Loutra – Agia Paraskevi Beach

Lutra je novootkriveno letovalište i banjsko odmaralište sa termalnim izvorima i nalazi se na jugozapadnom delu poluostrva Kasandra, na svega 130 kilometara od Soluna. Ovo malo mesto nosi naziv po grčkoj reči „Loutro“ što u prevodu znači kupanje. Ima izuzetan geografski položaj, jer je praktično banja na moru i pruža se duž malog zaliva. To je malo ribarsko selo pored mora, pokriveno borovom šumom, sa predivnim plažama i impresivnim pogledom na Egejsko more, okrenuto ka Olimpu i Katerini.

 

 

Stanovnici koji preko cele godine žive u ovom naselju bave se uglavnom ribolovom, pčelarstvom, uzgojem maslina i turizmom.

Nekoliko hotela nudi spa programe, a tu je i ultramoderan SPA centar čija su terapeutska svojstva pogodna za sve uzraste. Sa bazenima, saunama, hamamom (parno tursko kupatilo), hidromasažom, SPA centri su savršeni za relaksaciju i odmor od savremenog stresnog načina života. Temperatura vode koja dolazi iz bušotine u dubini zemlje je između 38°C i 39°C, a oseća se jak miris sumpora.

 

 

Ime je dobilo po crkvi Agia Paraskevi koja se nalazi u selu. Agia (Sveta-Svetica) kako je meštani zovu, ima veliku istorijsku tradiciju i tri puta su je uništavali Turski osvajači, a zadnji put 1821. godine. Posetioci imaju priliku da vide prelepe aleje koje se nalaze u selu, kao i da istražuju šumske rute.

Odlike i uređenost banje i plaže

Tu se nalaze i male živopisne taverne i divni kafići, a ova lokacija je idealna za plivanje, ribolov, sportove u vodi i šetnju kroz borovu šumu. Možete posetiti i obližnja sela koja su vrlo atraktivna za turiste, kao što je Agia Paraskeva koja se nalazi 5 km od Lutre.

U seocetu Agia Paraskevi nalazi se mnogo malih, živopisnih taverni gde možete probati izvanredne specijalitete tradicionalne grčke kuhinje, uz domaći uzo ili cipuro. Agia Paraskevi je seoce koje je okruženo borovinom.

Plavo more i pešcane plaže, u kombinaciji sa malom lukom, privlače na hiljade turista. Pored prelepe prirode, stenovite i peščane obale, u Lutri se nalaze topli izvori termalne vode sa lepim renoviranim spa centrom. Klima je izuzetno prijatna zahvaljujući kombinaciji velikih površina borove šume, kristalno bistrog mora i vetrova sa pučine. Gradić pruža sve mogućnosti za prijatan i lep odmor, naročito za porodice i starije. Pored dve manje plaže, u Lutri se nalazi lepa gradska plaža sa peskom i sitnim šljunkom.

 

 

Lutra je idealno mesto za turiste koji preferiraju privatnost i mir na plaži. Zbog čistoće, plaža svake godine iznova dobija Plavu zastavu za čistoću Evropske unije. Uz plažu se pružaju restorani i taverne gde se posetioci mogu osvežiti ili probati sveže morske plodove.

U ovom regionu postoje i usamljene plaže okružene stenama, idealne za kupače koji ne vole gužve, dok je voda idealna za ronjenje i podvodni ribolov. Malo dalje od naselja smeštena je i plaža gde topla, sumporna voda izvire između stena u moru.

 

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto za Lutru.


 GPS: 39.928312081283984N  23.584696054458618E

Podeli:
Pregledano 23012 puta