Platamon

Platamon se nalazi u regiji Pieria, na obali Egejskog mora, 25 km jugoistočno od planine Olimp, 33 km od mesta Katerini i oko 100 km od Soluna sa kojima je povezan autobuskim i voznim linijama. Platamon se smatra jednim od najznačajnijih turističkih destinacija u regiji Pieria. Platamon ima 2200 stanovnika. Turistički razvoj ovog mesta počeo je tek 1950. godine. Region odlikuje bujna vegetacija, platani i izvori sa čistom pijaćom vodom.

 

 

U njemu se nalazi i “Platamon castle” – zamak iz srednjeg vizantijskog doba, X veka, lociran jugoistočno od planine Olimp, na mestu gde je nekada bio drevni grad Herakleion. Za svoje potrebe koristili su ga Franci u XIII veku i Turci u XV veku, a danas se u okviru letnjeg Olimp festivala organizuju predstave, koncerti i drugi kulturni događaji.

 

 

Naziv Platamon je mesto najverovatnije dobilo po velikom broju drveća platamona, kojeg ima u izobilju i koje daju unikatnu sliku ovog mesta. Palios Pantaleimonas, poznat i kao stari Pantelejmon je tipično grčko planinsko selo, sa očuvanom arhitekturom i danas. Sagrađeno je na istočnoj strani planine Olimp, na nadmorskoj visini od 440 m, a broj stanovnika je svega 30. Ukoliko posetite ovo prelepo seoce, možete uživati u pešačenju, vožnji bicikla, paraglajdingu ili impozantnom pogledu na Olimp, Solunski zaliv, Platamon tvrđavu. U središnjem delu sela nalazi se mali trg i crkva posvećena Sv. Panteliji.

 

 

Restorani / Kafići / Barovi

Na glavnom šetalištu kroz mesto se nalaze kafići, restorani, kao i lokali brze hrane. Možete uživati u ukusima girosa, suvlakija, mediteranskoj kuhinji, izbor je na vama. Mesto ima i poslastičarnicu, pekaru. Veliki broj kafića i barova ponudiće Vam osveženje tokom Vašeg odmora, kao i večernju animaciju.

Marketi / Shopping

Na glavnom šetalištu kroz mesto se nalazi veliki broj prodavnica, butik odeće i obuće i suvenirnica. Veliki supermarket nalazi se u ulici iznad šetališta, tako da kada boravite u Platamonu, ne morate brinuti o snabdevanju. Tezge sa svežim voćem i povrćem takođe ćete pronaći pri odlasku na plažu.

Noćni život / Provod

Letovalište se može pohvaliti velikim brojem taverni, kafeterija, diskoteka, barova i  kafića. Podjednako ga biraju i porodice sa malom decom i mladi turisti. Platamon je mesto koje zaista odgovara različitim ukusima turista. Noćnog provoda neće manjkati svakako.

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto 2018 za Platamon.


Google mapa


Putna ruta

Podeli:
Pregledano 2680 puta