Nea Plagia

Nea Plagia je novootkriveno letovalište na Halkidikiju. Nalazi se pre najvećeg grada na Halkidikiju, Nea Mudanie, oko 53 km od Soluna. Iako za turiste predstavlja tek odnedavno poznato mesto, okolnom grčkom stanovništvu je itekako poznata lepota ovog malog tradicijom obeleženog mesta.

 

 

Istorija Nea Plagie seže do 1924. godine, kada su područje naselili i izgradili prognani Grci iz Male Azije. Velika močvara se nekada nalazila na tlu Nea Plagie, a nekoliko kilometara dalje i manastir Karamani. Monasi su uz pomoć doseljenika pomagali u izgradnji i sušenju močvara kako bi se stvorila plodna obradiva polja.

Zaštitnik ovog sela je Sveti Đorđe, a njegovu ikonu u ovo mesto doneli su prvi doseljenici. Pored naselja, na brdu prekrivenom borovom šumom, nalazi se mala crkva, a 4 kilometra odavde, među ruševinama starog manastira, nalazi se mala crkva posvećena Bogorodici. 

Posetioci Nea Plaje mogu otići i do Arheološkog muzeja i lokaliteta Olintos, udaljenih 12 kilometara, dok je samo jedan kilometar duži put do pećine Petralona.

 

 

Restorani i kafići 

U Nea Plagii možete probati mediteransku kuhinju ili pak tradicionalne grčke specijalitete u jednom od brojnih restorana. Veliki deo plaže prati uređeno letovalište i parkovi koji obezbeđuju dovoljno prirodnog hlada. Ukoliko nastavite šetnju naići ćete na veliki broj kafića, restorana, taverni. 

Shopping / Kupovina / Marketi

U Nea Plagii nalaze se i prodavnice, marketi, pekare, tako da o snabdevanju ne morate brinuti. Suvenirnice i butici garderobe i obuće takođe se nalaze u mestu. Sveže voće i povrće naći ćete na tezgama uličnih prodavaca. 

Najbolji i najpovoljniji za snabdevanje je supermarket Arvanitidis na ulazu u Nea Plagiu.

Plaža

Nea Plagiu krasi istoimena plaža, u dužini od oko 4 km. Plaža je peščana, kristalno plave vode, sa dosta sportskih i sličnih aktivnosti koje možete koristiti. Na samoj plaži se nalazi veći broj barova, gde uz kupljeno osveženje možete koristiti ležaljke i suncobrane. Plaža je idealna za porodice sa malom decom, široka, dok dubina vode postepeno raste. Na plaži postoje organizovani vodeni sportovi, ali i tereni za sportove na pesku. Mesto nema razvijen noćni život, tako da ga prevashodno biraju mladi parovi ili porodice sa decom.

 

 

Nea Plagia se nalazi na odličnoj lokaciji, blizu Soluna i Nea Moudanie. Ukoliko želite da tokom letovanja obiđete ova mesta ili odmor učinite aktivnijim, iz Nea Plagie lako ćete stići do navedenih destinacija. Predivna peščana plaža, grčke taverne, barovi, parkovi i prelepo uređeno šetalište pružiće Vam sve potrebno za jedan harmoničan i preko potreban odmor.

 

 

Noćni život i provod

Pored standardnih kafića i barova na plaži, Nea Plagia se ne može pohvaliti burnim noćnim životom. Mesto podjednako biraju mladi turisti kao i porodice sa decom.

 

 


 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto za Nea Plagiu.

 

 

 

GPS: 40.25768450173799N  23.20436954498291E

 

 

 

Podeli:
Pregledano 23698 puta