Kefalonija

Kefalonija je najveće i jedno od najlepših ostrva Jonskog mora, smešteno je južno od Lefkade i Itake i severno od Zakintosa. Ostrvo je pretežno planinsko, sastoji se iz dva povezana dela, istočnog, koji je okrenut kopnu i ima prelepe peskovite plaže sa postepenim ulaskom u more i zapadnog, čije se obale strmoglavo spuštaju u more. Postoji nekoliko legendi o tome kako je Kefalonija dobila ime, a jedna od njih je da potiče od reči “kefalos” (glava) jer je oduvek bila centar regije. Druga legenda govori da je taj naziv dobila zbog oblika, s obzirom da se sastoji iz dva dela, pa su je zvali “ostrvo sa glavom”. Kefalonija je ostrvo koje odiše prirodnim lepotama, prelepim plažama u opsegu od 240 kilometara, jako gostoljubivim domaćinima i svojom autentičnošću. Ostrvo je slika plavetnila, mnogo, mnogo cveća, peščanih plaža, vedrog duha stanovništva, što je razlog velike posećenosti svake godine od strane turista iz celog sveta.

 

 

Glavni grad ostrva je Argostoli i nalazi na njegovoj zapadnoj obali i predstavlja glavnu pomorsku luku ostrva kao i centralnu bazu Kefalonije od davnih vremena. Međunarodni aerodrom se nalazi u njegovoj neposrednoj blizini. Pored glavnog grada izdvaja se i gradić Lasi, koji se nalazi u blizini i koji se vremenom razvijao i postao jedno od glavnih mesta za smeštaj. Pogodan je zbog blizine glavnom gradu i kao odlična baza za obilazak ostrva. Još jedan poznati gradić, odnosno selo, na ostrvu je Fiskardo. Fiskadiro važi za grčki Sen Trope jer se u njegovoj luci uvek nalazi mnoštvo jedrilica i brodova, ali i zbog mondenskog duha kojim odiše, kao i veoma lepo uređenim restoranima i tavernama koji ga krase i daju osećaj da se nalazite na nekom ekskluzivnijem mestu. Udaljen je od Agrostolija 50-ak kilometara i jedino je mesto na Kefaloniji koje zemljotres 1953. godine nije uništio. Skala je seoce koje takođe zauzima važno mesto u smeštaju turista na Kefaloniji. Na ostrvu postoje ostaci tvrđave iz 16. veka koja je, kako se piše, jedna od najvećih tvrđava u Grčkoj. Dosta je stradala u zemljotresu pa je moguće videto samo ostatke nekadašnjih crkava, kapela, zvonika, kapija. Potpuno su očuvane samo dve od četiri kapije, koliko je prvobitna tvrđava imala. Za vreme Drugog svetskog rata u tvrđavi je bio zatvor za nemačke zarobljenike, mogu se čak videti ostaci zatvorskih ćelija. Zanimljiv je podatak da je i posle Drugog svetskog rata ovde bio zatvor ali ovaj put za političke zarobljenike, čiji je posao bio obrađivanje zemljišta. Ono zbog čega takođe vredi doći do tvrđave je neverovatan pogled koji se pruža na mesto Asos i deo zapadne obale. Takođe,  zapadnu obalu krasi i Manastir Kipurion. Ime je dobio po brojnim baštama koje su monasi obrađivali, “kipos” je na grčkom “bašta”. Nalazi se 15 kilometara zapadno od Liksurija. Sagrađen je 1750. godine na skoro neverovatnom mestu, 90 metara visokoj litici. Posvećen je Uspenju presvete Bogorodice. Kao i skoro sve znamenitosti na ostrvu i manastir je pretrpeo mnoga razaranja. 1964. godine obnovljena je samo crkva, a od 1990. godine renoviranje manastirskih zgrada uradio je jedini monah koji tu živi. Pored prelepih ikona koje je moguće videti, turistima je ovaj manastir zanimljiv i zbog neverovatnog pogleda koji se pruža na more i litice koje se uzdižu. Zalazak sunca sa terase Manastira Kipurion je nešto što se nikako ne sme propustiti.

 

 

Turistima koji žele nešto više od obilaska neverovatnih plaža Kefalonije na raspolaganju je i veliki izbor kulturno-istorijskih spomenika koji nije lak, jer su tu kiklopske zidine antičkog grada Krani, čuvena Tolos grobnica u obliku košnice još iz mikenskog doba (u blizini grada Tzanata), zatim rimsko groblje i teatar kod Fiskarda, Odisejeva grobnica ili možda tvrđava svetog Đorđa nedaleko od glavnog grada, odakle se pruža predivan pogled… Pored toga, tu je i podzemno jezero Melisani. Zovu ga i čudom prirode, a ono što neka od ekskurzija uključuje je odlazak do jezera, koje se nalazi u blizini mesta Sami, i vožnju brodićem po jezeru koje se nalazi unutar pećine koja ima otvor sa gornje strane odakle ulazi svetlost i obasjava bistru vodu sa neverovatnim prelivanjem boja. Pećine Drogarati predstavljaju veliku atrakciju ostrva. Pećina se sastoji od hodnika i prolaza kojima se može šetati. Mnoštvo bogatih stalaktita i stalagmita i veoma dobra akustičnost su ono što je čini tako interesantnom turistima koji se odluče za njen obilazak.

 

 

Do Kefalonije i njenog bogatog sveta možete najbrže stići avionom, iako je poznata kao najskuplja opcija prevoza. Sopstvenim automobilom ili autobuskim prevozom stižete za oko 20 sati, zavisno od graničnih zadržavanja i gužvi na trajektu u luci Kilini, na kome vožnja traje oko sat i po vremena. Kefalonija je zaista ostrvo za svačiji ukus, biraju ga podjednako i porodice sa malom decom i mladi turisti. Spoj je sadržaja po ukusu i najzahtevnijih posetilaca, tako da izborom ovog ostrva ne možete pogrešiti.

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto za Kefaloniju.


 

 

Podeli:
Pregledano 8820 puta