Krf

Ostrvo Krf je jedna od omiljenih destinacija srpskih turista i slobodno se može reći jedno od najlepših ostrva Grčke, prebogate prirodnim lepotama. Krf je ostrvo Jonskog mora, bogato istorijom i neverovatnim plažama. Turisti iz Srbije ostrvo Krf doživljavaju na poseban način i za njih odlazak na ovo ostrvo ima dublji značaj. Boravak na Krfu je ujedno prilika i za susret sa neverovatnom istorijom, jer predstavlja mesto gde je srpska vojska našla spas posle prelaska albanskih planina prilikom povlačenja od austrougarske vojske tokom Prvog svetskog rata. Krf je drugo po veličini ostrvo u Jonskom moru i predstavlja najsevernije ostrvo Grčke. Severni deo ostrva nalazi se na svega 9 km udaljenosti od albanske obale. Prema legendi, ostrvo je dobilo naziv po nimfi Kerkiri, kćerci starogrčkog rečnog boga Asopa, koju je zbog izuzetne lepote oteo Posejdon i odveo na ostrvo Plada. Druga priča o poreklu imena ostrva vezuje se za prevod naziva Kerkira, što na grčkom znači „greben pun vrhova“. Moramo odmah na početku napomenuti da će Vam za Krf trebati više od 10 standardnih dana, kako biste obišli i videli sve plaže i istorijske monumente.

 

 

Ostrvo se pruža u pravcu sever – jug, i dugačko je oko 70, a široko do 20 kilometara. Severni deo je više brdovit i tu je najviši vrh na Krfu – Pantokrator sa 906 metara nadmorske visine. Idući ka jugu ostrva predeli na Krfu postaju valoviti. Istorija Krfa je vrlo bogata, i može se reći da svoj šarm i raznovrsnost duguje upravo tragu više naroda koji su je stvarali. Dakle, tu su bili prisutni i Vizantija, Mlečani (duže od četiri veka, što se može prepoznati po samoj arhitekturi grada), a zatim i Francuzi, Turci i Rusi, ponovo Francuzi, pa pola veka Britanci, da bi na kraju, 21. maja 1864. Krf (sa ostalim Jonskim ostrvima) postao deo današnje Grčke. 

Krf je kombinacija zelenila, dominiraju bor, makija, čempres i naravno masline, ima i listopadne vegetacije ali je i ona zelena i morskog plavetnila, pastelnih boja, tvrđava, urbanog i tradicionalnog. Plaže sa zlatnim peskom i kristalnim morem iz godine u godinu privlače sve veći broj turista. Tome doprinosi i aerodrom sa koga tokom sezone svakih 6 minuta uzleti i sleti avion. Krf je takođe jako lepo povezan saobraćajnom infrastrukturom, ali je naša preporuka svakako Vaš automobil ili rent-a-car. Najjeftiniji oblik prevoza na Krfu je svakako autobuski prevoz. Postoje dve kompanije ili dve vrste prevoznika u zavisnosti gde idete: plavi (gradski) autobusi koji će Vas odvesti od luke do centra grada i aerodroma i zeleni autobusi koji voze više relacija po povoljnim cenama karata. Na Krfu postoji veliki broj taxi prevoznika ali uvek budite oprezni i unapred pitajte koliko će da košta vožnja do određenog mesta.

 

 

Najveća prednost letovanja na Krfu je to što ćete, bez obzira na mesto u kome ste smešteni, moći da obiđete celo ostrvo i svaki dan sebi priuštite posetu nekom novom mestu ili plaži. Ukoliko svoje letovanje na Krfu želite da upotpunite bogatim noćnim životom, Kavos je pravo mesto za Vas. Kavos je letovalište na južnom kraju ostrva i ovde svake godine letuje veliki broj mladih ljudi, kako iz Srbije, tako i iz Italije, Velike Britanije i mnogih drugih zemalja Evrope. Ukoliko ipak želite da provedete nešto mirniji odmor, preporučujemo da odaberete neko od manjih mesta kao što su Guvija, Dasija i Ipsos na istočnoj strani ostrva ili pak Kasiopi i Sidari na severnoj strani. Glifada je pak letovalište koje biraju turisti sa “dubljim džepom” jer se u njoj nalaze hoteli visoke kategorije sa golf terenima, školama jahanja, jahtingom. Krf zaista ima veliku ponudu smeštaja, te je na Vama samo da izaberete.

