Yasmine Hamamet

Hamamet je grad u Tunisu, jedna od prvih turističkih destinacija u ovoj zemlji. Nalazi se na jugoistočnom delu severnog poluostrva Kap Bon, u regionu Nabel. U gradu živi oko 50.000 stanovnika, a svake sezone ga poseti veliki broj turista. Grad je poznat po jasminu, zbog čega je i pun naziv grada Yasmine Hamamet.

 

Yasmine Hamamet

 

Pre nove ere se na teritoriji ovog grada nalazio grad Piput koji je u 2. veku nove ere postao rimska kolonija. Kasnije, sa dolaskom Arapa dobio je ime Hamamet što znači kupatilo. U 13. veku izgrađene su gradske zidine, a u 15. veku Medina. U svojoj istoriji grad je bio i pod španskom i pod turskom upravom. Kada ste u Hamametu obavezno morate obići drevne ruševine Piputa, ali i Veliku džamiju sagrađenu oko 1500. godine.

 

Yasmine Hamamet

 

Hamamet je danas moderno turističko mesto ali je uspelo da sačuva i deo svoje istorije. U gradu se nalazi puno bazara na kojima se prodaju tepisi, nakit, bakarni ornamenti i različite rukotvorine. Zbog plaža i lepog mora, istorije, luksuznih hotela i šopinga Hamamet još nazivaju i tuniškim Sen Tropeom. Najveći muzej islamske umetnosti u Tunisu nalazi se upravo ovde, u blizini arheološke lokacije Kairuan. U pitanju je muzej Rakvadu. Muzej Bardo je poznat po rimskim mozaicima. U gradu se nalaze i zidine iz 12. veka, Kašab.

 

 

Hamamet je poznat po zlatnim plažama. Glavna plaža nije obeležena i čitava zona je spojena u jednu veliku plažu. Ona je široka i sa puno mogućstva za vodene sportove. Voda je čista, mirna i plitka. Sve tuniške plaže su besplatne i javne, osim pojedinih hotelskih plaža.

 

Yasmine Hamamet

 

Hamamet je savršeno polazište za obilazak mnogih zanimljivih mesta u okolini grada. Jedna od popularnijih ekskurzija je obilazak Duge, drevnog rimskog grada koji važi za najbolje očuvani rimski grad u severnoj Africi. Poznat je po hramu Minerve i od Hamameta je udaljen dva sata.

 

Yasmine Hamamet

 

I noćni život ume da bude interesantan. Popularna mesta za izlazak su bar Sinbad, klub Menhetn i klub Havana, i bar Sidi Bou Hdid. Najpopularniji restorani su Chez Ashur i Viking.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Tunis.

 

 

Podeli:
Pregledano 5750 puta