Parga

Parga je najpopularnije mesto na jonskoj obali. Od Beograda je udaljena 940 km, a od Soluna 340 km.
Amfiteatralno izgrađena Parga je veoma slikovit grad, smešten između Preveze i Igumenice i poznat je po svojoj lepoti. Parga je jedno od najpoznatijih turističkih mesta u severozapadnoj Grčkoj. Za nju se kaže da je “nevesta Epira”. Posetom Parge možete se upoznati sa njenom dugom i bogatom istorijom, uživati u raznolikosti prirodnih lepota i spoja planine i mora i uživati u lokalnim kulinarskim specijalitetima, ali i obići ostrva Paksos, Antipaksos i Krf sa kojima je odlično povezana. Od aerodroma u Prevezi je udaljena 65 km.

 

 

Parga je mesto koje može zadovoljiti sve profile turista, jer u mestu ima sadržaja i atrakcija za posetioce sa različitim afinitetima. Popločano šetalište uz more sa fenjerima i lepo uređenim kafićima i baštama restorana, raznobojne fasade, prepune i šarenolike prodavnice, pogled na ostrvce sa osvetljenim kapelicama preko puta, tvrđava na kraju šetališta, uske, kaldrmisane uličice u kojima se možete izgubiti šetajući, razgledajući i uživajući, puno šarenog cveća na terasama, stepeništima, mnogo sveta sa svih strana – sve pobrojano čini Pargu kosmopolitskim mestom i veoma interesantnom destinacijom za letovanje. Turistička sezona u Pargi počinje već u aprilu kada prvi dolaze turisti iz skandinavskih zemalja, ali i iz Velike Britanije, Kanade, Amerike i traje sve do sredine oktobra kada sezonu turisti iz istih zemalja zatvore. Parga je zato kao destinacija malo skuplja u odnosu na mesta u severnoj Grčkoj (Tasos, Halkidiki, Olimpska regija).

 

 

Na 30-ak kilometara od Parge nalazi se čuvena reka Aheron koju treba obavezno posetiti, jer ona predstavlja svojevrsni biser ove regije. Na severnoj obali reke nalazi se Nekromanteion, drevno svetilište posvećeno bogu podzemnog sveta, Hadu. Nekromanteion se smatrao za ulaz u Had i vrlo je interesantno videti i čuti istorijsku priču o ovom značajnom arheološkom lokalitetu.
Samostalno ili u sklopu organizovanih tura možete obići Afroditinu pećinu u kojoj se po predanju kupala boginja Afrodita. Mala pećina sa prozirnim plavim morem, savršena je za ronjenje i snorkeling. Do nje možete otići i pedalinom ili kanuom samostalno ili u sklopu brodskih tura do ostrva Paxos i Antipaxos. Ukoliko želite, možete se oprobati u minigolfu, jer u Pargi postoje dva terena za minigolf. A možete posetiti i organizovani čas kuvanja grčkih specijaliteta gde dobijate namirnice i instrukcije kako da spremite tzatziki, musaku i druga grčka tradicionalna jela. Nakon pripreme ćete moći da večerate sopstvena jela, a fotografije i recepte dobijate mejlom.

Restorani / Kafići / Barovi

Parga je bogata restoranima, barovima i kafićima. Izbor je zaista veliki, od tradicionalnih taverni, odličnih ribljih restorana, pekara, poslastičara, šta god da izaberete nećete pogrešiti. Skoro svaki restoran u Pargi nudi sveže upecanu ribu na jelovniku, jer su vlasnici velikog broja tamošnjih taverni strastveni ribolovci. Jedno je od letovališta sa vrhunskom ponudom kuhinje i restorana. 

Marketi / Shopping

Dosta malih prodavnica sa doduše većim cenama u odnosu na velike supermarkete nalazi se u Pargi. Postoji i nekoliko većih supermarketa, ulični prodavci svežeg voća i povrća, ribarnice. O snabdevanju u Pargi zaista ne morate brinuti. Duž glavnog šetališta Parge nalaze se male suvenirnice, butici obuće i odeće, kako ekskluzivni tako i prihvatljiviji. Za Pargu su jako karakteristične i prodavnice domaće radinosti sapuna, eteričnih ulja, mirisnih sveća. Prelepe, male prodavnice čiji su vlasnici i zaposleni jako predusretljivi.

Noćni život i provod

Parga je mesto koje privlači i mlade turiste i porodice sa doduše većom decom, zbog udaljenosti plaža. Postoji nekoliko barova koji rade do kasno u noć, kao i mnogo koktel barova i kafića, tako da provoda neće manjkati.

U Pargi možete isprobati zaista različite vodene sportove ili krenuti u avanturu ribarenja, ronjenja, paraglajdinga. Preporučujemo Vam da posetite i fabriku i muzej maslina gde se možete upoznati sa različitim načinima proizvodnje maslinovog ulja od antičkih vremena pa do danas. Na kraju ture koja traje oko sat vremena imate priliku da isprobate različita maslinova ulja i kupite ukoliko želite. Parga je veoma živopisno i sadržajno mesto koje će vam omogućiti da provedete deset nezaboravnih dana čak i ukoliko odlučite da za vreme odmora ne sedate u auto: šetnja do Venecijanske tvrđave na kraju šetališta i uživanje u fantastičnom pogledu koji se sa tvrđave pruža na grad, ostrvo, more, plažu, evetnualni odlazak vozićem do Ali Pašine tvrđave, šetnja kroz živopisne, uske i strme shopping ulice u starom delu grada, uživanje u fantastičnom pogledu koji se pruža sa obale prema moru i ostrvu sa kapelicama ili možda plivanje do njih ili prosto uživanje u moru i večernjim šetnjama u ovom bajkovitom gradiću.

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto za Pargu.


 

Google mapa

 

Putna ruta

 

Podeli:
Pregledano 19015 puta