Drač

Drač je jedan od najstarijih gradova Albanije. Ovaj grad-luka nalazi se na obali Jadranskog mora, na oko 33 kilometara zapadno od glavnog grada Tirane. Osim što je najveća albanska luka Drač je i glavni turistički centar. U njemu živi oko 215.000 stanovnika. Dosta se razlikuje od ostalih albanskih gradova zbog konstantnog progresa kada je o turizmu reč. Do 1920. godine Drač je bio glavni grad Albanije.

 

Drač

 

Jedan od najstarijih gradova u ovom delu Evrope pominje se još u 7. veku pre nove ere kada ga je rimski pesnik Katulus nazvao Jadranskom tavernom. U srednjem veku grad je pripadao Vizantiji, a kasnije su ga zauzeli Mlečani. Grad je pao pod Turcima 1501. godine i vekovima je bio najveća luka u evropskom delu Osmanskog carstva.

 

Drač

 

Grad se deli na stari i novi deo. U podnožju starog dela nalaze se nove zgrade, hoteli, bulevari i šetališta.

 

Drač

 

Amfiteatar u Draču je veliki rimski amfiteatar koji je izgrađen u 2. veku u vreme vladavine rimskog cara Trajana. Nalazi se u samom centru grada i samo je jedan njegov deo iznad zemlje. Ovaj amfiteatar je jedan od najvećih na Balkanu i mogao je da primi 20.000 ljudi, a korišćen je do 4. veka. Amfiteatar ima eliptičan oblik sa arenom koja je visoka 20 metara. Unutar njega nalazi se kapela s mozaikom.

 

Drač

 

Najveći muzej u Draču je Arheološki. Osnovan je 1951. godine. Muzej se nalazi u blizini gradske plaže i severno od njega nalaze se vizantijski zidovi iz 6. veka koji su izgrađeni nakon invazije Vizogota 481. godine. Muzej se može pohvaliti impozantnom kolekcijom od 3204 artefakata. Najznačajniji predmeti koji se čuvaju u muzeju su rimske pogrebne skele i zbirka minijaturnih figura Venere. Pored njega još možete posetiti i Istorijski muzej.

 

Drač

 

Kalaja e Durresit je utvrđeni zamak u Draču koji je sagrađen u 5. veku. Zamak je izgradio vizantijski car Anastazij I i u to vreme ovo je bio jedan od najjačih gradova na Jadranu.

 

Drač

 

Drač je poznat po najvećim plažama u Albaniji. Većina plaža su peščane i kilometrima su dugačke. Osim prelepog peska i plaža na većini su smešteni hoteli, restorani, barovi i noćni klubovi.

 

Drač

 

Plaža u Draču je najveća i najposećenija u čitavoj Albaniji. Omiljeno je mesto za relaksaciju turistima iz Tirane. U blizini nje se nalazi i drevni deo grada Drača, a plaža je dugačka 10,5 kilometara.

 

 

Bardhori je kamenita plaža u blizini Drača, intimnija i sa prelepim tirkiznim morem. Druga plaža, takođe popularna, je Gjenerali koja je zanimljiva jer se nalazi u sred šumarka i fino je izolovana. Plaža Golem i plaža Mali i Robit su najbliže gradu i veoma su lepe zbog borove šume kojom su okružene. Generalno je drački zaliv odličan za letovanje i uživanje u prelepom moru zbog njegove izolovanosti i položaja kojim je zaštićen od vetra. Osim registrovanih plaža u okolini Drača nalaze se i prelepe uvale spremne da ih turisti otkriju.

 

Drač

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Drač je poznat po velikom broju restorana sa tradicionalnom albanskom i italijanskom kuhinjom, u kojima možete probati i internacionalne specijalitete. Često se u restoranima i tavernama tokom sezone organizuju i proslave kada osim u prelepoj hrani možete uživati i u zvukovima albanskog folklora i njihovih instrumenata. I što se tiče noćnog života Drač prednjači u odnosu na ostale albanske gradove. Tokom leta otvoreni su mnogi barovi i noćni klubovi. Najpopularniji se nalaze u starom delu grada. Krajem jula se održava MJAFT festival. U pitanju je dvodnevni muzički festival koji glavnu gradsku plažu pretvara u diskoteku na otvorenom. Najpopularniji restorani u Draču su Charlie Max Marina, restoran Picante, restoran Mema House, Horses Hill, restoran Piazza i restoran na plaži OAZ Durres.

 

Drač

 

Najbolji klubovi u Draču su Shine club Shkozet, bar Viale, Cinco Cavalli club i Studio Cultural bar.

Shopping / Marketi

U starom delu grada nalazi se puno malih radnji u kojima možete kupiti suvenire i sitne poklone. I nekoliko većih šoping centara nalazi se u Draču. Najpopularniji je Galaktik shopping centar.

Ostale aktivnosti

Na samo pola sata od Drača nalazi se Tirana. Glavni trg u Tirani nazvan je po nacionalnom heroju Skenderbegu. Izgrađen je u stilu klasicizma i na njemu centralno mesto zauzimaju Gradska skupština, parlament, vlada i banka Albanije. Na trgu se nalazi i spomenik Skenderbegu koji je bio vođa u borbi protiv turskih osvajača. Glavna džamija u Tirani je Ethembegova i smeštena je takođe na ovom trgu. Sagrađena je između 1789. i 1823. godine. Najviše zdanje je sat-kula koja je sagrađena 1822. godine i prvenstveno nije bila visoka ali je kasnije dograđena i sada je visoka 35 metara. Najveća katolička katedrala u Albaniji nalazi se u Tirani. U pitanju je katedrala Svetog Pavla koja je sagrađena 2001. godine u postmodernističkom stilu. Grad je bogat i parkovima i botaničkim baštama. Daiti planina nalazi se u blizini grada i žičarom se može otići do vrha odakle se pruža predivan pogled na grad.

 

Drač

 

Kruja je grad koji je od Tirane udaljen 20 kilometara. Zbog njegove istorije izuzetno je zanimljiv za obilazak. Najvažnija zgrada u gradu je dvorac Kruja. U blizini grada se nalazi i grobnica Sari Saltiks i nacionalni park Qafe Shtama.

 

Drač

 

Nacionalni park Qafe Shtama nalazi se na obroncima planine Albanija i udaljen je od grada Kruje 20 kilometara. Poznat je po prelepom planinskom pejzažu, malim jezerima i planinskim izvorima ali i prelepim borovim šumama. Nacionalni park je osnovan 1996. godine. Park je jako pogodan za planinarenje i poslednjih godina je ovaj sport dosta popularan ovde.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Albaniju 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 26881 puta