Španija, Maroko, Portugalija

 • September 2005, Castilla y Leon, Spain --- Roman Aqueduct, Segovia, Spain --- Image by © Alan Copson/JAI/Corbis

Program putovanja:

MILANO – LJORET DE MAR – BARSELONA – LISABON – KAZABLANKA – MARAKEŠ – RABAT – MADRID – MARSEJ – NICA

+ izleti muzej Salvadora Dalija, Sintra – Cascais – Cabo da Roca, Porto, Ouzud vodopadi

DAN 1 – Sastanak putnika na parkingu iza Narodne biblioteke u Beogradu (ugao Skerlićeve i Braničevske) u kasnim popodnevnim satima. Polazak za Milano. Dnevna i noćna vožnja kroz Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju i Italiju.

DAN 2 – Dolazak u Milano u prepodnevnim časovima. Krećemo u šetnju i upoznavanje ovog italijanskog grada, prestonice mode, grada velikog rivalstva fudbalskih klubova Intera i Milana: Sforcesko zamak, Milanska katedrala, galerija Vitoro Emanuele, trg Duomo, milanska Skala. Slobodno vreme. Nastavak puta ka Španiji u večernjim časovima. Noćna vožnja kroz Italiju, Francusku i Španiju.

DAN 3 – Pre dolaska u smeštaj u Ljoret de Maru, stajemo u Figueras, španski gradić u kojem ćemo napraviti pauzu i imati priliku da fakultativno posetimo muzej čuvenog Salvadora Dalija. Nakon pauze, nastavljamo put ka Ljoret de Maru u koji stižemo u popodnevnim časovima i odmah odlazimo u smeštaj. Slobodno vreme za uživanje u prelepom gradu na obali Balearskog mora. Noćenje.

DAN 4 – Doručak. Pakujemo se i napuštamo hotel. Nakon što stavimo stvari u autobus nastavljamo put ka Barseloni. Odmah po dolasku, krećemo u obilazak jednog od najlepših svetskih gradova: Sagrada Familia, brdo Monžuik, la Rambla, gotska četvrt, stara Katedrala i slušamo sjajne priče o ovom vanvremenskom gradu. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Predlažemo obilazak parka Guelj – jedno od najvećih remek dela čuvenog arhitekte Antonija Gaudija. Polazak za Lisabon u večernjim časovima. Noćna vožnja kroz Španiju i Portugaliju.

DAN 5 – Stižemo u Lisabon prelaskom najvećeg evropskog mosta – Vasko da Gama u popodnevnim časovima i odmah odlazimo da se smestimo u hotel. Nakon pauze za odmor i osveženja, krećemo u razgledanje najvećeg grada u Portugaliji i obilazimo: trg Markiza od Pombala, park Edvarda VII – posvećen obnavljanju englesko-portugalskih odnosa sa početka 20. veka, železničku stanicu, Rossio trg, lift Santa Žusta, Trijumfalnu kapiju, Komercio trg, Lisabonsku katedralu. Slobodno vreme u večernjim časovima. Noćenje.

DAN 6 – Krećemo na fakultativni izlet u tri grada u blizini glavnog grada Portugalije:  Sintra – slikoviti gradić skriven u sred borove šume na obroncima planine Serra de Sintra u kojima možete videti prelepu portugalsku arhitekturu u svom najboljem izdanju i nestvarne palate koje se nalaze u ovom gradu. Nakon Sintre, idemo ka Kaškaišu, šarmantnom pecaroškom gradu i jednom od najpoznatijih letovališta u blizini Lisabona. Nakon što se upoznamo sa omiljenim letovalištem većine bogatih Portugalaca nastavljamo ka mestu Cabo da Roca – najzapadnijoj tački evropskog kontinenta sa koje se proteže pogled na Atlantski okean. Nakon što napravimo fotografije jednog od najlepših zalazaka sunca u Evropi i dobijemo sertifikat da smo posetili najzapadniju tačku Evrope krećemo nazad ka Lisabonu. Slobodno vreme u večernjim časovima tokom kojeg predlažemo da posetite neki od fado klubova i uživate u ovom jedinstvenom muzičkom perforamnsu prepunom emocija. Noćenje.  

DAN 7 – U jutarnjim časovima odlazimo na fakultativni izlet u Porto, drugi najveći portugalski grad. Odmah po dolasku krećemo u šetnju ovim brdovitim gradom: most Dom Luis I koji arhitektonski jako podseća na Ajfelovu kulu u Parizu, a razlog leži u činjenici da je arhitekta jedan od učenika čuvenog Gustava Ajfela, tvorca simbola Pariza. Katedrala Porta, Cais de Ribiera – najživopisiniji deo grada pun prelepih šarenih kućica i lokalnih restorana. Slobodno vreme. Povratak u Lisabon. Noćenje.

