Lukovska Banja

Lukovska Banja nalazi se u južnom delu Srbije, na istočnim padinama Kopaonika. Sa nadmorskom visinom od 681. metra ona je i najviša banja u Srbiji. Umereno-kontinentalna klima, obilje izvora mineralne vode i netaknuta priroda sa čistim planinskim vazduhom svrstava je u najtraženije destinacije u našoj zemlji. Po broju izvora mineralne vode različitog sastava i temperature spada u najbogatije banje u Srbiji.

 

Lukovska banja

 

Oko 37 poznatih izvora termalne vode nalazi se u Lukovskoj Banji. Temperature vode na izvoru kreću se od 28 stepeni do 69 stepeni. Posmatrano sa balneoterapijskog aspekta lekovite termalne vode Lukovske Banje pripadaju veoma kvalitetnim mineralnim vodama. Dobro mineralizovana voda sadrži značajne količine jona natrijuma, magnezijuma, kalcijuma, hidrokarbonata i vodonik-sulfida. U kombinaciji sa vodom koristi se i lekovito blato koje ima izražena terapeutska dejstva i blagotvorno deluje na brojna oboljenja.

 

Lukovska banja

 

Okolina Lukovske Banje pruža mnogobrojne mogućnosti za odmor i relaksaciju. Oba hotela poseduju zatvorene i otvorene bazene sa termalnom vodom i oni se mogu koristiti tokom cele godine. Na raspolaganju su i sportski tereni za fudbal, košarku i odbojku, teniski teren i beton hala. Često se, a pogotovo tokom banjske sezone, ogranizuju muzičke večeri, kokteli, nastupi kulturno-umetničkih društava, pesničke večeri i izložbe. Tokom zimske sezone turisti mogu uživati i u sportovima na snegu na skijaškoj stazi dužine 300 metara.

 

Lukovska banja

 

 

Lukovska banja

 

Jedan od simbola banje je i crkva Svetog Đorđa koja se nalazi na uzvišenju iznad banje, na visini od 875 metara. Odatle se pruža prelep pogled na kotlinu i do crkve se može pešačiti strmom stazom od 900 metara ili malo dužom ali opuštenijom stazom od 1900 metara.

 

Lukovska banja

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Na samom ušću Trebinjske u Lukovsku reku nalazi se etno restoran. Ovaj restoran poznat je po predivnom ambijentu u kome se nalazi i po kopaoničkim specijalitetima. Ovde morate probati jagnjetinu, pitu rednicu, kupus i pasulj prebranac. Pored već nadaleko poznatog hleba ispod crepulje i domaćih mlečnih proizvoda kuvari spremaju i preukusne domaće sitne kolače.

Ostale aktivnosti

Oko 6 kilometara udaljeno od Lukovske Banje nalazi se selo Štava koje je poznato po crkvi Svete Mine izgrađenoj u 16. veku. Crkva je sagrađena od tesanog kamena i pokrivena je kamenim pločama. Posebno su vredne jako dobro očuvane ikone.

 

Lukovska banja

 

Neolitsko nalazište Pločnik nalazi se na oko 48 kilometara od Lukovske Banje. Ovo naselje staro 7500 godina predstavlja bogato nalazište artefakata iz perioda neolita i smatra se da su na ovom mestu postojale prve topionice bakra na svetu. U blizini nalazišta nalaze se i ostaci Rimskih termi, a na samom lokalitetu može se videti rekonstruisano seosko naselje iz tog perioda.

 

Lukovska banja

 

Nacionalni park Kopaonik udaljen je 60 kilometara od Lukovske Banje i često se organizuju izleti do njega. Posebno zanimljiva je vožnja žičarom do Pančićevog vrha.

 

Lukovska banja

 

Cene putovanja u Lukovsku Banju možete proveriti u našoj ponudi.

 

 

Podeli:
Pregledano 10372 puta