Poros

Poros nosi epitet jednog od najlepših i najatraktivnijih mesta Kefalonije. Pored prirodnih karakteristika, gusta i zelena vegetacija uz kristalno plavo more, sadržajnost i raznolikost Porosa, privlači iz godine u godinu sve više turista iz svih delova sveta. Smešten je u podnožju planina Atros i Pahni i okružen je bujnom vegetacijom. Od glavnog grada Argostolia je udaljen 41, a od Skale 12 km. Poros je smešten u jugoistočnom delu ostrva Kefalonija, i to je treća luka na ostrvu iz kreću trajekti za Peloponez, koji Kefaloniju povezuju sa kopnenom Grčkom. Ima populaciju od oko 1.100 stanovnika i pripada opštini Elios Proni čiji je najveći grad. Sam Poros se sastoji od naselja Poros koje je najveće i sela Asprogerakas, Kampicata, Riza i Tzanata. 

 

 

Smeštajnih mogućnosti ima dosta kao i ostalih turističkih sadržaja. U gradu postoje 3 supermarketa, banka sa bankomatom, apoteka, šetalište, neke od najlepših taverni i restorana na Kefaloniji, prodavnica, butika i suvenirnica. Arheološki pronalasci iz pećine Drakena u prelepoj klisuri Poros koji su iskopani u poslednjih nekoliko godina potvrđuju ljudsko prisustvo u ovom području od 5.700 godine p.n.e. Poros je savršena destinacija za turiste koji uživaju u istoriji i legendama Grčke. Osim već pomenutih postoje i mnoga druga fascinantna mesta poput velikog groba koji je otkriven u tom području i smatra se (mitskim) grobom Odiseja. Arheolozi ga na osnovu zlata i nakita pronađenih u grobu (danas se čuvaju u Arheološkom muzeju u Argostoliju) smatraju dokazom da je grad iz Homerove Odiseje bio u stvari u Porosu i onda ostrvo Itaki i njegova prestonica Vati nisu ostrvo i grad o kojima Homer piše u svojim delima. Područje Poros ima veliki arheološki značaj jer je jedan od četiri antička grada Kefalonije bio smešten ovde. Tokom klasičnog perioda Poros je verovatno bio luka grada Proni. U blizini Porosa nalaze se i nekoliko živopisnih sela kao što su Riza, Kabicata, Asprogerakas i Tzanata. Tu je i manastir Atros (najstariji na ostrvu), grobnice Tzanata i Nacionalnog parka Enos. Tačno izvan klisure Poros kreće put koji vodi u planinu i do manastira Atros (manastir Bogorodice) koji se nalazi na vrhu istoimenog brda (500 metara nadmorske visine) odakle se pruža zapanjujući pogled na grad, a dalje nastavlja još jedna staza koja vodi do mikenske grobnice Tzanata. 

 

 

Na plažama koje okružuju Poros nema gužve, uređene su, imaju ležaljke i suncobrane koje možete iznajmiti ili sesti na bezbroj mesta i popiti piće ili nešto pojesti. Aragia je glavna plaža (ponekad se naziva i Ragia), kombinacija je peska i šljunka i okružena žbunjem i drvećem dok je voda kristalno bistra. Veći deo taverni i barova se nalazi duž plaže Aragia sa Plavom zastavom koja je odvojena od centra Porosa rekom Vohinas. Desno od gradske plaže, u pravcu luke, postoje još dve uvale za kupanje. Manje popularna, gradska plaža privlači turiste zahvaljujući kristalnoj mirnoj vodi i belom šljunku, a i lepo je mesto za opuštanje. Ima suncobrane i ležaljke koji pokrivaju mali deo plaže, dok je drugi deo ostao slobodan.

 

 

Poros je mali luka grad, gde ćete pronaći sve potrebno za svoj izuzetan odmor. Bogat istorijom, sadržajan, može poslužiti i kao odlična baza za obilazak Kefalonije. Naša je topla preporuka i svojom posetom spoznaćete opravdanje za njegov ubrzani turistički razvoj.

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto za Kefaloniju.


 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 15836 puta