Hania

Hania je administrativna regija Krita, koja nosi ime i po najvećem gradu regije. Graniči se samo sa regijom Retimno, i to po istočnoj granici. Zapadni deo regije izlazi na kritsko more, dok južni deo izlazi na mediteransko. Pod upravom regije je najjužnije ostrvo Evrope, ostrvo Gavdos. Regija Hania se vrlo često medju turistima naziva i zapadnim Kritom, poznata je po neiskvarenoj prirodi i lepoti, sa dovoljno razvijenim turizmom i pratećom infrastrukturom. Jedino slatkovodno jezero ostrva, Kournas, je takođe u ovoj poznatoj regiji.

 

 

Grad Hania je jedno od najživopisnijih mesta na ostrvu, kome tragovi prošlosti daju poseban šarm. Do 1972. Hania je bila glavni grad Krita. Danas je drugi po veličini, glavni grad istoimene oblasti i najveći grad zapadnog Krita, sa oko 60.000 stanovnika. Od aerodroma u Akrotiriju udaljen je 14 km. U minojsko doba Kidonija, kako se tada nazivala Hania, bila je važan grad-palata koji je kasnije nastavio svoj razvoj u antičko doba, pod rimskom, vizantijskom, venecijanskom i turskom vlašću. Hania je dva grada u jednom. Šetnja starim srednjovekovnim delom grada u kome su prodavnice suvenira i taverne na otvorenom iz kojih dopiru zvuci buzukija, kao i novim delom grada sa velikom lukom, venecijanskim svetionikom, džamijom, i kućama iz venecijanskog i turskog perioda, putovanje je kroz istoriju Krita. Na samo 10 km od Hanie nalaze se turistička mesta Kalamaki, zatim sledi Agia Marina i Platanjas gde je sve podredjeno letu, suncu i moru, a karakterišu ih dugačka peščana plaža, hotelski kompleksi i moderni noćni klubovi.

 

 

Grad je podeljen na stari i novi grad. Novi grad se ne razlikuje od drugih primorskih gradova u Grčkoj, dok je stari uspeo da sačuva autentična arhitektonska remek-dela civilizacija i moćnih osvajača kojima se nalazio na putu. Brojne monumentalne građevine su i danas u funkciji u starom gradu. U starom gradu se nalazi i slikovita luka, venecijanski svetionik, džamija, fontana na samom trgu tik uz more (“sidrivani” kako kažu Grci). Odlukom ministarstva Grčke, stari grad je od 1965. godine postao istorijski spomenik od posebnog značaja i zaštićen je. 

 

 

Stari grad karakteriše bezbroj uskih ulica i sokaka, sa očuvanim mletačkim kućama iza čijih zidina se nalaze taverne, kafići, prodavnice, poslastičare… Ovo šarenilo ponude lepih dekorisanih zidina, živih boja, živopisnih građevina zaista ostavlja bez daha… Možete danima šetati ulicama i diviti se bukvalno svakom uglu koji je na svoj način interesantan i unikatan. U Haniji ćete sigurno poželeti da napravite stotine i stotine fotografija. Duž obale pruža se šetalište prepuno turista, restorana i kafića. Tu je i mletačka luka koja vodi do velikog svetionika sa kojeg se pruža predivan pogled na grad. Svetionik i luka su idealni za šetnju u večernjim satima, jer su lepo i romantično osvetljeni. Najveći broj turista u Haniji jesu gosti iz skandinavskih zemalja, a veoma su brojni i Kanađani i Amerikanci. Njima su i cene prilagođene. U starom gradu postoji veliki izbor smeštajnih objekata i cene su uglavnom pristojne, slične onima u ostatku Grčke. Većina soba koje se izdaju u starom gradu nemaju kuhinje, već samo frižider i rešo za kafu. Stari grad je odličan izbor kao baza za obilazak Krita. Ukoliko Vam je, međutim, neophodno da imate plažu veoma blizu smeštaja, onda je bolje da odaberete smeštaj u novom delu Hanje, u oblasti koja se zove Nea Hora. Nea Hora ima veliku i široku peščanu plažu koja je udaljena od starog grada oko 1 km i do nje se može doći pešice. Restorani imaju vrlo raznolike cene. Neki imaju čak i dvostruke cenovnike. Najbolje je izbegavati restorane koje su baš na samoj obali, jer su oni i najskuplji. Porcije glavnih jela u Hanji se kreću od 7 do 30e. Preporučujemo Vam da probate specijalitete restorana Tamam u starom gradu, u ulici paralelnoj sa obalom. Ima vrlo pristojne cene i raznoliki meni. Obavezno probajte pileće rolnice, paradajz ćufte, kao i specijalitete od telećeg mesa.

 

 

U starom gradu gotovo da nema klasičnih pekara, pa ih treba potražiti u novom delu. Odmah nakon što se izađe iz ulice Chalidon ima ih dosta. Tu se nalaze i kiosci sa brzom hranom, pa je najbolje da tamo probate suvlaki i giros, pošto ih oko trga nema. Preporučujemo Vam kiosk Karvunaki sa odličnim kebabom. U tom delu se nalaze i veći supermarketi, ali i šoping ulice sa brendiranim prodavnicama. Hania je grad koji Vam ne može nikada dosaditi, može Vam se samo desiti da poželite da ostanete u njemu čitavog života.

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto  za Krit.


 

 

Podeli:
Pregledano 9009 puta