Platamon

 

Platamon se nalazi u regiji Pieria, na obali Egejskog mora, 25km jugoistočno od planine Olimp, 33km od mesta Katerini i oko 100km od Soluna sa kojima je povezan autobuskim i voznim linijama. Platamon se smatra jednim od najznačajnijih turističkih destinacija u regiji Pieria. Platamon ima 2200 stanovnika. Turistički razvoj ovog mesta počeo je tek 1950 god.Region odlikuje bujna vegetacija, platani i izvori sa čistom pijaćom vodom.

 

 

U njemu se nalazi i “Platamon castle” – zamak iz srednjeg vizantijskog doba, X veka, lociran jugoistočno od planine Olimp, na mestu gde je nekada bio drevni grad Herakleion. Za svoje potrebe koristili su ga Franci u XIII veku i Turci u XV veku a danas se u okviru letnjeg Olimp festival organizuju predstave, koncerti i drugi kulturni događaji.

 

 

Naziv Platamon je  najverovatnije mesto dobilo po velikom broju drveća platamona, kojeg ima u izobilju i koje daju unikatnu sliku ovog mesta. Palios Pantaleimonas, poznat i kao stari Pantelejmon je tipično grčko planinsko selo, sa očuvanom arhitektrom i danas. Sagrađeno je na istočnoj strani planine Olimp, na nadmorskoj visini od 440m, a broj stanovnika je svega 30. Ukoliko posetite ovo prelepo seoce, možete uživati u pešačenju, vožnji bicikla, paraglajdingu ili impozantnom pogledu na Olimp, Solunski zaliv, Platamon tvrđavu. U središnjem delu sela nalazi se mali trg i crkva posvećena Sv. Panteliji.

 

 

Restorani/ Kafići / Barovi

 

Na glavnom šetalištu kroz mesto se nalaze , kafići, restorani, kao i lokali brze hrane. Možete uživati u ukusima girosa, suvlakija, mediteranskoj kuhinji, izbor je na vama. Mesto ima i poslastičarnicu, pekaru. Veliki broj kafića i barova ponudiće vam osveženje tokom vašeg odmora, kao i večernju animaciju.

 

Marketi / shoping

 

Na glavnom šetalištu kroz mesto se nalazi veliki broj prodavnica, butik odeće i obuće i suvenirnica. Veliki supermarket nalazi se u uluci iznas šetališta, tako da kada boravite u Platamonu, ne morate brinuti o snabdevanju. Tezge sa svežim voćem i povrćem takođe ćete pronaći pri odlasku na plažu.

 

Noćni život / provod

 

Letovalište se može pohvaliti velikim brojem  taverni, kafeterija, diskoteka, barova i  kafića. Podjednako ga biraju i porodice sa malom decom i mladi turisti. Platamon je mesto koje zaista odgovara različitim ukusima turista. Noćnog provoda neće manjkati svakako.

 


 

Cene letovanja u Platamonu možete proveriti u našoj ponudi.

 

Google mapa


Putna ruta

Podeli:
Pregledano 684 puta