Famagusta

Famagusta je mirna i luksuzna regija na Kipru. Grad se nalazi na istočnoj obali Kipra i poznat je po prelepim plažama i jako opremljenim hotelima. Tokom srednjeg veka grad je bio najvažnija luka na ostrvu.

 

Famagusta

 

Današnji grad sagrađen je na temeljima starog grada Salamisa. Grad krase zidine sa Otelovim tornjem i gotska katedrala Svetog Nikole sagrađena u 13. veku. Gradić je poznat po uskim ulicama popločanim kaldrmom čijom se čitavom dužinom ređaju radnje sa tekstilom, zlatom, kožom i ostalim rukotvorinama. Tvrđavu Otelo su u 14. veku sagradili Luzinjani, francuski plemići koji su vladali većim delom Evrope u tom periodu. Ovo utvrđenje štitilo je grad od napada, a nazivana je i neprobojna tvrđava zbog dubokih jaraka kojima je okružena.

 

 

Još jedna aktrakcija u Famagusti je crkva Svetih Pavla i Petra. Danas je poznatija kao Sinan Pašina džamija. Sagrađena je 1359. godine i dosta je lepo ukrašena. Poznata je po ukrasima prenesenim iz Salamisa.

 

 

Oko 6 kilometara severno od Famaguste nalazi se arheoliški lokalitet Salamis. Najstariji pronalasci na području Salamisa datiraju iz 11. veka. Ovaj grad-država bio je pod kontrolom Asirije. Mitski osnivač grada je Teuser, sin grčkog kralja Telamona.

 

Famagusta

 

Plaže u Famagusti važe za najlepše na Kipru. Poznate su po svojoj uređenosti i kristalno čistoj vodi.

 

Famagusta

 

Armyropigado plaža je dugačka nekih 100 metara i široka 30. Važi za jednu od najlepših plaža na Kipru. Opremljena je suncobranima i ležaljkama koje možete iznajmiti, ali i toaletom.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Kipar.

 

 

 

Podeli:
Pregledano 6891 puta