Leptokaria

U podnožju Olimpa, na najlepšem delu te obale koju zapljuskuje Egejsko more, smeštena je Leptokarija, letovalište koje svake godine privuče veliki broj turista iz cele Evrope prelepim morem, šarmom i prijatnim starosedeocima. Udaljena oko 90 km od Soluna prava je oaza mira kojoj se svako rado vraća. Upravo je zbog toga jedno od najpopularnijih porodičnih letovališta u ovom delu Grčke. Velika peščana plaža, toplo more i prijatna mediteranska klima, ali i mnoštvo taverni i prodavnica, zaštitni su znak ovog popularnog letovališta.

 

 

Plaže

Ono na šta se stavlja najveći akcenat kada se govori o Leptokariji je njena plaža. Raskošno duga i široka i fantastično uređena ostavlja bez daha sve one koji se odluče da svoje letovanje isplaniraju baš na ovom mestu. More je čisto, bez prejakih talasa, pa je savršeno za uživanje na prijatnom suncu. Duž čitave plaže, tačnije na svakih 50 m, postavljeni su tuševi. Na plaži ćete uvek naći dovoljno slobodnog mesta, bilo za izležavanje na pesku za one koji ponesu svoj suncobran, bilo za one koji spas od sunca traže u obližnjem beach baru. U svim barovima uz plaćeno piće dobijaju se ležaljka i suncobran na korišćenje. Ukoliko se krene malo severnije plažom nailazimo na malo sitniji pesak. Plaža je nagrađena plavom zastavicom zbog svoje čistoće. Cene pića u kafićima na plaži su izuzetno pristupačne za naš džep i kreću se do 3 eura. Osim toga, u svakom trenutku osveženje možete kupiti od simpatičnih prodavaca krofni koji “krstare” plažom tokom celog dana sa svežim krofnama. Pored čistog i lepog mora turisti se mogu zabaviti i igrajući odbojku ili fudbal na pesku.

Noćni provod / Restorani / Barovi

Iako se pre svega preporučuje kao mirno porodično letovalište, veliki broj taverni, barova i prodavnica čine Leptokariju primamljivom i onima koji traže malo dinamičniji odmor. Centar svih dešavanja noću je glavna ulica gradića. Početak glavne ulice rezervisan je i prilagođen deci: dvorci za skakanje, vrteške, tobogani i tramboline. Leptokarija može da se pohvali šarenolikim aktivnostima koje se tiču noćnog života. Pored mnoštva taverni i restorana sa fantastičnom hranom i još boljim provodom, leto u Leptokariji je i prilika da se turisti upoznaju sa tradicionalnom grčkom kulturom, a mogu i zaigrati neki od tradicionalnih grčkih plesova. Cene hrane u fast food restoranima su iste kao u ostalim letovalištima pa tako dobar giros možete  pojesti za 2 – 2.5 eura, a cena kompletnog obroka sa pićem ne prelazi 10 eura. U restoranima možete probati tradicionalnu grčku musaku, suvlaki, plodove mora, ribu i ostale grčke specijalitete. Nadomak plaže nalazi se nekoliko beach barova koji neretko organizuju žurke, a često su za dobru muziku zaduženi i poznati grčki DJ-evi. Garantovano najbolji provod je u diskoteci Shark, koja je na 3 nivoa, a udaljena je nekih 5 km od Leptokarije, na putu za Katerini. Cena taksija je 5 eura, isto toliko i cena ulaznice za klub, a uz kupljenu ulaznicu se dobija jedno piće. Osim nje, ljubiteljima dobrog noćnog provoda biće zanimljivi i klubovi Different i San Lorence.

 

 

Shopping / Marketi

Na samom ulazu u Leptokariju, kod benzinske pumpe, nalazi se market Arvanitidis, jedan od vodećih trgovinskih lanaca u Grčkoj. Cene hrane su dosta jeftinije nego u radnjama u centru grada. Sveže voće i povrće može se kupiti i na pijaci utorkom ili na manjim tezgama u samom gradu. Pored voća, povrća i ribe na pijaci se mogu kupiti i začini, suveniri, slatkiši i garderoba. Što se konkretno maslina tiče, koje većina turista kupuje, one su malo skuplje nego u prodavnicama u gradu ali su i svežije i ukusnije. U zavisnosti od vrste, cene se kreću od 1,5 do 5 eura po kilogramu.

Kao i u Paraliji, i ovde možete kupiti kvalitetnu i jeftinu garderobu od krzna ili kože, uz naravno obavezno cenkanje, ali za neki veći šoping svakako se preporučuje odlazak do Paralije.

Izleti i ostale aktivnosti

Letovanje u Leptokariji možemo obogatiti i obilaskom nekog značajnog kulturnog lokaliteta u blizini. Osim već svima poznatih Meteora u ponudi je i izlet do Soluna ili glavnog grada Grčke, Atine. Bogatu grčku istoriju i kulturu turisti mogu upoznati i obilaskom dvorca Platamonas izgrađenom u 13. veku. Tvrđava se nalazi na jugoistočnoj strani Olimpa a od pogleda na čitavu oblast Pieria sa njega zastaje dah. Na 5 km od obale i mora nalazi se Stara Leptokarija, tačnije ostaci sela koje je nekad postojalo. Ovde turisti mogu videti i ostatke crkve Svetog Nikole iz 17. veka i vizantijske crkve Svete Trojice. 

 

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto za Leptokariju.

 

Google mapa

 

Putna ruta

 

Podeli:
Pregledano 29286 puta