Limasol

Jedan od najzanimljivijih gradova na Kipru je Limasol, drugi po veličini u ovoj državi. Od Larnake je udaljen 70 kilometara. Osim prelepog mora i interesantnih plaža, Limasol je grad koji turistima nudi i obilazak i upoznavanje njegove istorije – nalazi se između dva nekadašnja antička grada Amatusa i Kuriona.

 

Limasol

 

Jedna od najznačajnijih atrakcija Kipra je stari grad Kurion. Ovaj spektakularni arheološki lokalitet je od grada udaljen 18 kilometara zapadno. Nekada je bio prestonica antičke kraljevine Kipar. Glavna znamenitost je amfiteatar koji je sagrađen u 2. veku pre nove ere, a čitava okolina poznata je po spomenicima koji potiču iz rimskog perioda poput kupatila, Foruma i kuće gladijatora.

 

 

Još jedno poznato zdanje je zamak u kome je Ričard Lavlje Srce oženio Berengariju od Navare u 12. veku. Srednjovekovni zamak Lemesos danas je pretvoren u muzej.

 

 

Dvorac Kolosi potiče iz 15. veka, mada neki spisi tvrde da se na njegovom mestu i tokom 13. veka nalazilo utvrđenje. Od grada je udaljen 14 kilometara i čitav ovaj kraj poznat je po proizvodnji vina. Dvorac je u istoriji imao važan strateški značaj i bio je baza i boravište vitezova Templara.

 

Limasol

 

Afroditina plaža je sigurno najpopularnija plaža na Kipru. Nalazi se u blizini grada i veruje se da je upravo tu rođena grčka boginja ljubavi, plodnosti i lepote. Idealna plaža za odmor i relaksaciju je plaža Avdimou. Prekrivena je peskom i sitnim šljunkom.

 

 

Plaža Governor je udaljena 30 kilometara istočno od Limasola. Do nje se lako stiže lokalnim autobusima. Plaža je okružena liticama i na njoj se nalazi nekoliko finih restorana.

 

Limasol

 

Jedna od lepših plaža u okolini je Kourion. Udaljena je 17 kilometara od grada i prekrivena belo-sivim peskom. Zbog finog povetarca koji ovde često duva popularna je za surfovanje. U blizini nje nalazi se nekoliko taverni u kojima se možete osvežiti ili ručati.

 

Limasol

 

Limasol nudi raznovrstan i atraktivan noćni život. Breeze bar se nalazi na glavnoj plaži i važi za jedan od posećenijih, pogotovo vikendom kada se pretvara u klub. Najpopularniji bar je Rumours. Sahara bar Lounge se nalazi nekoliko metara od samog mora i takođe je jedan od popularnijih u gradu. Najpopularniji klub je Basement u kome se organizuju RNB žurke. Ulaz se naplaćuje a cene pića su dosta pristupačne. Klub Replay poznat je po žurkama sa grčkom muzikom, a subotom se organizuju večeri sa trbušnim plesačicama i arapskom muzikom.

 

Limasol

 

Jedini zoološki vrt na Kipru nalazi se u Limasolu. U njemu žive tigrovi, zebre, lavovi i mnoge egzotične životinje. U sklopu vrta postoji i specijalno uređen deo za najmlađe, ali i Prirodno-istorijski muzej.

 

Limasol

 

U arheološkom muzeju koji je osnovan 1948. godine možete pogledati artefakte koji datiraju iz 4. i 5. veka i pokrivaju period otomanskog carstva, od 16. do 17. veka. Izložena je i velika kolekcija koja svedoči o istoriji Kipra.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Kipar.

 

Podeli:
Pregledano 7954 puta