Azerbejdžan Zemlja Vatre

Program putovanja:

1./2. dan putovanja, ponedeljak/utorak 18./19. mart 2024. BEOGRAD – NOVI SAD – BUDIMPEŠTA – BAKU

Polazak iz Beograda i Novog Sada u večernjim satima u ponedeljak 18. marta – transfer mini-busom/kombijem do aerodroma u Budimpešti. Noćna vožnja. Dolazak na aerodrom u Budimpešti oko 04.30h ujutro, u utorak 19. marta. Prijava na let kompanije „Wizz“. Let za Baku u 06.55h. Sletanje u BAKU u 13.45h po lokalnom vremenu (+2 sata u odnosu na naše). Nakon pasoške i carinske kontrole transfer ka centru grada. Usputna opciona poseta centru „Hejdar Alijev“ – fantastično remek-delo savremene arhitekture posvećeno doživotnom predsedniku Azerbejdžana. Unutra se nalazi nekoliko muzejskih celina: automobili koji su korišćeni od strane precednika Alijeva, izložba minijatura građevina koje su izgrađene tokom prethodnog perioda, muzej lutaka, istorijski muzej Azerbejdžana, muzej muzičkih instrumenata… Boravak u centru oko 2 sata. Sledi transfer do hotela. Smeštaj i odmor. U dogovoreno vreme krećemo iz hotela u pešačku turu koja će obuhvatiti Baku bulevar koji se proteže uz obalu Kaspijskog jezera gde ćemo videti savremene objekte poput hotela „Four Seasons“, Muzeja tepiha (bez posete), kvart Mala Venecija, čudesni „Deniz“ šoping centar izgrađen u formi lotosovog cveta… Odlazak funikularom do „Highland“ parka gde se nalaze čuveni „Flame Towers“ – odnosno tornjevi vatre, simbol Bakua. Ovde se nalazi i Aleja mučenika koju ćemo posetiti. Povratak pešice do Baku bulevara i slobodno vreme za individualne aktivnosti. Noćenje.

3. dan putovanja, sreda 20. mart 2024STARI BAKU – ATEŠGAH – JANARDAG

Doručak. U 9h polazak u obilazak grada sa lokalnim vodičem. Videćemo ulicu pesnika Nezamija – glavnu pešačku zonu grada, Trg fontana, srednjovekovne zidine, divne ambijentalne celine… Posetićemo najveću arakciju Bakua, Šivranšah palatu u kojem ćemo se malo bolje upoznati sa istorijom ovih krajeva. U kompleksu palate se nalazi divna džamija i mauzolej šahova iz dinastije Šivran. Sledi šetnja do mladine kule (Giz Galasi) i poseta muzeju koji se nalazi unutar kule. Popodne je predviđen poludnevni fakultativni izlet u unutrašnjost poluostrva Abšeron na kojem se nalazi čudesni hram ATEŠGAH korišćen od strane vernika Zaratustre, potom Hindusa i Sika. Hram u današnjem stanju podignut je u 17-18 veku. Posetićemo i JANARDAG, odnosno „planinu koja gori“. Ova teritorija je poznata po jedinstvenom prirodnom fenomenu sagorevanja izlaznog prirodnog gasa (podzemni gas koji dolazi na površinu dolazi u kontakt sa kiseonikom i pali se). Povratak u hotel. Fakultativni odlazak na večeru u restoran-muzej „Šivranšah“ koji se nalazi u istorijskom zdanju Divanhane i posluje od 1893. godine. Neverovatan ambijent i usluga koju ćete dugo pamtiti. Noćenje.

4. dan putovanja, četvrtak 21. mart 2024. BAKU – GOBUSTAN – BLATNI VULKANI – GENDŽE

Doručak. Odjava iz hotel do 8.30h. Odlazak do obližnjeg GOBUSTANA. Odlazak do Nacionalnog parka Gobustan koji je poznat po petroglifima urezanim u stene pre 15.000 godina. Poseta Muzeju Gobustana i šetnja samim lokalitetom uz razgledanje petroglifa – crteža na stenama koje su urezali praistorijski ljudi. Potom sledi odlazak na lokalitet sa čuvenim BLATNIM VULKANIMA. Prirodni fenomen koji je izuzetno redak u svetu. Nastavak putovanja ka severozapadu zemlje i oblasti Gendže. Dolazak u GENDŽE u večernjim satima. Smeštaj u hotel. Noćenje.

5. dan putovanja, petak 22. mart 2024. GENDŽE

Doručak. Obilazak grada uz razgledanje: Mauzolej Nezamija – najčuvenijeg poete iz Azerbejdžana, Kan Bagi park – fantastična zelena oaza grada koja se pruža na površini od preko 7 ha, džamija Juma, Čokak Hamam, kuća od flaša… Slobodno vreme za uživanje u jedinstvenoj atmosferi grada. U popodnevnim satima polazak na fakultativni izlet koji prvo uključuje posetu kompleksu Imamzade. Ovaj kompleks predstavlja mauzolej imama Bagir-Ibrahima koji je izgrađen krajem 14. veka. Unutar kompleksa se nalazi džamija, grob imama, saraji. Arhitektura kompleksa je neverovatna. Odlazak do Hejdar Alijev park kompleksa. Ovaj park pripada redu najvećih parkova na svetu, prostire se na 450 ha. Na ulazu u park posetioce dočekuje monumentalna Trijumfalna kapija, a potom i avenija duga 2 km sa brojnim fontanama. Povratak u centar grada. Slobodno vreme. Noćenje.

