Tirana

Tirana je najveći i glavni grad Albanije. Grad je osnovan 1614. godine, a prestonicom je proglašena 1920. godine. Osnovali su je Turci i pre sadašnjeg naziva nosila je ime Tehran. Kroz grad protiče reka Išer i manja reka Tirana.

 

Tirana

 

Tiranu je 1614. godine osnovao osmanski general Sulejman paša koji je na mestu današnjeg grada izgradio džamiju, pekaru i tursko kupatilo. U čast svoje pobede kod Teherana u tadašnjoj Persiji grad je nazvao Tehran. Od tada grad se jako brzo razvijao u industrijski i kulturni centar, ali i vodeće turističko mesto u Albaniji. U svojoj istoriji grad je bio pod okupacijom Italijana, do 1944. godine kada je potpala pod vlašću Nemačke.

 

Tirana

 

Glavni trg u Tirani nazvan je po nacionalnom heroju Skenderbegu. Izgrađen je u stilu klasicizma i na njemu centralno mesto zauzimaju Gradska skupština, parlament, vlada i banka Albanije. Na trgu se nalazi i spomenik Skenderbegu koji je bio vođa u borbi protiv turskih osvajača.

 

Tirana

 

Glavna džamija u Tirani je Ethembegova i smeštena je takođe na ovom trgu. Sagrađena je između 1789. i 1823. godine. Najviše zdanje je sat-kula koja je sagrađena 1822. godine i prvenstveno nije bila visoka ali je kasnije dograđena i sada je visoka 35 metara.

 

Tirana

 

Najposećeniji i najbogatiji muzej je Nacionalno-istorijski muzej koji je podeljen na nekoliko dvorana – drevna, dvorana ikonografije, dvorana albanskog anti-fašizma, renesansnu dvoranu, etnografsku i dvoranu albanske nezavisnosti. Osim ovog muzeja možete posetiti i Muzej prirodnih nauka, Muzej Albanske filatelije, Arheološki muzej i Galeriju likovne umetnosti koji su poznati po zavidnim kolekcijama. U palati kulture Albanije nalazi se pozorište i balet.

 

Tirana

 

Najveća katolička katedrala u Albaniji nalazi se u Tirani. U pitanju je katedrala Svetog Pavla koja je sagrađena 2001. godine u postmodernističkom stilu. Grad je bogat i parkovima i botaničkim baštama. Daiti planina nalazi se u blizini grada i žičarom se može otići do vrha odakle se pruža predivan pogled na grad.

 

Tirana

 

Tirana je poznata kao grad vedrih boja. Ideja o farbanju fasada u različite i vedrije boje javlja se nakon njenog početka otvaranja ka svetu, a nakon diktatorskog režima pod kojim se nalazila za vreme vladavine Envera Hodže.

 

Tirana

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Osim što je nazivaju gradom vedrih boja zbog njene arhitekture, Tiranu nazivaju tako i zbog njene živosti i kada je reč o kafićima i provodu. Najpoznatiji kafić je Sky Tower koji se nalazi na vrhu nebodera i iz koga se pruža prelep pogled na čitav grad. Najpoznatiji barovi u Tirani su Colonial Caffe, Radio bar Tirana, Hemingway, bar Bunker 1944, jazz klub Skena. Najpopularnije kafeterije su Unlimited Soul caffe i Mon Cheri.

 

Tirana

 

Grad je poznat i po lepim restoranima. Najpoznatiji restorani su Otium, restoran Melograno, restoran Ela Vila i restoran Argitiano. Većina restorana svoje menije zasniva na italijanskim receptima, a na albansku kuhinju jako su uticale grčka, turska, sirijska i italijanska kuhinja. Albanci uživaju u supama, predjelima, pitama i poslasticama, a u pomorskim mestima na meniju je najčešće riba i drugi plodovi mora.

Shopping / Marketi

Tirana je grad sa nekoliko velikih šoping centara. U centru grada nalaze se i butici domaće i strane proizvodnje, ali i puno suvenirnica. Jedan od većih šoping centara je Casa Italia. Tirana Ring Centar je ogroman šoping centar sa preko 60 radnji na tri sprata i sa nekoliko restorana i kafića. Kristal Centar je tržni centar koji osim prodavnica brendirane garderoba ima i veliki supermarket i bioskop. Coin je poznata italijanska radnja u kojoj osim garderobe možete kupiti i luksuzni nameštaj, a poseduje i bogat asortiman robe za decu.

Ostale aktivnosti

Nacionalni park Dajti je planina u centralnoj Albaniji, koja se nalazi istočno od Tirane, na nekih 26 kilometara udaljenosti. Najviši vrh nalazi se na 1613 metara. Ovo izletište je popularno kod Albanaca posebno zimi kada je često prekrivena snegom, za razliku od Tirane u kojoj retko padne sneg. Padine planine prekrivene su šumom borova, hrasta i bukve, a planina je poznata i po kanjonima, prelepim vodopadima i pećinama, jezerima i drevnim dvorcima. Planina Dajti je proglašena nacionalnim parkom 1966. godine i prostire se na skoro 30.000 hektara.

 

Tirana

 

Deo grada namenjen za šetnju i relaksaciju je Grand park. Prostire se na 230 hektara i poznat je po veštačkom jezeru koje se nalazi u sklopu njega. Ovde se nalazi i predsednička palata koja je pre toga bila prebivalište kralja Zoga Prvog. Tokom leta Albanci se i kupaju u ovom jezeru, a osim toga mesto je popularno i kada je o pecanju reč.

 

Tirana

 

Na planini Dajti nalazi se zanimljivo selo Pellumbas. Poznato je po prelepim pejzažima duž puta od dva kilometra koji vodi duboko u planinu do zanimljive pećine sa stalaktitima i stalagmitima, ali i dokazima o ljudskom postojanju na ovom području starim 350.000 godina. Severozapadno od grada nalazi se tvrđava iz 15. veka – Preza. Pripadala je feudalnoj porodici i sastoji se od zidina i kule, ali i tornja iz 1800. godine sa koga se pruža veličanstven pogled na ravnice u okolini Tirane.

 

Tirana

 

Drač je grad na obali Jadranskog mora koji se nalazi zapadno od Tirane, udaljen 33 kilometara. Jedan je od najstarijih gradova u ovom regionu i važan je ekonomski centar Albanije. Osim što je popularno letovalište Drač je i najvažnije pristanište za putnički i tovarni saobraćaj u Albaniji. Drač je letovalište sa najvećim plažama u Albaniji koje su omiljeno mesto za relaksaciju stanovnicima Tirane, a plaže su mahom peščane. Na njima se nalaze brojni hoteli, restorani i noćni klubovi, a krajem jula se na plažama Drača organizuje muzički festival MJAFT fest.

 

Tirana

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Albaniju.

 

 

 

Podeli:
Pregledano 10916 puta