Prolom Banja

Prolom Banja nalazi se na visini od 700 metara i okružena je planinskim vrhovima od 1000 do 1400 metara. Nalazi se na krajnjem jugu Srbije, između Kuršumlije i granice sa Kosovom. Karakteriše je relativno sveža klima sa kratkim letima i dugim snežnim zimama. Jedna od najviših banja u Srbiji okružena je Mejanskim planinama, Prolomskim planinama na jugoistoku i planinom Sokolovića na severu.

 

Prolom banja

 

Po istorijskim podacima pretpostavlja se da je ova banja bila poznata još u praistorijsko doba kada se još znalo da lekovitu vodu koja tu izvire. Banja je kao turističko mesto počela da se razvija 1961. godine, a koju godinu kasnije izgrađen je i poznati banjski hotel Radan.

 

Prolom banja

 

Prolom Banja poznata je po mineralnoj vodi koja se flašira. Sadrži ozon i silicijumsku kiselinu i nešto malo fluora. Glavne karakteristike ove vode su oligomineralnost i alkalnost. Temperatura vode na izvoru kreće se između 26 i 31,5 stepeni i preporučuje se i bolesnim i zdravim osobama. Osim vode, u Prolom Banji se nalazi i lokalitet sa visokomineralnim blatom. Postoje dva razbijena izvorišta i pet bušotina koje se nalaze u njihovoj blizini. Glavno izvorište nalazi se istočno, u samom centru banjskog naselja.

 

Prolom banja

 

U banji su izgrađeni i brojni sportski tereni, bazeni koji se dogrevaju i staze za šetnju i rekreaciju. U blizini hotela Radan, na vidikovcu, nalazi se crkva Preobraženja Gospodnjeg koja je izgrađena 2013. godine. Sa ovog vidikovca pruža se prelep pogled na celu banju, a stepenicama se od nje stiže do Etno krčme i crkve Lazarice. Crkva Lazarica udaljena je 2,4 kilometra od hotela. Obnovljena je 1890. godine i u njenoj porti postoji šest stabla uvijenih šljiva koje su dosta retke.

 

Prolom banja

 

Punionica Prolom vode još jedna je od atrakcija ovog mesta. Šetnjom ovom stazom zdravlja možete se upoznati sa čitavim procesom flaširanja vode koja sa 220 metara dubine u nepromenjenom sastavu izvire iz zemlje. U blizini punionice nalazi se i kamena crkva posvećena Svetoj Petki koja datira iz 13. veka.

Restorani / Kafići / Noćni život

Na jednoj od najpopularnijih staza za šetnju, uz samu Prolomsku reku, nalazi se restoran Etno kuća. Ovaj restoran sa postavkom seoskog domaćinstva s početka 20. veka poznat je po jagnjetini i teletini, pitama i ostalim nacionalnim specijalitetima. Nikako nemojte propustiti hleb iz crepulje i domaći sir i kajmak. Otvorena je od aprila do oktobra. Iz popularnog Club kafea pruža se lep pogled na šumovite obronke planine Radan i crkvu Svetog Preobraženja. U centru šetališta nalazi se Caffe bar koji je dobro poznat po kolačima.

 

Prolom banja

 

Ostale aktivnosti

Neolitsko nalazište Pločnik nalazi se na oko 28 kilometara od Prolom Banje. Ovo naselje staro 7500 godina predstavlja bogato nalazište artefakata iz perioda neolita i smatra se da su na ovom mestu postojale prve topionice bakra na svetu. U blizini nalazišta nalaze se i ostaci Rimskih termi, a na samom lokalitetu može se videti rekonstruisano seosko naselje iz tog perioda.

 

Prolom banja

 

Kuršumlija je od Prolom Banje udaljena nekih 22 kilometara. U njoj se nalaze prve zadužbine Stefana Nemanje iz 12. veka – crkva Svetog Nikole i crkva Svete Bogorodice. Lukovska Banja udaljena je od Prolom Banje 58 kilometara. Ona je zvanično najviša banja u Srbiji i nalazi se na visini od 681 metra. Poznata je po velikom broju izvora mineralne vode različitog sastava i temperature.

 

Prolom banja

 

U blizini se nalazi i Đavolja varoš koja je pod zaštitom države kao Spomenik prirode I kategorije. Od Prolom Banje udaljena je 27 kilometara.

 

Prolom banja

 

Cene putovanja u Prolom Banju možete proveriti u našoj ponudi.

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 10387 puta