6. dan putovanja, subota 23. mart 2024. GENDŽE – GOJGOL – GABALA

Doručak. Odjava iz hotela u 9h. Odlazak do obližnjeg grada GOJGOL. Ovaj grad su osnovali nemački doseljenici početkom 19. veka. Kraći obilazak lepog istorijskog jezgra i slobodno vreme. Nastavak putovanja do GABALE smeštene podno masiva Kavkaza. Usputni obilazak vodopada sa divnim imenom „7 lepota“. Smeštaj u hotel u kasnim popodnevnim satima. Slobodno vreme. Noćenje.

7. dan putovanja, nedelja 24. mart 2024. GABALA – KIŠ – ŠAKI

Doručak. Slobodan dan za individualne aktivnosti, ili polazak na fakultativni izlet do kavkaske oblasti Šakija. Poseta malom seocu KIŠ koje je poznato po starostavnoj crkvi iz 12. veka koja pripada pravoslavnoj zajednici naroda Udi, odnosno kavkaskim Albancima. Poseta crkvi i odlazak u ŠAKI. Po dolasku sledi poseta veličanstvenoj Šekikan palati, koja je predstavljala u 19. veku središte kanata i njegovog vladara. Poseta zanatlijskom centru koji se nalazi u tvrđavskom kompleksu, i odlazak do centra grada. Poseta divnom srednjovekovnom Karavansaraju. Slobodno vreme za uživanje u divnom ambijentu Šakija i njegovim lepim trgovinama. Povratak u Gabalu u kasnim popodnevnim satima. Slobodno vreme. Noćenje.

8. dan putovanja, ponedeljak 25. mart 2024. GABALA – LAHIČ – ŠAMAKI – BAKU 

Doručak. Odjava iz hotela do 8.30h. Vožnja do malog kavkaskog seoca LAHIČ koje je poznato po narodu Tat i zanatlijama. Uživanje u specifičnom ambijentu kamenog sela. Nastavak putovanja do ŠAMAKIJA, nekadašnje prestonice Šivran šaha. Poseta veličanstvenoj Juma džamiji, najvećoj džamiji u Azerbejdžanu. Džamija potiče iz 8. veka. Nastavak puta do BAKUA. Dolazak u večernjim satima. Smeštaj u hotel. Noćenje.

9. dan putovanja, utorak 26. mart 2024. BAKU – BUDIMPEŠTA – NOVI SAD – BEOGRAD 

Doručak. Odjava iz soba do 9.30h. Slobodno vreme u Bakuu do polaska na aerodrom. Polazak na aerodrom u 11.30h. Prijava za let. Let za Budimpeštu u 14.30h po lokalnom vremenu. Sletanje u Budimpeštu u 15.45h po našem vemenu. Transfer do Novog sada i Beograda. Kraj putovanja.

 • Povratnu avionsku kartu na relaciji Budimpešta-Baku-Budimpešta sa uključenim svim aerodromskim taksama i ručnim prtljagom težine do 10kg (torba ili ranac, dimenzije 40x30x20cm)

 • Transfer mini-busom/kombijem na relaciji Beograd-Novi Sad-Subotica-aerodrom Budimpešta i povratno

 • Transfere na destinaciji prema programu sa mini-bus vozilom

 • 7 noćenja sa doručkom („buffet“/samoposluživanje); 3 noćenja sa doručkom u hotelu sa 3* u Bakuu + 2 noćenja sa doručkom u hotelu sa 3* u Gabali + 2 noćenja sa doručkom u hotelu sa 3* u Gendže

 • Smeštaj u 1/2 ili 1/2+1 sobe sa kupatilom (1/2 sobe su dvokrevetne sa jednim francuskim ležajem ili sa dva odvojena ležaja; 1/2+1 sobe su dvokrevetne sa jednim francuskim ležajem ili sa dva odvojena ležaja + treći pomoćni ležaj koji je manjih dimenzija i može ugrozi komfor trećoj osobi)

 • Obilaske prema programu sa lokalnim vodičem na engleskom jeziku

 • Usluge turističkog vodiča koji kreće sa grupom iz Beograda

 • Organizacione troškove

 • Individualne troškove, ulaznice za muzeje i druge turističke objekte i sve ostalo što nije obuhvaćeno cenom aranžmana

 • Obavezno međunarodno putno osiguranje sa pokrićem 30.000 € (može se dobiti u agenciji pre samog putovanja po ceni od 1.400 dinara za osobe 70-, odnosno oko 3.000 dinara za osobe 70+)

 • Doplata za jednokrevetnu sobu – 370 € (isključivo na upit)

 • Doplatu za redovan prtljag: kofer do 10kg 70 €, kofer do 26kg 100 €

AZERBEJDŽAN PASS – 200 € i obuhvata sve navedene fakultativne izlete (sem večere u Bakuu), sve potrebne ulaznice za navedene lokalitete koji se posećuju, obaveznu turističku vizu sa „on-line“ apliciranjem, hotelske i turističke takse – UKOLIKO neko ne želi da uzima ovu propusnicu, sve plaća na licu mesta, i sam sebi pribavlja vizu za Azerbejdžan. OBAVEZNA JE UPLATA U GOTOVINI pre samog putovanja, odnosno najkasnije do 25.02.2024.

Podeli: