Kotor

Kotor se nalazi u jednom od najlepših zaliva na svetu. Nalazi se u krajnjem severoistočnom delu bokokotorskog zaliva. Jedan je od najlepših gradova na crnogorskom primorju, grad sa puno istorije i grad prijatnih ljudi. Ovaj grad trgovaca i poznatih moreplovaca ima puno toga da ponudi kada je o kvalitetnom odmoru reč. Naziv grada potiče od srednjovekovnog latinskog naziva Catarum.

 

 

Grad je osnovan kao grčka kolonija u 3. veku pre naše ere. Od 5. veka bio je pod upravom Vizantijskog carstva. U svojoj dugoj istoriji grad je bio pod vlašću Venecije, Austrije, Francuske, a od 12. do 14. veka pripadao je Srbiji. Svetskom kulturnom baštinom od strane UNESCA Kotor je proglašen 1979. godine. Bogata istorija i konstantni progres Kotora što se turizma tiče svrstavaju ga u jedan od najposećenijih gradova Crne Gore.

 

Kotor

 

Stari grad Kotora je sigurno njegov simbol. Ove zidine duge su 4,5 kilometra, a visina na nekim njegovim delovima dostiže 20 metara. Na 260 metara nadmorske visine smeštena je tvrđava San Giovanni koja datira iz ilirskog doba. U ovaj bajkovit grad ulazi se sa tri strane, na tri kapije. Glavna kapija, koju još zovu i Morska kapija, datira iz 16. veka. Izgrađena je u renesansno-baroknom stilu, a naziv je dobila zbog toga što je često more dolazilo čak do nje. Severna kapija je manja od glavne i sagrađena je 1450. godine. Vrata od Grudića su južna kapija sačinjena od tri pojasa kapija i ona je sagrađena nešto kasnije.

 

Kotor

 

Glavni i najveći trg u Kotoru je Trg od oružja. U mletačko doba se na ovom trgu kovalo i pravilo oružje. Ovde se nalazi i Toranj, Kneževa palata, zgrada Arsenala, Napoleonovo pozorište i Kula gradske straže. Simbol ovog trga je Toranj iz 17. veka ispod koga se nekad nalazio stub srama na kome su prestupnici kažnjavani. Na drugom trgu, Trgu Svetog Tripuna, nalaze se najbitnije zgrade grada. Tu su Biskupija, zgrada opštine i katedrala Svetog Tripuna. Ova katedrala izgrađena je 1166. godine i u pitanju je romanička crkva koja je više puta u istoriji bila obnavljana. Napoleonovo pozorište potiče iz 18. veka.

 

Kotor

 

Grad je poznat i po prelepim palatama. Palata Grgurina je pripadala istoimenoj porodici i sagrađena je u 18. veku. Ovo barokno zdanje poznato je po kamenim balkonima sa balustradama, a danas se u ovoj palati nalazi Pomorski muzej Crne Gore sa impozantnom kolekcijom. Palata Drago sagrađena je u 15. veku i građena je u gotičkom stilu. Sastoji se iz dva krila, a danas se u njoj nalazi Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture. Palata Buća nalazi se nasuprot palate Prima. Izvorna gotička palata nastala je u 14. veku ali je kasnije uništena u zemljotresu. Obnovljena je 1667. godine i delimično je zadržala svoj stari sjaj. Od raskošne gotičke palate danas je ostala samo jedna bifora sa njene zapadne strane. Palata Beskućnika nastala je sredinom 18. veka. Poznata je po gotičkom portalu koji je pripadao porodici Bizanti i ovaj portal predstavlja pravo remek delo cvetne gotike. Danas je ova palata u vlasništvu Opštine Kotor. Palata Bizanti je okrenuta ka Trgu od oružja. Nastala je u 14. veku i takođe je posle zemljotresa 1667. godine restaurirana. Prozori, portali, stepenište i krunište bunara izrađeni su u baroknom stilu.

 

 

Najbliža plaža gradu je gradska i nalazi se na samom početku Dobrote kada se krene od Starog grada. Plaža je mala i šljunkovita, sa betonskim pločama. Plaža je jako blizu grada i do nje možete pešaka. U blizini Kotora nalazi se još nekoliko kamenitih plaža. Većina je opremljena suncobranima i ležaljkama. U mestima Orahovac i Ljuta nalaze se dve male peščane plaže. Od centra grada su udaljene nekoliko kilometara. Ako Vam dosade kotorske plaže možete se prošetati do plaža Jaz ili Trsteno koje su jako lepe i udaljene su nekih 20 kilometara od grada.

 

Kotor

 

Kotor se može pohvaliti velikim brojem kafića i upravo zbog toga je čest izbor mladih turista. Najpoznatija diskoteka je Maximus. Veliki broj koncerata se održava u kotorskim muzejima ali i u koncertnim dvoranama, zavisi od vrste muzike. Grad je posebno zanimljiv kada se u toku sezone organizuje veliki broj ribarskih fešti, karnevala i letnjih večeri. Ovaj biser Crne Gore se može pohvaliti i velikim brojem restorana sa kvalitetnom tradicionalnom hranom. Najpoznatiji restorani su konoba Scala Santa, Cesarica, konoba Trpeza, Bastion, restoran Galerija, restoran Pescaria Dekaderon i restoran Ladovina.

 

Kotor

 

Shopping / Marketi

U samom centru Kotora nalazi se shopping centar Kamelija. U starom delu grada nalazi se veliki broj suvenirnica i malih radnji u kojima možete pazariti poklone.

Ostale aktivnosti

Kotor je grad koji je odlično polazište za obilazak Podgorice i Cetinja. U ponudi su i izleti do ulcinjske plaže i Skadarskog jezera.

 

Kotor

 

Cetinje je nekada bilo prestonica Crne Gore i poznato je po velikom broju znamenitosti. Na brdu Orlov krš nalazi se mauzolej rodonačelnika dinastije Petrović. Građen je po ideji i nacrtu knjeginje Jelene. Na ivici platoa nalazi se kameni sarkofag. Sa ovog vrha pruža se prelep pogled na istorijsko jezgro Cetinja. U blizini cetinjskog manastira nalazi se Njegoševa rezidencija koja je poznata kao Biljarda. Izgrađena je 1838. godine.

 

Kotor

 

Iz Kotora možete otići i do Dubrovnika, a zanimljiva su i krstarenja turističkim barkama do Herceg Novog i Budve. Područje Kotora zanimljivo je i za planinarenje. Iznad grada nalazi se staza koja vodi ka prevoju Krstac na planini Lovćen, odakle se dalje pešači do Pestingrada na 1098 metara, ili ka Jezerskom vrhu koji je sa 1657 metara nadmorske visine drugi po visini na Lovćenu. Tu se nalazi i prelepi muzej posvećen Petru II Petroviću Njegošu.

 

Kotor

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Crnu Goru.

 

 

 

Podeli:
Pregledano 19818 puta