 

 

Neki od najlepših i najznačajnijih kulturoloških mesta Krfa, koje bi bilo poželjno da posetite ukoliko se nađete na ovom ostrvu su:

Ostrvo Vido

Jedno od značajnijih mesta za srpsku istoriju, nalazi se na svega 1 km od grada Krfa. Iz stare luke postoje česti polasci taksi brodova na ostrvo Vido. Na ostrvu se nalazi mauzolej spomen kosturnica koja je izgrađena po nalogu kralja Aleksandra 1938. godine. Nedaleko od mauzoleja se nalazi prvi spomenik palim junacima iz Prvog svetskog rata, kameni krst. Ostrvo Vido godišnje poseti oko 20.000 Srba a zanimljivo je i prećutno pravilo da se na ostrvskim plažama i uvalama ne pliva. Predeo mora oko ostrva se naziva „Plava grobnica“ jer je ostrvo bilo suviše malo da se na njemu sahrani veliki broj umrlih pa su ih sa sanitetskih brodova bacali i sahranjivali u moru. Brojka umrlih i sahranjenih srpskih vojnika na Krfu se kreće oko 10.000 ljudi. Pored ostrva Vido i njegovog mauzoleja na ostrvu Krf se nalaze i druga srpska obeležja. Tu je i Srpska kuća koja se nalazi u centru grada Krf iznad Cvetnog Trga i spomen ploča na plaži Guviji (mesto iskrcavanja srpske vojske) izgrađena 1975. godine.

Ostrvo Lazareti

Malo ostrvo koje se nalazi na 3 km od grada Krf, nekada se zvalo Agio Dimitrios. Mlečani su mu promenili ime u Lazzaretti jer je na njemu izgrađena bolnica za leprozne. Lečilišta u Mediteranu su posvećena svetom Lazaru, odatle naziv Lazareti. Tokom srednjeg veka za vreme venecijanske vladavine ostrvo Lazareti je služilo kao karantin za brodove kojima je krajnji cilj bila luka u Krfu. Kasnije je na njemu izgrađena bolnica i tokom I svetskog rata korišćen je kao prihvatilište za srpsku vojsku. Za vreme II svetskog rata postaje logor, a kasnije i tamnica za političke zatvorenike. Danas na njemu postoji muzej.

Jonska akademija

Prva visokoškolska ustanova u modernoj Grčkoj, osnovali su je Francuzi 1808. godine. Na Jonskoj akademiji su se izučavale pretežno društvene nauke, istorija, jezici kao i umetnost. Jonska akademija je posedovala veliku biblioteku, kao i botaničku baštu koje su uništene u bombardovanju u Drugom svetskom ratu.

Stara tvrđava

Staru tvrđavu su podigli Vizantijci sa kraja 10. veka. U početku ona je služila za odbranu od pirata kao i drugih napadača a takođe je štitila i od bolesti, jer je ulazak u tvrđavu bio rigorozno kontrolisan. Na mestu današnjeg pokretnog mosta nekada je postojao drveni most koji je spajao tvrđavu sa ostatkom ostrva. Zbog potreba britanskog vojnog garnizona, godine 1840. je izgrađena anglikanska crkva koja se nalazi u južnom delu tvrđave. Na vrhu se nalazi kula sa satom koja dominira čitavom tvrđavom. Danas je tvrđava turistička atrakcija na Krfu i ulazak u nju se plaća.

Nova tvrđava

Nova tvrđava je izgrađena 1570. godine. Fortezza Nuovu je projektovao Francisko Vitelija. Da bi se ova tvrđava izgradila srušeno je oko 2000 kuća i nekoliko crkava. Ovo je bila moćna tvrđava i jedan od uslova za ujedinjenje sedam jonskih ostrva je bio da se sruši deo tvrđave. Tokom II svetskog rata deo tvrđave je srušen u bombardovanju. Danas na ulasku u tvrđavu stoji kamen Svetog Marka.

