Retimno

Retimno predstavlja mešavinu savremenog i starinskog gospodstva i šarma. Treći je grad po veličini na Kritu, sa 30.000 stanovnika, glavni je grad istoimene oblasti. Nalazi se izmedju Irakliona i Hanje. U 4. veku pre nove ere bio je poznat pod nazivom Ritimna, i bio je grad-država. Grad nije imao veću stratešku važnost na ostrvu sve do dolaska Venecijanaca koji ostavljaju trag, posebno u arhitekturi. Autentičan izgled starom delu grada daju venecijanska luka, uske kamene uličice, fontane, zgrade koje datiraju iz XVI veka, džamije i minareti iz turskog perioda. Grad krasi i mletačka tvrdjava Forteca, koja dominira gradom i u čijem se teatru organizuju koncerti, vinske svetkovine čija je tradicija duga 500 godina, izložbe i predavanja. Peščana plaža i šetalište u centru grada dugi su 12 km i okružuju grad na istoku, dok je na zapadu obala stenovita, a iza nje je peščana plaža Georgiopoli, duga 10 km.

 

 

Uživajte u šetnji kaldrmisanim ulicama Starog grada u Retimnu, koji je pešačka zona – to će vas vratiti kroz vekove. Ova mešavina različitih stilova odražava istorijat grada, tako da ćete videti atrakcije poput venecijanske Lođe iz 16. veka, fontane Rimondi iz 17. veka, koju krase tri lava iz čijih usta ističe voda; zatim veliki minaret iz 1890. godine, mnogo savremene umetnosti u vidu grafita, kao i moderne kafiće i restorane. Ponekad je reč i o kombinaciji stilova – ljupke kuće u venecijanskom stilu, obojene pastelnim bojama, imaju drvene balkone, što je karakteristično za turski stil. Danas je Stara luka najveća atrakcija u starom gradu, i oivičena je mnoštvom skupih restorana u kojima se služe plodovi mora.

 

 

Naizgled beskrajna plaža u Retimnu se pruža na nekoliko kilometara. Obično je prepuna jer se nalazi u samom gradu, ali je potpuno uređena i organizovana. Na ovoj plaži možete naći ležaljke, suncobrane i mnoštvo barova. Mada su tu i bove koje govore o tome koliko je bezbedno da se udaljite, jaki vetrovi mogu biti opasni za decu. Zapadno od grada se nalazi plaža Episkopi, odlično organizovana peščana plaža sa čistom vodom. Ako idete sa decom, ova Retimno plaža je pravi izbor za Vas.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto  za Krit.


 

 

Podeli:
Pregledano 10536 puta