Prčanj

Prčanj se nalazi u Boka Kotorskoj, u najlepšem zalivu južnog Jadrana. Ovo naselje nalazi se na istočnoj obali poluostrva Vrmac i od starog Kotora udaljen je nekih 8 kilometara. Od 1920. godine mesto je, odlukom kraljevske vlade, proglašeno za prirodno klimatsko lečilište. Mesto se prvi put pominje u 13. veku i u njemu je rođen Ivo Vizina, moreplovac koji je preplovio svet.

 

Prčanj

 

Prčanj je mesto sa malim plažama, uglavnom betonskim, mirnim morem i lekovitim vazdušnim strujama. Najpoznatija plaža je Markov Rt. Ova šljunkovita plaža dugačka je oko 1000 metara i nalazi se na putu od Prčnja do Stoliva. Deo je namenjen gostima hotela, a deo mogu koristiti i ostali turisti. Na plaži se nalazi i mali bar u kome se možete skloniti od sunca i popiti piće. Blizina Kotora omogućava i obilazak nekih njegovih kamenitih plaža. I obližnji Stoliv takođe je poznat po prelepoj peskovitoj plaži.

 

Prčanj

 

Sa zalaskom sunca Prčanj je posebno lep za obilazak i šetnju. Glavna atrakcija gradića je crkva posvećena Rođenju Bogorodice koja se nalazi na padinama Vrmca. Građena je u periodu od 1789. godine do 1913. godine i najveća je u Boki Kotorskoj. Krasi je prelepa barokna fasada sa korintskim i dorskim stubovima. U Prčnju se nalazi i crkva Svetog Tome iz 9. veka. Gradić je poznat i po bistama Njegoša, Iva Vizina, Andrije Zmajevića, Joza Đurovića i Josipa Juraja Štrosmajera.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Crnu Goru.

 

 

 

Podeli:
Pregledano 23121 puta