Grad Krf

Krf, ili kako ga na ostrvu zovu – Kerkira, je prelep antički grad, a ujedno i glavni grad zelenog ostrva, koji potiče iz osmog veka pre nove ere. Nalazi se na istočnoj strani ostrva i pruža prelep pogled na albanske planine. Na turiste ostavlja impresivan utisak i pruža nezaboravan doživljaj. Grad je spoj uticaja različitih kultura – od Vizantijaca, Venecijanaca, pa sve do Francuza i Engleza kojima je pripadao kroz istoriju, Krf se menjao i primao nova obeležja i izgled. Može se zaključiti na osnovu današnjeg izgleda grada da su najjači pečat ovom gradu ostavili Venecijanci i zato Krf daje utisak više italijanskog nego grčkog grada sa tipičnom plavo-belom arhitekturom. Za vreme vladavine Venecijanaca, koja je trajala oko četiri veka, grad je poprimio oblik koji preovladava i dan danas. Uske popločane ulice, mali trgovi ispred crkava, skrivena dvorišta i stepenice od kamena, visoki balkoni, deo su harizme ovog grada.

 

 

Obilazak Kerkire treba početi od Listona, kompleksa starih zgrada i velikog otvorenog trga Espianade, između centra grada i stare tvrđave. Južni deo Espianade ima platformu za orkestar, statue i mnoge senovite staze, a tu se nalazi i teren za kriket i parking. Treba napomenuti da je parkiranje u Krfu mukotrpan posao, zakrčenja su velika, a automobila ima koliko i stanovnika, oko četrdeset hiljada. Šetnjom od Espianade do starog pristaništa može se videti i univerzitet grada, gde se izučavaju istorija, muzika, jezik, kao i bibliotekarstvo i arhiviranje. U severnom delu Espanijade nalazi se Muzej azijske umetnosti, a Krf ima i muzeje arheologije, vizantijski muzej, srpski muzej i mnoge druge. Srpsku kuću svakako ne smete propustiti, prebogata je istorijom našeg naroda, a tu će Vas sačekati i kustos koji će Vas na srpskom jeziku upoznati sa zaostavštinom našeg naroda na Krfu.

 

 

Kerkira je bio vekovima zaštićen svojim tvrđavama, starom i novom. Staru tvrđavu su sagradili Vizantijci u X veku, dok su Venecijanci sagradili novu tvrđavu u zapadnom delu grada da bi zaštitili grad od najezde Turaka šest vekova kasnije. Stanovnici Krfa su posebno ponosni na činjenicu da nikada nisu potpali pod vlast Turaka. Legenda kaže da je tome zaslužan Sveti Spiridon koji se danas smatra zaštitnikom ostrva. Početkom XVIII veka grad Krf je bio pred zauzimanjem kada ga je napala turska vojska sa duplo nadmoćnijom flotom. Velelepna crkva Sveti Spiridon nalazi se u starom delu grada Krfa i u njoj se čuvaju njegove mošti. Krfljani slave 11. avgust kao glavni praznik na svom ostrvu, kada se drži liturgija i sviraju orgulje. Grad Krf je u znaku pomirenja raznih kultura, sila i pravaca i nikad nije doživeo veliko razaranje osim bombardovanja 1943. godine, koje nije narušilo celinu grada. Lepotu i šarm današnjeg Krfa čine stare gradske zidine sa uskim uličicama, ali i nasmejani i ljubazni Krfljani koji veselo pozdravljaju prolaznike i posetioce. Ulice Krfa danas su prepune divnih lokala, restorana, kafića, butika i suvenirskih radnji, a najviše juvelirnica. Takođe, naići ćete na veliki broj radnji sa domaćim medom, kompotom, rakijom, eteričnim uljima, slatkim proizvodima i raznih rukotvorina.

Grad Kerkira će sigurno na Vas ostaviti impresivan utisak. Kosmopolitsko mesto, puno srpske istorije i spoj tragova više naroda, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Iz grada Krfa svakako možete otići na ostrvo Vido i upoznati se sa Plavom grobnicom i tim delom istorije srpskog naroda. Zaista ćete se osećati kao kod kuće kada boravite na ovom ostrvu i rado ćete se uvek vraćati i prebogatoj Kerkiri i uživati svim čulima.


 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto za Krf.

 

Podeli:
Pregledano 12797 puta