DAN 8 – Pakujemo stvari u autobus i odlazimo do obale reke Težo i obilazimo: Jeronimski samostan, Kula Belem, Spomenik otkrićima. Povratak u centar grada gradskim prevozom. Slobodno vreme za uživanje u Lisabonu. Predlažemo posetu nekom od mnogobrojnih muzeja, vožnju čuvenim žutim lisabonskim tramvajem ili šetnju najlepšim prestoničkim kvartom Alfama. Sastanak grupe u hotelu u kasnim popodnevnim/večernjim časovima. Polazak za Maroko. Noćna vožnja kroz Portugaliju i Španiju.

DAN 9 – U ranim jutarnjim časovima stižemo u špansku luku Algeciras, ukrcavamo se na trajekt i prelazimo Gibraltarski moreuz. Nakon dva sata vožnje, silazimo sa trajekta i nastavljamo put kroz Maroko do Kazablanke. Odmah po dolasku u Kazablanku, odlazimo da se smestimo u hotel. Nakon što se smestimo i odmorimo, krećemo u razgledanje najvećeg grada Kraljevine Maroko, smešten na obali Atlantskog okeana: Trg Ujedinjenih nacija, Trg Mohamed V, centralna gradska pijaca, džamija Hasana drugog – džamija sa najvišim minaretom u islamskom svetu. Dolazimo i do popularnog Rikovog kafea iz čuvenog filma Kazablanka. Slobodno vreme. Noćenje.

DAN 10 – Doručak. Pakujemo stvari u autobus i krećemo za Marakeš. Po dolasku, odlazimo da se smestimo u hotel. Nakon što se smestimo, krećemo u razgledanje glavnih atrakcija Marakeša: gradski vrt Moulay Abdeslam, Koutoubia džamija, Jemma el Fna – najveći Trg u severnoj Africi. Uskim ulicama medine dolazimo do prelepe Bahia palate iz XIX veka. Obilazak nastavljamo prolazeći kroz jevrejski kvart gde ćemo čuti zanimljivu priču o nekadašnjim uticajima Jevreja u Maroku. Odlazimo na prezentaciju arganovog ulja, začina, čajeva i kozmetičkih proizvoda, nakon čega obilazimo pijacu gde se prodaju tepisi, ćilimi, koža, suveniri. Obilazak završavamo na glavnom gradskom trgu. Slobodno vreme za uživanje u arapskoj kuhinji, igri sa majmunima i zmijama i ispijanju čaja u nekom od restorana sa pogledom na trg i Atlas planine. Noćenje.

DAN 11 – Odmah nakon doručka krećemo na fakultativni izlet na Ouzud vodopade, udaljene oko 160km od Marakeša – jedne od najviših u Africi, visoke 110m. Na putu do vodopada, prolazimo kroz maslinjake do jedne berberske kuće kako bi se upoznali sa načinom života u ruralnim delovima zemlje i družili se sa meštanimaVožnja čamcima do slapova vodopada. Slobodno vreme za ručak u nekom od restorana sa pogledom na vodopade. Povratak u Marakeš u večernjim časovima. Slobodno vreme u Marakešu. Noćenje.

DAN 12 – Doručak. Pakujemo se, napuštamo sobe u ranim jutarnjim časovima i krećemo za Rabat. Odmah po dolasku u prestonicu Maroka, krećemo u razgledanje: minaret nezavršene Hasanove džamije, Mauzolej Muhameda V, kapija starog grada iz 12. veka, citadela Kazba Udaja, Andaluzijski vrt. Pravimo pauzu za kafu sa pogledom na Atlantski okean. Obilazak završavamo kod zgrade Parlamenta. Slobodno vreme. Polazak za Madrid u večernjim časovima. Noćna vožnja kroz Maroko.

DAN 13 – U ranim jutarnjim časovima stižemo u luku Tangier, na severu Maroka, ukrcavamo se na trajekt i još jednom prelazimo Gibraltarski moreuz. Iskrcavamo se u Španiji i nastavljamo put ka Madridu. Dolazak u prestonicu Španije u kasnim popodnevnim časovima i odmah odlazimo u smeštaj. Slobodno vreme za odmor, šetnju i sl. Noćenje.

DAN 14 – Doručak. Pakujemo se i napuštamo smeštaj u jutarnjim časovima, nakon čega krećemo u obilazak grada: muzej Prado, Plaza Mayor, Puerta del Sol, Sibeles trg, stadion Santijago Bernabue, Gran Via – glavna gradska ulica, Kraljevska palata. Slobodno vreme u popodnevnim časovima. Polazak za Marsej u večernjim časovima. Noćna vožnja kroz Španiju i Francusku.

DAN 15 – Dolazak u Marsej u prepodnevnim časovima. Krećemo u obilazak prelepog grada na jugu Francuske: bazilika Notre Dame, stara luka, Le Panier – stari deo gradagradska katedrala. Slobodno vreme. Polazak za Nicu u kasnim popodnevnim časovima. Dolazak u hotel u okolini Nice u večernjim časovima. Noćenje.

