji važi za najlepše italijansko odmaralište ovog tipa. Ovaj kompleks sa mineralnom vodom jako lekovitih svojstava smešten je na oko 550 metara iznad nivoa mora. Ovaj predeo odlikuje prijatna klima budući da je okružen šumama. Osim što važe za najbolje odmarališe u Italiji, u samom vrhu je i kada je čitava Evropa u pitanju. Ove terme nalaze se u srcu Toskane, od Rima su udaljene 160 kilometara, od Firence 130 i od Asizija 90 kilometara.

 

Tuscany road with cypress trees, Val d’Orcia, Italy

 

Banjska kupališta postoje još od etrurskih plemena i datiraju iz 4. veka pre nove ere. Na arheološkom nalazištu koji je deo kompleksa pronađen je prikaz grčke boginje Selene za koju se veruje da se kupala u jednom od potoka, a taj izvor dobio je upravo ime po njoj. Voda u ovim termama izvire sa pet izvora – izvor Akvasanta izvire u šumi, Akva santisima, Akva fukoli koja je hladna mineralna voda, Akva silene koja je pogodna za kupanje i njena temperatura je 38,5 stepeni i Akva San Elena. Banja se preporučuje kod lečenja sledećih bolesti: oboljenja jetre i žučne kese, respiratornih bolesti, kod lečenja organa za varenje i za lečenje kamena u bubregu, metaboličkih poremećaja i problema sa urinarnim sistemom.

 

Grazing Cows in Gippsland, Victoria, Australia

 

U sklopu banje na raspolaganju su i senzorne terme koje postoje od 2006. godine i nude relaksirajuću aromaterapiju, tursko kupatilo, hromoterapiju i muzikoterapiju. Senzorni tuševi koriste vodu različite temperature i nezaboravno su iskustvo. Kompleks poseduje i ledenu sobu koja je pogodna za poboljšavanje cirkulacije i stimulaciju krvnih sudova. U toploj zoni sa tradicionalnom saunom i turskim kupatilom nalazi se i etrurska sauna sa temperaturom od 45-50 stepeni Celzijusa. Nazvana je tako zbog mirisa – u pitanju su tipični toskanski mirisi lavande i ruzmarina.

 

Vrsar/Orsera is a village in Istria, Croatia.

 

Stari deo srednjovekovnog grada nalazi se na uzvišici. Na kraju najpoznatije ulice Kazini nalazi se elegantan zvonik koji je sagrađen još u srednjem veku, a na njegovoj spoljašnjosti utisnut je grb porodice Mediči.

 

Spectacular view of the old town of Volterra in Tuscany, Italy

 

Glavni trg naziva se Meteoti i na njemu se nalazi prelepa šestougana mermerna fontana koja potiče iz 18. veka.

 

Old town Labin – Istria, Croatia (Stari grad Labin – Istra, Hrvatska)

 

U palati De Venji koja je sagrađena u periodu između 18. i 19. veka često se organizuju izložbe i ostali kulturni događaji. Muzej Koleđata otvoren je 1923. godine i on je mesto koje nikako ne biste smeli da propustite. Arheološki muzej nalazi se u prelepom zdanju u ulici Via Dante, u blizini glavne gradske biblioteke. Izložbeni prostor muzeja podeljen je u tri sekcije.

 

Panoramic view of Carife, old town in Avellino province, Italy.

 

Centralno mesto u banji zauzima crkva u kojoj se nalazi freska iz 15. veka koja predstavlja Judinu izdaju i hapšenje Isusa Hrista. U blizini crkve nalazi se prelepi vidikovac sa pogledom na dolinu ispod grada od kog zastaje dah.

Restorani / Kafići / Noćni život

Kuhinja ovog dela Italije poznata je po jednostavnim ukusima i dobrim vinima. Kao što svaki deo Italije ima prepoznatljivu testeninu tako je i ovde “piči” lokalna testenina glavni specijalitet. Reč je o ručno pravljenoj testenini u obliku debelih niti. Još jedno jelo po kome je ovaj kraj prepoznatljiv je pancanela, a reč je o jelu koje se priprema od starog hleba pomešanog sa povrćem i začinima. Sir koji se pravi u ovom kraju je raveđolo. Najpoznatiji restorani su La Torretta, restoran L assassina i restoran Al Casale koji je uređen u tradicionalnom stilu.

 

Spring vineyard landscape panorama (Santa Barbara county, California).

 

Ostale aktivnosti

Ljubitelji aktivnog odmora takođe mogu uživati u čarima ovog banjskog kompleksa. Kompleks poseduje sportski centar sa olimpijskim bazenom, teniske terene, terene za mini golf, ali i atletske i biciklističke staze.

 

Farmer gathering crop of grapes on ecological farm. Woman cutting table grapes with pruner and puts it in basket. Gardening, farming concept

 

Cene putovanja u Italiju možete proveriti u našoj ponudi.

Podeli:
Pregledano 6384 puta