Hammamet

Hammamet je poznato letovalište u Tunisu koje je zahvaljujući svojim prelepim plažama jako popularna destinacija. Smešten na jugoistoku poluostrva Cap Bon, Hammamet je prva turistička destinacija u Tunisu. Mesto je nastalo oko 1920. godine kada je rumunski milioner sagradio kuću u tada malom ribarskom selu. Ubrzo su Evropljani počeli da naseljavaju mesto i podižu kuće duž obale. 1970. godine mesto je progresivno počelo da se razvija u onakvo kakvo je danas.

 

Hammamet

 

U 1. veku na mestu današnjeg letovališta nalazilo se naselje Pupput koje je već u 2. veku postalo rimska kolonija. U 13. veku izgrađeni su zidovi oko grada. Kasnije, Hammamet se nalazio pod španskom i turskom upravom.

 

Hammamet

 

Centar Hammameta je živopisna Medina, a severno i južno od centra grada nalaze se luksuzni hoteli. Medina je okružena debelim zidinama i na jednom njenom kraju je citadela iz 15. veka, a na drugom mali Muzej folklora. Poznata vila Georgesa Sebastiana je danas pretvorena u Međunarodni kulturni centar u kome se održavaju izložbe i koncerti.

 

Hammamet

 

Hammametski zaliv poznat je po najboljim plažama u čitavom Tunisu. Sa obe strane zaliva pružaju se nepregledni kilometri prelepih peščanih plaža. Postoji i veliki broj hotelskih plaža na kojima se ulaz plaća. Ukoliko imate prevoz možete obići i neke od lepih plaža u obližnjem Yasmine Hammametu.

 

Hammamet

 

Hamamet je savršeno polazište za obilazak mnogih zanimljivih mesta u okolini grada. Jedna od popularnijih ekskurzija je obilazak Duge, drevnog rimskog grada koji važi za najbolje očuvani rimski grad u severnoj Africi. Poznat je po hramu Minerve i od Hamameta je udaljen dva sata.

 

Hammamet

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Neke od najboljih tuniških specijaliteta možete probati u restoranima Les Trois Moutons i Dar Lella. Tunižani dosta konzumiraju ribu i dobrih ribljih restorana najviše ima u Avenue de la Republique i u restoranima na samoj obali. Nikako nemojte propustiti da probate specijalitet chorba frik – jagnjeću čorbu sa pasiranim paradajzom, korijanderom, peršunom i limunom. Tunis je poznat i po proizvodnji vina i najbolja su iz regiona Cap Bon, vina Mornag i Blanc de Blanc.

 

Hammamet

 

Najpoznatiji klubovi su Calypso koji se nalazi u aveniji Moncef Bey i klub Latino u kome se pretežno sluša arapska muzika.

Shopping / Marketi

U turističkom kompleksu Yasmine Hammamet nalazi se puno malih radnji u kojima po pristojnoj ceni možete kupovati suvenire i rukotvorine. Centar Hammameta nudi i veliki izbor radnji za shopping, a cenkanje se podrazumeva. Zbog velikog broja butika, fancy kafića i restorana Hammamet još nazivaju i Afričkim San Tropeom. Svakog petka u nedelji organizuje se buvljak.

 

Hammamet

 

Ostale aktivnosti

More oko Hammameta je jako čisto i bogato podvodnim svetom i to je jako zanimljivo roniocima iz čitavog sveta koji upravo ovde dolaze. Pored ronjenja većina plaža opremljena je terenima za sport i prilagođena ostalim sportovima na vodi.

 

Hammamet

 

Hammamet je poznat i po golfu i dobrim terenima ali i po dve škole – Golf Citrus i Golf Yasmine.

 

Hammamet

 

Kada je reč o izletima najpopularniji je safari u Sahari, poseta regiji Cap Bon koja je poznata i pod imenom Bašta Tunisa i poseta starom primorskom gradiću Nabeulu.

 

Hammamet

 

Svakog leta se u vili ruskog bogataša Georgija Sebastijana održava internacionalni festival teatra i džeza.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Tunis.

 

Google mapa

 

Putna ruta

 

 

 

 

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 7725 puta