Marathonas

Marathonas je mesto na Egini koje doživljava turistički razvoj poslednjih nekoliko godina. Njegove predivne peščane plaže su na svega nekoliko minuta vožnje od glavnog grada na severu ostrva i Perdike na jugu i pokazale su se kao dovoljan razlog za lepo, promišljeno i planirano razvijanje samog mesta. Stoga se i Marathonas i ne naziva grčkim ostrvskim seocetom, već pravim turističkim rezortom po meri Egine, a ovo znači i Atine. U Marathonas je veoma lako stići iz grada Egine, čak i ako ne želite da svoj odmor opteretite kolima jer će Vam trebati svega 40-ak minuta šetnje, ili lagana vožnja biciklom, a Marathonas je sa ostalim mestima ostrva povezan i redovnim autobuskim linijama.

 

 

Marathonas ćete veoma lako naći jer glavni put koji prati obalu mora prolazi pravo kroz njega. Njegovu stepenastu panoramu krasi klasična egejska arhitektura, u mlečnim bojama fasada i kockastim, oštrim linijama svodova, prozora i vrata. Plavi detalji i dominantne bele boje zgrada daju Marathonasu pravu letnju atmosferu i donose duh tradicionalne Grčke, između plavetnila mora i neba, morske pene i peska okruženog zelenilom, citrusnim drvećem, maslinama i palmama.

 

 

Sve ove odlike, kao i veoma cenjena zapadna orijentacija učinile su da Marathonas postane jedno od omiljenih mesta za odmor na Egini, a da ipak ostaje relativno malo turističko mesto, očuvano od loših uticaja masovnog turizma, gužvi i zagađenja. Ipak, pravi aduti Marathonasa su njegove predivne plaže. Fini zlatasti pesak prošaran kamenčićima, plitka obala i toplo, kristalno prozirno more zaliva u kombinaciji sa fantastičnim pogledom na zeleno ostrvo Mona već na prvi pogled opravdavaju visoko mišljenje meštana i posetilaca. Plaža Marathonas sastoji se iz dva dela – ili dve manje plaže; prva iz pravca grada Egine je samo srce ovog gradića, fenomenalan pojas obale sa uređenim šetalištem, i odličnim izborom kafića i taverni gde možete uživati u kafama, frapeima ili čak večerati na samoj plaži. Odlično organizovana, ova plaža ponudiće Vam i niz vodenih sportova, odbojke na pesku i drugih letnjih zanimacija, a lep ulaz u vodu i blag plićak pogodni su i za mališane koji još uvek uče da plivaju.

 

 

Nešto dalje niz put, svega 400 ili 500 metara, nalazi se i drugi deo plaže, pravi raj za kupače i hedoniste. Nešto dalje od glasne muzike kafića, i ovde su Vam dostupne ležaljke i suncobrani, a postoji samo jedna mala kantina gde možete kupiti osvežavajuća pića. Ova obala nudi otvorenije vidike i nešto dublje i zanimljivije dno, a i dalje mirna i veoma čista voda zaista je primamljiva za ronjenje na dah. Poslednjih godina Marathonas se lepo razvija, pa se od skora ne mora ići daleko čak ni radi velike nabavke, jer u samom centru postoji veliki supermarket, kao i odlična pekara, a stidljivo se pojavljuju i restorani brze hrane. Marathonas je odlična baza kada želite da dobar deo odmora provedete u leškarenju na plaži, sunčanju i plivanju. Ipak, pruža i dosta mogućnosti za izlete i obilaske, jer je sama Egina malo ostrvo, a svega sat vremena vožnje trajektom dovoljno je da stignete do same prestonice Grčke – Atine. Čak i ako ste odlučili da odsednete bilo gde drugde na ostrvu, Marathonas zaslužuje jednodnevnu posetu zbog svojih plaža, a topla je preporuka da sačekate smiraj dana ovde i uživate u spektakularnom zalasku sunca.

 


 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto za Eginu.

 

 

Podeli:
Pregledano 5180 puta