DAN 16 – Doručak. Pakujemo se i napuštamo hotel. Odlazimo do Nice gde započinjemo šetnju uskim kaldrmisanim uličicama starog dela grada, obići ćemo rusku pravoslavnu crkvu Svetog Nikole, jednu od najlepših ruskih crkvi van granica Rusije, popeti se na Colline de Chateu – park smešten na brdu između starog grada i luke sa kojeg se pruža neverovatan pogled na ceo grad. Slobodno vreme za kupanje i uživanje na plažama pored čuvenog Engleskog šetališta. Polazak za Beograd u kasnim popodnevnim časovima.

DAN 17 – Dolazak u Beograd u popodnevnim časovima.

 • Prevoz autobusom turističke klase na relacijama navedenim u programu (visokopodni, sa klimom, TV-om i audio opremom)
 • 1 noćenje u hotelu SAMBA *** ili sličnom u Ljoret de Maru u 1/2 i 1/3 sobama (singl, francuski ležaj) sa sopstvenim kupatilom i WC i ukjučenim doručkom
 • 3 noćenja u hotelu EASY *** ili sličnom u Lisabonu u 1/2 i 1/3 sobama (singl, francuski ležaj) sa sopstvenim kupatilom i WC
 • 1 noćenje u hotelu IBIS CASABLANCA CITY CENTER *** ili sličnom u Kazablanki u 1/2 sobama (singl, francuski ležaj) sa sopstvenim kupatilom i WC i uključenim doručkom
 • 2 noćenja u hotelu ASSOUNFOU APPART *** ili sličnom u Marakešu u 1/2 i 1/3 sobama (singl, francuski ležaj) sa sopstvenim kupatilom i WC i uključenim doručkom
 • 1 noćenje u hostelu GENERATOR ili sličnom u Madridu u 1/4 sobama (krevet na sprat) sa sopstvenim kupatilom i WC i uključenim doručkom
 • 1 noćenje u hotelu IBIS STYLES ANTIBES *** ili sličnom u okolini Nice u 1/2 i 1/3 sobama (singl, francuski ležaj) sa sopstvenim kupatilom i WC i uključenim doručkom
 • Obilasci prema programu putovanja
 • Troškovi organizacije i vođenja aranžmana
 • Lokalni vodiči u Maroku
 • Usluge stručnog pratioca grupe tokom putovanja
 • Povratna karta za trajekt za prelazak Gibraltarskog moreuza – 100 EUR (OBAVEZNA DOPLATA)
 • Viza za Kraljevinu Maroko + usluge viziranja – ~60 EUR
 • Fakultativni izleti
 • Osiguranje od otkaza putovanja, međunarodno putno zdravstveno osiguranje sa doplatom za COVID-19
 • Individualni troškovi putnika
 • Ukoliko putujete sami, bićete spojeni sa nekim od drugih putnika u smeštaj bez ikakvih doplata!
 • Ukoliko ostane slobodnih mesta u autobusu, postoji mogućnost doplate za korišćenje duplog sedišta za sve vreme trajanja putovanja. Doplata iznosi 80 EUR. Broj ovih mesta je ograničen!

NAPOMENE VEZANE ZA VIZIRANJE

 • Agencija asistira svim putnicima u procesu podnošenja zahteva za vizu u vidu pružanja svih neophodnih informacija, zakazivanja termina za predaju pasoša i dokumentacije, obrade dokumentacije…
 • Agencija će blagovremeno sve putnike obavestiti putem emaila koju vrstu dokumentacije su u obavezi da obezbede.
 • Obaveza putnika u vezi sa vađenjem viza je da pribavi neophodnu dokumentaciju.
 • Agencija ne može garantovati dobijanje vize za Maroko, u slučaju nedobijanja vize, vlada Maroka zadržava iznos uplaćen za viziranje.
 • Putnici koji nisu državljani Republike Srbije dužni su da se sami informišu o viznom režimu zemalja u koje putuju i kroz koje prolaze.
 1. Obilazak muzeja Salvadora Dalija sa uključenim ulaznicama u pratnji vodiča – 30 EUR 
 2. Obilazak Sintre, Cabo da Roca i Cascaisa u pratnji vodiča – 35 EUR
 3. Obilazak Porta u pratnji vodiča – 40 EUR
 4. Odlazak na Ouzud vodopade sa uključenom vožnjom čamcem do slapova vodopada u pratnji lokalnog vodiča i vodiča – 45 EUR

* Prijavljivanje za fakultativni izlet muzej Salvadora Dalija se obavlja prilikom prijave za aranžman, dok se plaćanje izleta obavlja do roka za isplatu aranžmana.

* Plaćanje ostalih izleta se obavlja na putovanju pre realizacije samog izleta.

Podeli: