Davos

Davos je skijaška regija koja se nalazi u Graubindenskim Alpima u istočnom delu Švajcarske. U ovoj regiji nalazi se šest dobro opremljenih skijališta i to: Jakobshorn, Parsenn, Pischa, Madrisa, Rinerhorn i Schatzalp. Schatzalp je prvo skijalište napravljeno u Evropi, a Picha, Madrisa i Rinerhorn su manja skijališta idealna za porodice. Šest manjih skijališta povezano je vozom koji saobraća duž doline.

 

 

Cela regija obuhvata 320 km staza kompletno pokrivenih sistemom za veštačko osnežavanje. Kada je o sistemu žičara reč skijalište poseduje 59 ski liftova kapaciteta oko 65.000 skijaša na sat. Čak 80% skijaških terena nalazi se na visinama iznad 2000 metara nadmorske visine. Ski regija poseduje 110 skijaških staza.

 

 

Ski regija nalazi se na visinama od 810 do 2844 metara nadmorske visine. Kada je reč o stazama 71 km je plavih staza, 158 crvenih i 61 km crnih staza. Sistem žičara poseduje 3 skivoza, 12 gondola, 12 sedežnih žičara, 28 ski liftova i 5 dečija ski lifta.

 

 

Pischa je najveće i najsunčanije područje u Švajcarskoj. Posebno se može pohvaliti stazama za freeride ali i sa 30 km dobro uređenih staza. Iz Davosa se gondolom dolazi do vrha Pischa na 2848 metara nadmorske visine gde se nalazi restoran i dečiji ski park ali i označene staze za skijaško trčanje i šetnju.

 

 

Do Jakobshorna se stize vozom iz Klostersa. Ovo skijalište poznato je po uređenim stazama za sve kategorije skijaša, a posebno je popularno kod snowboardera. Rinerhorn je skijalište na jugoistočnoj strani Davosa koje je udaljeno oko 5 km od njega. Najviši vrh je Nullisch Grat koji se nalazi na 2490 metara nadmorske visine. Najpoznatija staze ovde je crna staza broj 10, a skijalište je poznato i po posebnom poligonu za decu i početnike i toboganu dužine 3,5 km koji se spušta do doline. Najveće skijalište je Parsenn. Poseduje 111 km dobrih staza svih kategorija. Oko 15 planinskih restorana sa prelepim terasama nalaze se na vrhu ovog skijališta.

 

 

Madrisa se nalazi na severozapadnoj stazi Davosa i do njega se dolazi četvorosednom gondolom. Najpoznatije staze su staza broj 8 i staza broj 9. Crnom stazom broj 10 dolazi se do Klostersa. Centralni deo skijališta nalazi se na 1887 metara nadmorske visine i tu se nalazi restoran i dečiji ski park.

 

 

Skijalište Schatzalp je najstarije na svetu i nalazi se na sunčanoj strani Davosa. Udaljen je oko pet minuta od Davosa i do njega se dolazi ski vozom. Blage padine i živopisne šume su znak prepoznatljivosti ovog skijališta sa dugom tradicijom.

 

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Skijalište Rinerhorn poznato je po prelepim restoranima koji se nalaze na vrhu skijališta. Najpoznatiji restorani su Alpenhof Davos, Aifach, Glow by Armin Amrein, Schraemlis i restoran Da Elio. Restorani na skijalištu Parsenn su nešto sasvim posebno. Ovi restorani poznati su po svojim osunčanim terasama sa kojih se pruža prelep pogled na Davos i okolne planinske vrhove. Najpoznatiji su Montana Stube, bar Bistro Angelo, restoran Extrablatt i Bergrestaurant Strela Alp. Kada je o noćnom životu reč sigurno najpoznatiji je Ex Bar, a za njim ne zaostaje ni lokal Casa Antica. Malo sreće možete okušati i u poznatom kazinu u Davosu.

 

 

Ostale aktivnosti

Davos je najviši grad u Evropi i nalazi se na 1560 metara nadmorske visine. Ovo mesto poznato je po organizovanju političkog skupa Svetskog ekonomskog foruma. Grad ima dva centra, Dorf i Platz.

 

 

Pored toga što je pravi raj za skijaše i zaljubljenike u zimske sportove, Davos je mesto gde se održavaju mnoge manifestacije poput Nordijske trke svetskog kupa, Spengler kupa profesionalnih hokejaša i skijaške trke Velike Britanije.

 

 

Mesto Klosters je manje mesto sa odmaralištem Graubunden. Predeo je izuzetne lepote i veoma dobrih staza pa je dugo vreme bio omiljeno mesto za skijanje princu od Velsa i njegovoj porodici. Po njemu je naziv dobila i žičara koja saobraća u ovom delu.

 

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Davos.

 

 

 

Podeli:
Pregledano 8507 puta