Portofino

Portofino je sinonim za italijanski glamur i čest izbor slavnih ličnosti. Ovde su letovali Beyonce i njen suprug Jay-Z, Madonna je proslavila svoj 50. rođendan, dok se Vejn Runi oženio u obližnjoj luci. Ovde je letovala i Greta Garbo, Elisabeth Taylor i nemački filozof Niche. Mesto se nalazi na oko 40 kilometara od Đenove, u Ligurijskom moru, u nacionalnom parku i poznato je po izuzetno čistoj vodi.

 

Portofino

 

Nekada ribarsko mesto bilo je poznato još u doba Rimljana kada su ga nazivali Portus Delphini. Danas je letovalište poznato po terasama na strmim liticama, mediteranskom luksuzu i ukusnoj italijanskoj hrani.

 

Portofino

 

Simbol mesta je dvorac Castello Brown koji je danas pretvoren u muzej u kome se održavaju svi kulturni događaji u gradu. Poznat je po prelepim vrtovima i mnogim umetničkim delima koja se čuvaju u njemu. Nezaobilazna je i crkva San Georgio iz 12. veka u kojoj se čuvaju relikvije zaštitnika grada po kome je i crkva dobila ime.

 

Portofino

 

Gradić je poznat i po lepo sređenim parkovima, a možete posetiti i malu luku San Fruttuoso, u čijoj se blizini nalazi i crkva koja datira iz 7. veka, ali i restoran Da Giovanni sa prelepom terasom. Manastir La Cervaro datira iz 1361. godine i ovde su nekada odsedali Papa Urban VI i Francesco Petrarka.

 

Portofino

 

Parraggi plaža je jedna od najlepših i najpoznatijih plaža u Italiji. Ovaj mali zaliv oivičen zelenim brdima udaljen je nekoliko minuta od Portofina. Peščana plaža popularna je za ronjenje i sportove na vodi. Brojni kafići koji se nalaze na plaži čine boravak još ugodnijim. Sestri Levante je mali primorski grad koji je od Portofina udaljen nekih 6 kilometara. Ovo šarmantno mesto poznato je po mirnoj tirkiznoj vodi i peščanoj plaži, pa kada Vam dosadi Portofino možete skoknuti do ovog gradića.

 

Portofino

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Portofino je mesto koje odiše hedonizmom. Na glavnom gradskom trgu nalaze se neki od najboljih restorana, svaki bolji od prethodnog. Glavni ligurijski specijaliteti su farinata, sos pesto đenoveze, ukusna peciva, ali i bela vina. Najpoznatija vina su Vermentino i Bosco, ali i slatko vino Sciacchetra. U brojnim suvenirnicama možete kupiti neko od kvalitetnih vina iz ovog kraja ili čuveni pesto ili sir. Jedan od poznatijih restorana je Stella. U ulici Molo Umberto nalazi se luksuzni restoran Pitosforo, sa prelepom terasom uz obalu. Restoran je otvoren davne 1951. godine i u njemu su bili gosti neki od najpoznatijih političara, sportista i zvezda. Još neki od poznatih restorana su restoran Puny koji se nalazi u samoj luci, taverna Del Marinaio sa tradicijom od 25 godina, restoran Pescatori i restoran La Cucina di nonna Nina.

 

Portofino

 

Shopping / Marketi

I butici najpoznatijih svetskih brendova nalaze se u Portofinu. Osim toga možete pazariti i u brojnim umetničkim galerijama i suvenirnicama. Većina radnji smešteno je na glavnom šetalištu.

 

Portofino

 

Ostale aktivnosti

Nedaleko od Portofina nalazi se Genova, glavni grad regije Ligurije. Većina lokacija u gradu je pod zaštitom UNESCA. Obilazak Đenove treba početi od ulice Via Balbiu kojoj se nalazi Kraljevska palata Palazzo Reale. Sagrađena je početkom 17. veka i u njoj je odsedala i porodica Savoja. Danas je palata pretvorena u muzej koji nije loše obići, a u njemu je izložen kraljevski tron. Takođe možete pogledati i čuvenu sobu sa ogledalima. Starim delom grada stiže se do Nove ulice i u njoj možete videti 42 palate koje su pod zaštitom UNESCO-a. Većina palata pretvorena je u muzeje i najviše se ističu Palazzo Bianco i Palazzo Rosso. Glavni trg Piazza De Ferrari nalazi se nedaleko od čuvenih palata. Ovo je i najprometniji deo Đenove i tu možete videti teatar Carlo Felice, spomenik Garibaldiju, zgradu ligurijske uprave i Palazzo Ducale, koja je nekada bila dom đenovljanskih duždeva, a danas je galerija. Slavna prošlost Đenove može se videti u Pomorskom muzeju gde se čuvaju originalni aparati za navigaciju i modeli brodova. Poseban deo je namenjen američkim imigrantima. Muzej se nalazi u luci i ispred njega je i podmornica i velika galija kojoj se uvek najviše obraduju najmlađi. U luci ćete videti i svetionik La Lanterna iz 13. veka koji je najstariji funkcionalni svetionik na svetu, čija svetla dosežu do udaljenosti od 33 nautičke milje.

 

Portofino

 

Vernaza je deo Nacionalnog parka Cinque Terre i jedno je od najslikovitijih i najpoznatijih mediteranskih mesta.

 

Portofino

 

Camogli je malo ribarsko mesto koje se nalazi na zapadnoj strani poluostrva Portofina. Nekada je ovo selo bilo značajna luka u kojoj se sidrilo na stotine brodova i zbog toga je i grad bio nazivan grad hiljadu belih jedara. Danas je ovo turističko mesto prepoznatljivo po šarenim kućicama poređanim uz prelepe plaže.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Italiju.

 

 

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 25115 puta