Azijski muzej

Muzej azijske umetnosti se nalazi u zgradi nekadašnje kraljevske palate. Ovaj muzej je jedinstven u Grčkoj i sadrži bogatu kolekciju istočnjačkih zemalja. Ovo je arhitektonski zanimljiva zgrada, igrađena je 1819. godine po zamisli pukovnika Džordža Vitmora. Zanimljivi detalji u ovom zdanju su reljef 7 jonskih ostrva, parter glavne dvorane sa stubovima i scenama iz Odiseje. Od 1846. do 1913. godine grčka kraljevska porodica je koristila ovu palatu kao letnju rezidenciju.

Liston

Liston je verovatno najčuveniji deo grada Krfa. Danas je to centar svih kulturnih i socijalnih dešavanja na Krfu. Skupština grada je smeštena u zgradi „San Giacomo“ koju su sagradili Mlečani u 17. veku.

Crkva Svetog Spiridona

Crkva Svetog Spiridona izgrađena je 1590. godine, ima dva ulaza iz dve ulice i najvažniji je verski objekat na ostrvu. Sveti Spiridon se na ostrvu proslavlja 12. decembra. Zna se da je bio kiparski episkop i učesnik Vaseljenskog sabora održanog u Nikeji 325. godine. Danas se čudotvorne mošti čuvaju u srebrnom kovčegu u crkvi Svetog Spiridona, a na ostrvo su prenete 1849. godine iz tadašnjeg Carigrada – današnjeg Istanbula. Sveti Spiridon je i zaštitnik ostrva pa je tako po verovanju spasao ljude sa Krfa od kuge godine 1553., od kolere 1630. i 1673. a 1716. je spasao ostrvo i od turske okupacije. Sveti Spiridon i karantini koji su postojali tokom srednjeg veka su svakako činili čuda u zaštiti grada od različitih bolesti koje su u to vreme harale Mediteranom.

Dvorac Ahilion

Dvorac Ahilion je jedna od najposećenijih turističkih atrakcija na Krfu, nalazi se u selu Gustari, 14 km južno od glavnog grada Krfa. Ovaj dvorac je u stvari bio letnjikovac austrijske carice Elizabete, žene cara Franja Josifa. Dvorac je igrađen 1890. godine po nalogu carice Elizabete a po predlogu njenih lekara. Dobar deo svog života carica je provela na Krfu u ovom dvorcu, stoga i ne čudi lepota i posvećenost detaljima. Sisi, kako su nazivali caricu Elizabetu, je bila veliki poštovalac antičke Grčke, a posebnu ljubav je gajila prema Ahilu koji ju je podsećao na prerano preminulog sina. Dvorac je izgrađen u neoklasičnom stilu i vrtovi izgledaju predivno. U njima se pored cveća i ostalog ukrasnog rastinja nalaze i dve statue Ahila, Umirući Ahil i Pobednički Ahil. Jasno je da je dvorac dobio ime po antičkom junaku Ahilu. Pored bisti Ahila postoje i skulpture grčkih bogova i muza kao i Šekspirova i statua Lorda Bajrona. Tokom I svetskog rata dvorac je bio pretvoren u lečilište i u njemu su se lečili srpski oficiri.

Mišje ostrvo (Pontokonisi)

Mišje ostrvo ili Pontokonisi je nešto što se sigurno obilazi u foto turama, verovatno jedno od najslikanijih mesta na Krfu. Na njemu se nalazi samo jedan manastir, Pantokrator iz 11. veka. Za njega su vezane različite priče. Najzanimljivija a ujedno i najstarija je ta da je ovo ostrvo u stvari brod Feničana koji su pomogli Odiseju i tako izazvali bes Boga mora, Posejdona, koji ih je okamenio.

Paleokastritsa

Paleokastritsa je selo udaljeno na oko 26 km od grada Krfa. Odlikuje ga prelepa priroda, sa stenama i liticama, kao i 6 šljunkovitih i peščanih plaža koje su poznate po nesvakidašnjoj boji mora. U njegovoj blizini se nalazi Aggelokastro, vizantijska tvrđava.

 

Ovo je zaista samo mali delić onoga što možete videti na Krfu, idući ostrvom, naići ćete na veliki broj crkvi, kapelica, malih mestašca, neverovatno šarmantnih vidikovaca sa pogledima koji oduzimaju dah, veliki broj plaža sa neverovatnom bojom peska i vode. Krf je ostrvo koje svakako želimo da posetite i doživite, jer je spoj svih lepota kojim jedna destinacija osvaja turistu.

 


 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto za Krf.

 

 

Podeli:
Pregledano 7144 puta