Nikozija

Nikozija je glavni grad republike Kipar i nepriznate Turske republike severnog Kipra. Ona je i najveće gradsko područje sa oko 300.000 stanovnika. Nalazi se na reci Pedijeos i grad je podeljen na severni turski i južni grčki deo. Grad je smešten gotovo u samo središte ostrva i jedini je grad koji se ne nalazi na moru. Klima u gradu je sredozemna sa prosečnom godišnjom temperaturom od 26 stepeni.

 

 

Nikozija je centar ostrva postala u 11. veku, u doba Luzinjana. Tada počinje i njen procvat – Luzinjani su od nje napravili prelepi grad sa kraljevskom palatom i preko 50 crkava. Sam centralni deo grada okružen je mletačkim bedemima iz 16. veka, danas jako dobro očuvanim. U samom srcu grada nalaze se brojni muzeji i srednjovekovne građevine. U Nikoziji se nalazi grobnica Lizinjanskih kraljeva u nekadašnjoj katedrali Svete Sofije, a današnjoj Selimija džamiji. Novi deo grada razvija se van mletačkih zidina.

 

Nikozija

 

Venecijanski bedemi su izgrađeni u periodu od 1567. do 1570. godine. Zidovi su debeli 4,5 metra i imaju troja vrata. Famagustanska vrata danas predstavljaju kulturnu znamenitost. Srce grada je Elefterija trg ili Trg slobode. Na njemu se nalazi gradska kuća, pošta i gradska biblioteka.

 

 

Ulica Lidra je najpoznatija ulica u gradu i najživlja. U njoj se nalaze mnogi butici, kafići i ona je centar trgovine.

 

 

U crkvi Agia Fenomereni, koja je izgrađena 1872. godine na ostacima starog dvorca, sahranjeni su arhiepiskop i episkopi Kipra ubijeni od strane Turaka 1821. godine tokom ustanka. Arhiepiskopski dvor se nalazi na trgu arhiepiskopa Kiprijunua, a u blizini njega nalazi se kasno gotička katedrala Svetog Jovana koja datira iz 1665. godine.

 

 

Kulturni centar Makrios poseduje najvredniju zbirku ikona na Kipru. Osnovao ga je crkveni poglavar i u njemu možete pogledati impozantnu kolekciju od 150 eksponata koji obuhvataju 12 vekova. U muzeju se nalaze mozaici iz 6. veka ukradeni iz crkve Paniyia Kankaria, iz turskog dela grada.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Kipar.

 

 

Podeli:
Pregledano 7837 puta