Laponija je naziv za kulturnu regiju tradicionalno naseljenu Sami narodom. Danas, severna provincija Finske nosi naziv Laponija, kao i Švedska regija na severu, iako su administrativno podeljena između dve zemlje nose naziv Laponija. Laponija se nalazi u severnoj Evropi i uključuje severne krajeve Skandinavije i poluostrvo Kola, u Rusiji. Sa padom Sovjetskog Saveza i veće saradnje među granične saradnje koje je postalo bitnije nego strogo čuvanje granice. Ovo je bitno za pripadnike Sami naroda, kao i lokalnog stanovništva koje ima Sami pretke iz prošlosti. Većina lokalnog stanovništva regije vuče poreklo od Sami naroda.

Laponija je jedna od najpoznatijih regija na svetu. Ovo je zemlja Deda Mraza, zimskih dvoraca, i velčanstvenih prirodnih lepota. Svi koji posećuju Laponiju moraju da se spreme za veoma niske temperature, tako da se preporučuje pun kofer tople odeće.

Laponija je zemlja vrhunske zabave. Posetioci u ovoj regiji mogu da uživaju u jedinstvenom ambijentu i nesvakidašnjim atrakcijama. Laponija nudi mnogo toga, od upoznavanja Deda Mraza do uživanja u netaknutoj prirodi. Ovde se mogu videti jedinstveni fenomeni koji karakterišu našu planetu. Laponija je sjajna destinacija za nezaboravne uspomene i provod. Deda Mrazova pošta posetiocima nudi priliku da se tokom leta susretnu sa svojim omiljenim junakom iz detinjstva. Upoznavanje i slikanje sa Deda Mrazom su samo nekeod aktivnosti koje se u pošti nude. Kada se odavde pošalje razglednica, na kućnu adresu stiže posebna Deda Mrazova markica, što je jedinstvena uspomena za ceo život.

U samom gradu se nalazi nekoliko interesantnih muzeja. Najveći i najpoznatiji je svakako Arktikum muzej koji nam predstavlja život u arktičkom krugu kroz istoriju, životinje koje žive u ovom prostoru, način života ljudi, njihove nošnje, običaje i tradiciju. Kada pomislimo na Laponiju i arktički krug, svakako pomislimo i na polarne životinje koje ovde borave. Svakako su najpoznatije životinje vezane za Deda Mraza i zimu irvasi i haskiji.