Paralia

Jedno od najpoznatijih i najpopularnijih letovališta koje Grčka nudi je Paralija. Smeštena u podnožju planine Olimp, na 70 km od Soluna i 6 km od grada Katerini, predstavlja jedno od najtraženijih letovališta kako za porodice tako i za one mlađe željne nezaboravnog letovanja. Odlična povezanost sa susednim letovalištima, peščane plaže, čisto more, mnoštvo taverni, prodavnica i raznovrstan noćni život razlozi su što za ovaj biser Egejskog mora uvek vlada veliko interesovanje.

 

 

Shopping / Marketi / Restorani

Svi smo barem jednom u životu slušali o kvalitetnoj koži i krznu koji se mogu kupiti upravo u Paraliji. Centralne ulice gradića prepune su ovakvih radnji, butika, suvenirnica, marketa. Posebnu draž bilo kakvoj kupovini daje činjenica da je cenkanje oko cene robe obavezno, a skoro svi prodavci u radnjama dobro govore srpski. Centalno mesto Paralije zauzima gradski trg sa crkvom koja je skoro na samoj plaži. Što se tiče supermarketa, naravno tu je neprikosnoveni Lidl, koji se nalazi odmah na izlazu iz mesta, prema Kateriniju. Osim njega, u centru Paralije možete kupovati u Arvantidisu i Marinopulosu: jedan je u blizini autobuskog stajališta, a drugi u blizini diskoteke Omilos. Paralija nudi i dosta manjih fast food restorana, a cene i ponuda hrane razlikuju se od lokala do lokala. Pa tako neizbežni giros možete kupiti po ceni od 2 – 2,5 eura, pecivo u pekarama 1 – 1,5 eura. Za one koji se odluče na kompletan ručak cene su od 5 – 7 eura u ribljem restoranu Molos, ili nešto jeftinija varijanta je restoran Babis&Babis gde se cene kuvanih jela kreću u rasponu od 3 – 4 eura. Najbolje kolače i sladoled možete kupiti u poslastičarnici Pralina koja se nalazi u blizini Omilos diskoteke, na kraju šetališta.

Noćni život i barovi

 

 

Gradić je dosta živahan i noću, a Paralija je nadaleko poznata po dobrom noćnom provodu. Cela Olimpijska rivijera upravo zbog toga svraća ovde u potrazi za provodom do jutra. Pored više većih atraktivnih klubova koji svojim programom ne kaskaju za klubovima u obližnjem Solunu, brojni kafići, taverne i restorani, neki tik uz obalu mora, priuštiće turistima nezaboravne i opuštenije večeri. Jedna od najpoznatijih diskoteka u tom delu Grčke je noćni klub Gold, koji se nalazi na ulazu u Paraliju iz pravca Katerinija. Osim njega, u samom centru nalazi se klub Omylos, a malo dalje prema Olimpic Beach-u je klub Habana. Cene pića su umerene i ne razlikuju se dosta od ostalih grčkih letovališta. Jedno je sigurno, dobar provod je zagarantovan. Naravno, da bi utisak bio kompletan tu je i tradicionalna grčka kuhinja i zvuk buzukija. Mnogi restorani neretko organizuju prava grčka tradicionalna veselja, pa se tako, uz dobro domaće vino, masline i dobru hranu, turisti mogu proveseliti i zaigrati čuveni sirtaki.

Izleti i ostale aktivnosti

Paralija zbog svog geografskog položaja turistima nudi i širok spektar izleta. Ne možemo a da ne pomenemo i dobro poznati Olympic Beach koji se nalazi na oko 2 km od Paralije. Osim autobusa ili lokalnog vozića koji prevozi turiste, najpreporučljivija je šetnja obalom šetalištem kojim su ova dva letovališta povezana. Obilazak čuvenih manastira Meteora, poseta i nezaboravan šoping u Solunu, planinarenje Olimpom, samo su neki od zanimljivijih izleta koje letovanje u ovom mestu omogućava. Jedna od atraktivnijih i popularnijih ponuda, pogotovo među mlađim turistima, je odlazak u Waterland, aqua park nadomak Soluna koji se prostire na više od 150 000 kvadratnih metara. Jedan je od najvećih vodenih parkova u Evropi, a otvoren je svakog dana od 10 ujutru do kasnih popodnevnih časova. Nešto što svako ko letuje u Paraliji ne bi trebalo da propusti je odlazak u obližnji grad Katerini, glavni grad regije Pieria. Grad je centar trgovine čitave regije i nalazi se na svega nekoliko kilometara od mora. Panoramsko razgledanje grada, šetnja centralnim gradskim ulicama i nezaobilazan šoping samo su neke od ponuda Katerinija. Od Paralije se brzo i lako može stići autobusima koji svakodnevno saobraćaju.

 

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto za Paraliju.

 

Google mapa

 

Putna ruta

Podeli:
Pregledano 28881 puta